Ezekre figyeljünk oda a lakásunkban

A színek és a bútorok megfelelő kiválasztásával sokat tehetünk azért, hogy jól érezzük magunkat a lakásunkban. Ezeken kívül azonban még számos tényezőre oda kell figyelnünk.

Az alábbiakra mindenképpen érdemes odafigyelnünk, ugyanis jelentősen kihathatnak az egészségünkre.

Tányérok mérete

Halálos veszélyt rejthet a mosogatógép.

Nem mindegy például, hogy mekkorák a tányérok, amelyekből eszünk. Több kutatás is igazolta, hogy általában a kelleténél több kalóriát fogyasztanak azok, akik nagyobb tányérokból és tálakból esznek. A jó hír, hogy ezt az információt az egészséges táplálkozáshoz is felhasználhatjuk: ezentúl tálaljuk az egészségesebb, kalóriaszegényebb ételeket a nagyobb, a kevésbé egészséges fogásokat pedig a kisebb tányérokon.

Hűtő és konyhaszekrény

A hűtő és a konyhaszekrény tartalmára is érdemes odafigyelni. Részesítsük előnyben az egészséges élelmiszereket, és vásároljunk főként zöldségeket, gyümölcsöket, sovány húsokat, halakat, teljes kiőrlésű gabonaféléket és hüvelyeseket. A hűtőbe nézve pedig rendszeresen ellenőrizzük, hogy az ételmaradékok megfelelően, légmentesen záródó dobozban vannak-e eltárolva.

otthon, lakás, egészség, penész, fürdőszoba,
otthon, lakás, egészség, penész, fürdőszoba,

Hálószoba

Nem mindegy az sem, hogy a hálószobánkban van-e tévé, laptop, tablet vagy mobiltelefon. A képernyőkből áradó fény ugyanis megzavarhatja a cirkadián ritmust, ez pedig hatással van arra, hogy eleget és elég pihentetően tudunk-e aludni. Annak is lehet egészségügyi hátránya, ha velünk alszik házi kedvencünk. Szintén az alvásminőség kárára mehet ugyanis, ha az állat sokat mozgolódik éjszaka, ráadásul éjszakai közelsége fokozhatja egyes, állatról emberre terjedő betegségek kockázatát. Az is számít, hogy milyen matracon alszunk - a legjobb egy viszonylag kemény, egyenletes felületű darab. Szakértők szerint 8 évente érdemes kicserélni matracunkat és párnáinkat egyaránt.

Penész

Ha a fürdőszobában penészt találunk, az nagyon káros lehet az egészségünkre. Ezért érdemes rendszeresen ellenőrizni a vizes helyiségeket, és mihamarabb megszabadulni a fekete foltoktól. A fürdőszoba padlója soha ne legyen padlószőnyeggel borítva, valamint a fürdőszobai textileket, kilépőket is tisztítsuk rendszeresen.

Elsősegélykészlet

Ellenőrizzük, hogy van-e otthon elsősegélykészlet, illetve hiánytalanul megvan-e minden eleme. Ha nincs, akkor pótoljuk minél hamarabb, hiszen sosem lehet tudni, mikor lesz szükség rá. Szerezzünk be egyet a legközelebbi patikában, és tegyük olyan helyre, ahol mi könnyedén elérjük, kicsi gyerekeink viszont nem.

Víz és por

Ellenőrizzük rendszeresen azt is, hogy milyen víz folyik a csapból, a csapvíznek ugyanis tisztának, átlátszónak és íztelennek kell lennie. Ha nem így van, akkor lehetőleg ne igyunk belőle. Ha szükséges, használjunk vízszűrőt - de figyeljünk oda, hogy rendszeresen cseréljük. Ügyeljünk arra is, hogy a bútorokon, felületeken sose álljon olyan vastag rétegben a por, hogy az ujjunkkal rajzolni tudjunk bele, mert ez szintén károsíthatja egészségünket, mivel allergiás reakciókat válthat ki.

Forrás: webmd.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció