Parkinson-kór a rovarirtó szerektől

Már kis mennyiségű rovarirtó is fokozhatja a Parkinson-kór kialakulásának esélyét, ráadásul egy speciális génvariánssal rendelkező egyének még veszélyeztetettebbek.

Bizonyos vegyületek káros hatását ráadásul több, egymástól független kutatás is bizonyította. A génmutáció hatására a dopamint termelő idegsejtek elveszítik a rovarirtó szer által okozott károsodással szembeni védettségét. A szervezet arra használja a dopamint, hogy segítségével jelzéseket küldjön a mozgást és a koordinációt szabályozó agyi területre. A merevséget, remegést és összefolyó beszédet okozó Parkinson-kór akkor alakul ki, amikor az agyban lévő idegsejtek nem termelnek elég dopamint. Tavaly novemberben jelent meg az erre vonatkozó első kutatás, mely kifejezetten egy vegyszerre koncentrált, de a most megjelent tanulmányok újabb 11 szerrel kapcsolatban bizonyították a káros hatásokat.

Az egyik kutatás vezetője, dr. Stuart Lipton, a Sanford-Burnham Orvosi Kutatóközpont professzora elmondta, ez az első olyan kutatás, amely kimutatta, hogy egy genetikai mutáció a rovarirtók behatásával kombinálva dupla ártalmat okoz azzal, hogy kiiktat bizonyos útvonalakat, melyek aztán az idegsejtek pusztulásához vezet. További vizsgálatok azonban bizonyították, hogy a veszély a génmutációval rendelkezőknél akár hatszoros is lehet!

E kutatást megelőzően a rovarirtók és a Parkinson-kór megnövekedett kockázatának vannak kitéve.

A legújabb kutatások azt találták, hogy a vegyszerek sokkal szélesebb körben befolyásolhatják az egészséget, nemcsak azért, mert több szer okoz károsodást, mint korábban sejtették, hanem azért is, mert jóval alacsonyabb koncentrációban is károsak. "Nagyon meg voltunk lepve, hogy a korábban számítottaknál kevesebb rovarirtó vegyszer is elég ahhoz, hogy blokkoljon egy fontos, a dopamin megfelelő működéséhez szükséges enzimet, az ALDH-t. Így már nem lehet kijelenteni, hogy csak azok vannak veszélyben, akik gyakran érintkeznek a vegyszerekkel. Kis mennyiségű rovarirtóval ugyanis szinte mindenki találkozik, hiszen a parkokban és az otthonainkban is használjuk ezeket" - mondta a kutatás vezetője, dr. Jeff M. Bronstein.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +1, +7 °C

Változóan, többször erősen felhős lesz az ég, szórványosan eső, zápor is lehet. Élénk északnyugati, nyugati szél mellett 14, 19 fokig melegszik a levegő. Hétfőn kettősfront hat a szervezetre. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, emellett gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a rosszullétek. Többen alvászavarokkal küzdhetnek, napközben pedig az energiátlanság és az ingerlékenység lehet jellemző. A hőérzet és a komfortérzet is csökken kissé. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: