Bajt jelez, ha sok a vas a vérben

Bár kezelése egy-két évig kellemetlen, ám ha időben felismerik, a hemokromatózis nem súlyos, inkább csak kellemetlen betegség. Komoly bajt akkor okoz, ha nem veszik észre időben, esetleg kezelését hanyagolják. Betegségének történetét egy érintett mesélte el nekünk.

A hemokromatózis olyan vastárolási betegség, amelynél a szervezetben kórosan sok vas szívódik fel és tárolódik, a túlzottan sok nyomelem pedig károsítja a szerveket. Mivel a betegség tüneteket csak előrehaladott állapotban mutat, azok vannak szerencsés helyzetben, akiknél a rendellenességet hamar felfedezik.

"Én is ebbe a körbe tartozom, de csak azért, mert fiatal koromban gyakran néztek nálam vérképet egy másik krónikus betegség miatt. Mindig sápadt voltam, azt gondolták, vérszegény vagyok, de a leletek mindig azt mutatták, hogy a véremben nem hogy kevés, de még sok is a vas: nálam értéke a felső intervallum többszöröse volt" - mondja az egyik érintett, aki ma már tagja a Hemokromatózisos Betegek Egyesületének is (nevét kérésére nem írjuk le - a szerk.).

a
"Vasraktáraim telítettsége azon a határon áll, ami fölött már roncsolódnának a sejtek, úgyhogy sürgősen nekiláttak a vércsapolásnak."

Kezelőorvosát folyamatosan faggatta, azt szerette volna megtudni, hogy ha abból baj lehet, hogy valakinek kevés vas van a vérében, akkor az nem probléma-e, ha az érték magasabb. Mindig azt a választ kapta, hogy nem, az nem okoz gondot. "Szerencsémre az orvosokat nem hagytam békén, így elkerültem gasztroenterológiára. Akkor még CT és az MRI vizsgálattal, majd a gyanú alapján májbiopsziával diagnosztizálták ezt a betegséget, nálam is ezt végezték el. Kimutatták, hogy vasraktáraim telítettsége éppen azon a határon áll, ami fölött már roncsolódnának a sejtek és a szövetek. Ezt a szintet még épp nem értem el, úgyhogy sürgősen nekiláttak a vércsapolásnak."

A betegséget ugyanis úgy kezelik, hogy az érintettektől 2-3 évig hetente-kéthetente vesznek 3-4,5 deci vért, ezt követően pedig évente kétszer-ötször teszik ezt meg - meséli a beteg, akinek ezzel sikerült megelőznie azt, hogy súlyosabb problémák alakuljanak ki nála. Tőle két és fél éven keresztül vettek vért kéthetente, ma már csak évi két fenntartó kezelést kap.

Normális körülmények között a vékonybélből annyi vas szívódik fel, amennyi a napi szükségletet fedezi. Ez elég kis mennyiség, mivel a szervezetben a vas újrahasznosul, abból nagyon kevés vas távozik: leginkább a bélfalról leeső, és így távozó hámsejtek viszik ki ezt a nyomelemet. Kóros esetben a napi szükségletnek a sokszorosa is felszívódik, bekerül a vérbe és onnan a raktárakba. Amennyiben a vérben keringő vas mennyisége túl sok, az különböző szervekben, egyebek mellett a májban rakódik le és gátolja azok funkcióját, károsítja a szöveteket, sejteket. Tudjon meg többet, kattintson!

Mint mondja, egyesületüknek több olyan tagja is van, aki sajnos nem volt ennyire szerencsés, betegségét csak azt követően ismerték fel, hogy már károsodtak a szervei. "Van például több olyan érintett is, akit szívpanaszokkal kezeltek, ennek során derült ki, hogy a vasszintje az egekben van, az okozza a problémát. Olyan társaink is vannak, akik a vas túlzott felhalmozódásától cukorbetegek lesznek, vagy tönkremennek az ízületeik. Emiatt is lenne fontos az, hogy semmiképp se legyintsenek a magas vas értékek láttán, hanem vizsgálják ki, hogy a hemokromatózist minél hamarabb felismerjék és kezelni kezdjék" - tette hozzá.


Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait