Mérgezőek lehetnek egyes mosószerek

A mosó- és fehérítőszerek egyes alkotói bőrirritáló hatásúak vagy mérgezőek lehetnek, illetve károsak az élővizekre, az öblítők pedig gyakran allergiát kiváltó illatanyagokat tartalmaznak. A Tudatos Vásárló néhány környezetbarát alternatívát ajánl.

Megmérgezhetnek a mosószerek?

A mosószerek egyes alkotói bőrirritáló hatásúak vagy mérgezőek lehetnek (például a fehérítő adalékok), illetve az élővizeket is károsíthatják (ilyenek a felületaktív anyagok). Az öblítők gyakran allergiát kiváltó illatanyagokat tartalmaznak. A mosószerekből a környezetbe, a természetes vizekbe kerülő foszfor felborítja a biológiai egyensúlyt. A legelterjedtebb fehérítő hatóanyag a nátrium-hipoklorit, amely szerves anyagokkal reagálva számos egészségügyi problémát okozó, klórozott szerves anyagot eredményez - hívta fel a figyelmet korábban a Tudatos Vásárló.

Ezt figyelje, ha mosószert vásárol! A legtöbb háziasszony az egységár alapján választ a mosószerek közül, pedig a különböző méretű, kiszerelésű és állagú tisztítószerek közti döntésben egy informatív, ám kevéssé ismert ábra igazán nagy segítség. A vásárlók állandó dilemmája a megfelelő mosószer kiválasztása, hiszen a cél, hogy a lehető legtisztább legyen a család ruhája, a lehető legkevesebb pénzből. A döntés azonban nem egyszerű, ugyanis ma már sokféle kiszerelésű és formájú - mosópor, folyékony mosószer, gélkapszula, szilárd tabletta - mosószert kell összehasonlítani. Ebben segít korábbi cikkünk!

Mérgezeő mosószereket használunk otthon
Mérgezeő mosószereket használunk otthon?

Mivel mossunk?

A mosószóda vagy a reszelt mosószappan automata mosógépben is használható. Kerüljük az illatosító, selymesebb érzést adó, száradást könnyítő adalékanyagokat! Kísérletezzük ki, hogy mekkora a legkisebb elegendő mosóporadag - ez a lakóhelyünk vizének keménységétől is erősen függ. Fehérítőszerként a folttisztító só vagy nátrium-perkarbonát néven ismert szer a leginkább kíméletes. A fehér ruhákhoz citromlevet, a színesekhez ecetet öntsünk a szín megtartása érdekében.

A mosószer típusa és adagolása

A megfelelő mosóhatás elérése nem a márka kiválasztásán múlik, hanem sokkal inkább a mosási módszereken. Ne vásároljunk olyan mosószert, amelyen nincs könnyen követhető útmutató, adagolási tanács, mérce, vagy ha nem derül ki, hogy mennyi ruhát lehet vele kimosni. Nem szerencsés dolog, ha az adagolást térfogatban, a kiszerelést pedig tömegben adják meg (és persze nem jelzik a fajsúlyt). Ekkor ugyanis nem lehet megtudni, hogy hány kiló ruha mosásához, vagy hány rutinmosáshoz elegendő a mosószer.

A legtöbb gyártó 250-300 ml mosópor használatát javasolja egy átlagos mosáshoz. Vízlágyító használatával viszont akár 50 ml-re is redukálható ez a mennyiség. Előfordulhat, hogy a mosópor egy része nem oldódik fel, és a dob alján leülepszik, ez akár 40 százalékos veszteséget is jelenthet mosásonként. Ez elkerülhető, ha például a mosószert egyenesen a dobba tesszük úgy, hogy egy konyharuhába csomagoljuk be a mosóport.

Milyen mosószeralternatívák vannak?

A Tudatos Vásárló egy másik cikkében néhány alternatívát is ajánl a környezetbarát és pénztárcakímélő mosáshoz, melyből néhányat mi is kiválogattunk. Az ajánlott mosóporadag negyede-ötöde is elegendő például, ha mosószódát (nátrium-karbonát) keverünk hozzá, amely általános vízlágyító-, áztató-, zsíroldó- és tisztítószer. 50 ml mosóporhoz 50-100 ml mosószódát javasolt adagolni.

Vannak, akik érzékeny bőrű családtag, vannak, akik kisbaba, míg mások környezetvédelmi okok miatt találnak rá a mosódióra mint megoldásra. A benne rejlő lehetőségekről az alábbi cikkünkben írtunk!

Egy sajtreszelő segítségével mosószappanból szappanpelyhet is gyárthatunk, amely kiválthatja a mosóport. A szappanpehely gyapjúkímélő mosásra is alkalmas, és mivel az élővizekben teljesen lebomlik, környezetkímélőnek is minősül. A fa elégetése után keletkezett hamut vízzel összekeverve lúgos oldatot kapunk, amely szintén igen jól alkalmazható ruhák tisztítására.

Most megdől 10 mosási mítosz! A mosás a mindennapok része, amit szeretnénk minél gyorsabban és hatékonyabban elvégezni. Emiatt számtalan mítosz, trükk és praktika terjedt el. De vajon mindegyik igaz?

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: