Rendhagyó karácsonyfák: ha eltérnénk a megszokottól

Számos oka lehet annak, ha valaki nem szeretne hagyományos karácsonyfát állítani. Mutatjuk, mikor érdemes a megszokottól eltérő megoldásokat kipróbálni, és azt is, hogy milyenek a legszebb alternatívák.

Allergia karácsonykor? Az ünnep közeledtével szokásaink is megváltoznak. A lakásban elhelyezett díszek, illatosítók, az ünnepi menü, a szervezéssel járó stressz, de akár a karácsonyfa is szokatlan tüneteket okozhat az arra érzékenyeknél. Részletek itt.

Bár az illatozó, díszektől és szaloncukortól roskadozó fenyőfánál kevés szebb látvány van karácsonykor, nem mindenki teheti meg, hogy ilyet állítson, ennek pedig számos oka lehet. Akad, aki elvei miatt nem kíván tőről metszett fenyőt venni, és olyan is, aki a fenyő gyantájára, vagy a fán esetlegesen megtelepedő penészgombákra allergiás.

Veszélyes lehet a kicsikre

Szintén nem ajánlott hagyományos karácsonyfát állítani, ha totyogós gyerek van a családban, egyrészt, mert magára ránthatja a fát, másrészt, mert a lehulló tűleveleket a szájába veheti, vagy akár le is nyelheti. Ennek pedig főképp akkor lehet súlyos következménye, ha a fát előzetesen gombaölő szerrel permetezték, vagy a tűlevél olyan vastag és kemény, hogy felsérti a gyermek száját, torkát, nyelőcsövét, vagy a belekig eljutva perforálja azt.

Bármiből lehet karácsonyfa, a lehetőségeknek csak a fantáziánk szab határt. Fotó: Getty Images
Bármiből lehet karácsonyfa, a lehetőségeknek csak a fantáziánk szab határt. Fotó: Getty Images

A kedvencek miatt sem érdemes

A legjobban nevelt kutyával is előfordulhat, hogy megrágja a díszeket, elsodorja a fát, vagy lenyel néhány tűlevelet. A macskákról köztudott, hogy előszeretettel játszanak a lelógó gömbökkel, vagy akár megpróbálnak felmászni a karácsonyfára, így már csak kiskedvenceink egészsége érdekében sem árt elgondolkodni, hogy milyen alternatív megoldással helyettesíthetjük a karácsonyfát.

Hely- vagy pénzhiány

Az is előfordulhat, hogy a lakásban egyszerűen nincs annyi hely, hogy kényelmesen elférjen egy terebélyesebb fenyőfa. És a koronavírus okozta gazdasági nehézségek miatt sem engedheti meg magának mindenki az idén, hogy több ezer forintot költsön az ünnep ezen központi díszére. Nekik sem kell azonban lemondaniuk az ünnepi hangulatról, hiszen az alábbi összeállításban szereplő alternatív megoldások közül szinte mindenki megtalálhatja a számára ideálisat.

Legyünk bátrak és kreatívak

Végül, de nem utolsósorban pedig az sem ördögtől való, ha valaki szeretne kipróbálni valami újdonságot. Látott egy trendi megoldást, vagy évek óta mindig valami más dizájnnal kísérletezik, esetleg lakása stílusához elavultnak érzi a hagyományos formákat. Reméljük, ők is ihletet tudnak meríteni ezekből a megszokottól eltérő karácsonyfákból, melyek közül néhány igazán minimalista, míg másokhoz nem árt némi kézügyesség. Összességében azonban elmondható, hogy szinte bármiből lehet karácsonyfa, csak egy kis képzelőerő, kreativitás és merészség kell hozzá.

gallery-image
gallery-icon
Galéria
)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)