Mutatjuk, hol csapnak le záporok (2020.04.27.)

Változékony időnk lesz a héten, felhős, csapadékos és napos időszakok váltakoznak majd. Jelentős lehűléstől azonban nem kell tartani.

Eleinte csak a nyugati országrészben és az északkeleti megyékben, délutántól viszont keletebbre is megnövekszik ma a gomoly- és fátyolfelhőzet - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzésében. A délutáni órákban nyugat felől elszórtan kialakulhatnak záporok, zivatarok, majd éjfélig nagyjából a Duna vonaláig juthat el a csapadékzóna. A nyugati tájakon élénk lehet a délies szél, zivatarok környezetében pedig erős széllökések is előfordulhatnak. Napközben a hőmérséklet 19-25 fokig emelkedik.

A szerb görögkeleti Blagovestenszka, azaz Angyali Üdvözlet-templom Szentendrén napkeltekor 2020. április 27-én
A szerb görögkeleti Blagovestenszka, azaz Angyali Üdvözlet-templom Szentendrén napkeltekor 2020. április 27-én

Éjszaka a megnövekedett, megvastagodott felhőzet záporok, zivatarok kíséretében egyre inkább kelet, északkelet felé vonul át. Az északnyugati, nyugati területeken foltokban pára, köd, valamint rétegfelhőzet képződhet az elvonuló felhőtömb mögött. A levegő késő estére 9-16, hajnalra 6-13 fokig hűl vissza. Kedden délelőtt többé-kevésbé kisüt a nap a gomolyfelhők mögül, délután délnyugat felől azonban megnövekszik a magasszintű felhőzet. Elszórtan zápor, zivatar is ismét várható, valamint sokfelé megélénkül a délnyugati, déli szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet holnap 21-26 között alakul.

Ami a hét folytatását illeti, szerdán és csütörtökön még váltakozóan napos és felhős időre számíthatunk, pénteken és eleinte szombaton is viszont inkább már a felhők fognak dominálni. Pénteken több helyen valószínű csapadék zápor, zivatar formájában. Vasárnapra visszatér a derűs idő, legfeljebb a reggeli órákban lehetnek felhősebb körzetek. Jelentős lehűlés nem valószínű a hét folyamán, a nappali maximumok végig 20 fok felett alakulnak a melegebb tájakon.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció