3 téli szokás, amely árt az egészségnek

HáziPatika

Gyújtsunk meg egy illatgyertyát, dobjunk egy darab fát a kandallóba, vagy terítsük a ruhákat a radiátorra? Szakértők szerint ezek közül egyiket se tegyük, mert egészségünk láthatja kárát.

Illatgyertyát gyújtunk

Sokak számára az adventi időszak és a karácsony alapvető kellékei a színes-szagos illatgyertyák és mécsesek. A szakemberek viszont óvatosságra intenek ezekkel kapcsolatban, ugyanis égésük során olyan illékony szerves vegyületek (VOC) szabadulnak fel, mint például a formaldehid, amely rákkeltő lehet. Ezen kívül a szívbetegségekre való hajlamot is növelik, valamint a felnőttek már kialakult asztmáját súlyosbíthatják, gyerekeknél pedig asztmás rohamokat okozhatnak.

Az olyan termékek, mint az illatgyertyák vagy a légfrissítők többek között a rák kialakulásában is közrejátszó toxinokkal töltik meg a levegőt. Milyen veszélyei vannak a lakáson belüli légszennyezettségnek? Kattintson!

Szakemberek szerint ha néha meggyújtanánk egy-egy ilyen illatgyertyát, ügyeljünk rá, hogy ne szűk, zárt térben tegyük - mint például egy kis fürdőszobában -, illetve hogy jól szellőztessünk ki utána. Bizonyos szobanövények is segítenek a levegő tisztításában: a levendula vagy a muskátli például kiszűrheti a levegőben lévő formaldehidet.

3 téli otthoni szokás, amelyek árthatnak egészségünknek
Káros lehet egészségünkre, ha begyújtunk a kandallóba

Begyújtunk a kandallóba 

A téli hangulatot fokozhatja, ha begyújtunk a kandallóba, egészségünknek viszont nem feltétlenül tesz jót: a Daily Mail azt írja, a fa és a szén égetése légzési nehézségeket is okozhat. De nem biztos, hogy ez a legrosszabb következmény. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség jelentése szerint a fa égése során legalább ötféle rákkeltő gáz keletkezik. Arra is figyelmeztetnek, hogy a kinti égetés is veszélyes, sőt az is, ha a szomszéd fával tüzel, és mi tartósan ki vagyunk téve a füstjének.

Ruhaszárítónak használjuk a radiátort

Egy skóciai tanulmány szerzői kimutatták, hogy a benti levegő nedvességtartalmának mintegy 30 százalékát a bent száradó ruhák adják. A nyirkos, meleg levegőben elszaporodó penész és gombák pedig egészségügyi problémákhoz vezetnek - például asztmás rohamhoz vagy aszpergillózishoz. Ez utóbbi a gyűjtőneve azoknak a bajoknak, amelyeket az Aspergillus fumigatus penészgomba okoz: a belélegzett spórák a tüdőbe jutva súlyos fertőzést okoznak.

Ha lehet, szárítsuk inkább a szabad levegőn a ruháinkat, de ha kizárólag a benti szárítás jöhet szóba, akkor vigyük be a ruhaszárítót egy olyan helyiségbe, ahol gyakran tudunk szellőztetni. Aki megengedheti magának, annak egy szárítógép beszerzése is jó ötlet lehet, tanácsolják a szakértők.


5 szokás, melynek köszönhetően javulhat a lakás levegője

  • Szellőztessünk napi 5-10 percet!
  • Ha a konyhában és a fürdőszobában nyirkosabb a levegő, ezeket a helyiségeket takarítsuk és szellőztessük gyakrabban. Ugyanis a penész és a gombák a nedves, meleg helyeket szeretik - innen indulnak el "lakáshódító" útjukra.
  • Néhány további tipp, melyekkel megelőzhető a gomba- és penészképződés: töröljük le az ablakpárkányt, ha nedves! Főzésnél használjunk fedőt! A fürdőszoba ajtaját csukjuk be, ha zuhanyzunk, és utána szellőztessük ki a helyiséget!
  • Ellenőriztessük rendszeresen a kazánt és a kéményeket, hogy biztosak legyünk benne: minden szennyezőanyag és füst rendben elhagyja a lakást!
  • Ne fűtsünk be nagyon! A Daily Mail által megkérdezett szakértő szerint 18 fok lenne az ideális hőmérséklet a lakásban. Ez nekünk persze elég hűvös, de a penésznek is - ha ennél sokkal melegebb van odabent, akkor gyorsabban elterjed.

Forrás: dailymail.co.uk

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban szombaton délelőtt az ország nagy részén gyengén felhős lesz az ég, a Dunántúlon helyenként tartósan megmarad az éjszaka képződött köd és alacsonyszintű rétegfelhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag