Megehetjük az ételt, ha levágjuk a penészes részt?

Veled is előfordult már, hogy megfeledkeztél a kenyérről, a gyümölcsről vagy a lekvárról, és mire megetted volna, már megjelent rajta a penész? Eszedbe jutott ilyenkor, hogy egyszerűen csak levágod róla a romlott részt és a maradékot elfogyasztod? Mutatjuk, miért rossz ötlet ez.

Valószínűleg nem mondunk újat azzal, hogy a romlott élelmiszerek elfogyasztásával komoly ételmérgezést kockáztatsz meg. De vajon pontosan mire érdemes odafigyelni, hogy elkerüld a bajt? Ehhez nyújtott segítséget friss Facebook-posztjában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Mutatjuk a szakértők legfontosabb tanácsait.

Innen tudhatod, hogy romlott az étel

Gyakran jól észrevehető jelei vannak annak, ha az étel már romlásnak indult. Ilyenkor jellemzően megváltozik az élelmiszer színe, szaga, állaga, íze. De az is előfordulhat például, hogy nyálkás lesz a felülete, illetve penésztelepek jelennek meg rajta.

Ezekben az esetekben egyértelmű, hogy az élelmiszer fogyasztásra már alkalmatlan – figyelmeztetett a Nébih.
penészes eper
A penészes étel már nem varázsolható fogyaszthatóvá. Fotó: Getty Images

Ne kísérletezz!

Fontos️, hogy ha már érzékelhető jelei vannak a romlásnak, akkor ne is kísérletezz azzal, hogy valamilyen módszerrel újra „fogyaszthatóvá teszed” az adott élelmiszert. Nem segít tehát sem a hőkezelés, sem a lekvár, a kenyérről vagy a gyümölcs penészes részeinek levágása. A mikrobák ugyanis olyan méreganyagokat termelhetnek, amelyek láthatatlanul ugyan, de már az étel többi részén is jelen lehetnek – ezeket pedig nem lehet sem eltávolítani, sem átforrósítással ártalmatlanná tenni.

A penészgombák olyan mikotoxinokat termelnek, amelyek a szervezetbe jutva hosszú távon akár súlyos egészségügyi problémákat – például vese- és májelégtelenséget – is okozhatnak. Sokszor azonban nem is lehet ránézés alapján megállapítani, hogy az adott élelmiszerben már felszaporodtak a megbetegedést okozó mikrobák vagy azok toxinjai. Éppen ezért nem érdemes kísérletezni azokkal a fogásokkal, amelyekről nem tudod egyértelműen eldönteni, hogy még fogyasztható-e.

Tippek a baj megelőzéséhez

Az ételmérgezés sikeres elkerülésének kulcsa egyébként az élelmiszerkezelési és -tárolási gyakorlatokban rejlik. Tartsd szemmel a termékek fogyaszthatósági és eltarthatósági idejét, illetve biztosítsd a biztonságos tároláshoz szükséges, kellően alacsony hőmérsékletet. De legalább ilyen lényeges az alapvető higiéniai követelmények betartása is, így ugyanis megelőzheted a keresztszennyeződéseket.

Ezek betartásával egyszerűen megelőzhetőek a súlyos élelmiszereredetű megbetegedések” – emelték ki a szakértők.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Mi szükséges a Babaváró hitel igényléséhez?
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +7 °C
Minimum: -1 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, emellett az éjszaka kialakult köd, pára is fokozatosan megszűnik. Sokfelé várható eső, zápor, ami északnyugat felől egyre nagyobb területen - nagyjából a Pécs-Miskolc vonalig - havas esőbe, havazásba vált. Északnyugaton a friss hóréteg síkvidéken meghaladhatja az 5, a magasabban fekvő területeken akár az 5-10 centimétert is. Átmeneti időre néhol ónos eső előfordulhat, sőt helyenként zivatar is kialakulhat. Késő délutántól nyugat felől csökken a csapadékhajlam. Eleinte északnyugaton az északnyugati, délkeleten a déli szelet erős lökések kísérhetik. Napközben az északnyugatira, nyugatira forduló légmozgás többfelé erős, az Észak-Dunántúlon időnként viharos lesz, és ott a magasabban fekvő helyeken hófúvás is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északnyugatról délkelet felé haladva mérhetjük a magasabb értékeket. Késő estére -3 és +8 fok közé hűl le a levegő, a keleti határvidéken lesz a melegebb. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.