Újabb érv, miért mozogjunk napi 30 percet

Egy friss kutatás szerint napi fél óra mozgás akár 17 százalékkal is csökkentheti a depresszió kialakulásának kockázatát.

A jóga a lelki bajokat is gyógyítja - részletek itt!

Kutatók korábban is felhívták már a figyelmünket a rendszeres sport áldásos hatásaira, így arra is, hogy a mozgás milyen hatékony "csodaszer" lehet a depresszió ellen. Egy friss átfogó kutatás eredményei is ezt támasztják alá. A Harvard Egyetem tudósai ugyanis azt állítják, hogy heti 4 óra sportolással akár 17 százalékkal csökkenhet a depresszió kialakulásának kockázata - napi fél óra mozgással tehát mindannyian sokat tehetünk mentális egészségünk megőrzéséért. Ráadásul nincs szükség kemény kardiózásra és edzőtermi tevékenységre sem: sokak kedvenc mozgásformái, a tánc és a jóga legalább olyan hatékonyak a depresszió elkerülésére.

jóga, sport, edzés, mozgás, rendszeres testmozgás,
A rendszeres jógázás segíthet megőrizni mentális egészségünket. Fotó: iStock

A sport kevésbé ismert előnye

A tudósok mintegy 8 ezer ember adatait használták fel tudományos munkájukhoz. A kutatóprogramban való részvételhez az alanyok kitöltöttek egy kérdőívet is - ebben életmódjukkal, szokásaikkal és edzettségi szintjükkel kapcsolatos kérdésekre is válaszoltak. Aztán a tudósok két éven át követték a résztvevők egészségi állapotának változásait és kiszűrték a depresszióban szenvedőket - írja a Daily Mail.

A kutatók azt is vizsgálták, hogy a gének alapján mely alanyok hajlamosabbak a mentális betegségre. Arra az eredményre jutottak, hogy a rizikócsoportba tartozó embereknél átlagosan 20 százalékkal magasabb volt a depresszió kialakulásának valószínűsége - a rendszeres sporttal azonban 12 százalékkal csökkenteni tudták a betegség kockázatát.

A depresszió így előzhető meg

Világszerte mintegy 100 millió ember szenved depresszióban. A sport azonban ugyanolyan jó gyógymód a számukra, mint a antidepresszánsok. Rövidtávon azért, mert hozzájárul a boldogsághormon - vagyis az endorfin - termeléséhez, hosszabb távon pedig, mert olyan fehérjék keletkezését segíti elő, amelyek javítják az agyi funkciókat és a hangulatot - magyarázta Dr. Michael Craig Miller, a Harvard egyik adjunktusa. A friss eredmények szerint egyébként a tánc 16, az alacsony intenzitású edzések 14, a futás 13, a séta pedig 11 százalékkal csökkenti a depresszió kialakulásának kockázatát.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)