Mely tárgyaktól szabaduljunk meg mindenképpen?

Vannak olyan tárgyaink, melyek egyértelműen veszélyt jelentenek az egészségünkre, mások azonban hosszú időn keresztül megbújhatnak a polcokon, szekrényekben anélkül, hogy sejtenénk, mennyire károsak. Ideje ezeket kidobni, lecserélni.

Régi műanyag dobozok. A műanyag ételtároló dobozok, különösen a régebbi, merevebb anyagból készültek, könnyen tartalmazhatnak egy BPA nevű vegyületet, mely könnyen kioldódhat a műanyagból (például mosogatás vagy melegítés hatására) és betegségek kialakulásánál is szerepet játszhat. A mikrohullámú sütőben egyébként sem tanácsos műanyag edényben melegíteni az ételt, tegyük át azt inkább egy tányérra vagy üvegedénybe.

Miért veszélyes a penész? A téli hónapokban a kinti hideg és a benti fűtés miatt sok lakásban megnő a páratartalom, a levegő nyirkos lesz, ez pedig nagyszerű körülményeket teremt a penésznek. Milyen hatásai lehetnek ennek az egészségünkre? Kattintson a részletekért! Légfrissítők. Sok légfrissítő tartalmaz ftalátokat. Ezeket a vegyületeket számos egészségügyi zavarral összefüggésbe hozták már, többek között megzavarhatják a hormonok és a szaporítószervek működését is. Ha szeretnénk kellemesebb illatot a lakásunkba, használjunk illóolajokat, narancshéjat vagy olyan légfrissítőket, melyek természetes összetevőket tartalmaznak.

Antibakteriális szappan. Bármennyire is úgy tűnik, az antibakteriális szappan nem távolít és pusztít el több kórokozót, mint normál társai, ráadásul igen károsan hat a bőrünk saját, védő hatású baktériumflórájára. Emellett tartalmazhat egy triklozán nevű vegyületet, mely megzavarhatja a hormonok működését.

Dobjuk ki a régi műanyag dobozokat!

Dobjuk ki a régi műanyag dobozokat!

Kopott futócipő. A futócipőket nagyjából 1000 km (az igénybevételtől függően 3-6 hónap) után érdemes lecserélni, ekkorra ugyanis elhasználódik a bennük található párnázás, nem tudják olyan jól elnyelni az ütődés erejét, így az nagyobb terhet ró az izmokra, ízületekre és csontokra. Ezzel megnő például a térdfájás vagy a sérülések esélye.

Elhasználódott fogkefe. A fogkefe szálai sokkal gyorsabban kopnak, mint azt a legtöbb ember gondolja. Ennek jól látható jelei is vannak: a szálak szétterülnek és kirojtosodnak. Emiatt kevésbé tudják eltávolítani a lepedéket, így megnőhet a különböző íny- és fogbetegségek kialakulásának esélye. Ideális esetben háromhavonta cseréljük le a fogkefénket!

Régi kozmetikumok. Elsősorban a folyékony állagú dekorkozmetikumoknál, szempillaspiráloknál, alapozóknál, szájfényeknél érdemes rendszeresen ellenőrizni a lejárati dátumot, mert ezekben könnyen megtelepedhetnek a kórokozók. A szempillaspirál különösen veszélyes, mert a keféjével "utaztatjuk" a baktériumokat a szemünkről a festékbe és vissza. A legjobb, ha 3-6 havonta lecseréljük a szempillaspirálunkat.

Kontaktlencse tároló. A koszos, elhasználódott kontaktlencse tárolóban könnyen elszaporodhatnak a baktériumok, melyek nagyon könnyen gyulladásokat okozhatnak a szemünkben. Cseréljük a tárolót rendszeresen, 3-6 havonta, tisztítsuk rendszeresen, és minden nap használjunk friss folyadékot. Ezzel megelőzhetjük a súlyos betegségek kialakulását!

Mosogatószivacs. A kutatások szerint a mosogatószivacs az egyik legfertőzöttebb tárgy, ami az otthonunkban lehet, vagyis ezen található meg a legtöbb kórokozó. Azzal, ha minden használat előtt egy percre betesszük a nedves szivacsot a mikrohullámú sütőbe, elpusztíthatjuk a baktériumok egy jó részét, de ez nem jelenti azt, hogy a végtelenségig használni lehetne. Mindenképpen cseréljük ezt rendszeresen, vagy szivacs helyett használjunk mosogatórongyot, amit gyakrabban tudunk mosni (természetesen magas hőfokon).

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)