Rosszul melegítünk be sportolás előtt

Nemcsak felesleges, hanem balesetveszélyes is lehet az edzések előtti nyújtás. A Daily Mailnek egy csontkovács fejtette ki, hogy mi a gond a nyújtógyakorlatokkal és mit csináljunk ezek helyett.

Már az általános iskolában megtanuljuk, hogy sportolás előtt be kell melegíteni, és sokan máig végezzük az ott megtanult nyújtógyakorlatokat. Ez viszont nemcsak felesleges, hanem akár balesetveszélyes is lehet - írja a Daily Mailen Garry Trainer csontkovács.

Nem mindenkinek jó ugyanaz

A szakember szerint először is fontos tisztázni, hogy mint annyi mindenben, a nyúlékonyságunkat tekintve is különbözőek vagyunk. Míg egyesek besétálnak egy jógaórára, és különösebb erőlködés nélkül képesek az összes pózt felvenni, addig mások lehet, hogy évek, évtizedek gyakorlása után sem jutnak el eddig. A csontkovács szerint ez a szervezetünkben lévő fehérje, az elasztin mennyiségétől függ. Minél több elasztint tartalmaznak valakinek a szövetei, annál nyúlékonyabb lesz.

jóga, nyújtás, testmozgás, izom, hajlékonyság
A bonyolultabb jógapózokat nem mindenki tudja megcsinálni (Fotó: 123rf)

Erőltetni viszont semmit nem érdemes, mert a nyújtás során apró sérülések és hegek keletkezhetnek az ízületeket támasztó szövetekben. Ezek instabilabbá teszik az ízületeket, ami fokozottan növeli a sérülésveszélyt. Másrészt az sem mindegy, ki hogyan melegít be, milyen nyújtógyakorlatokat részesít előnyben. A klasszikus statikus nyújtás, amikor néhány másodpercig kitartunk egy-egy nyújtógyakorlatot - például az egyik lábunkon állva a másik sarkunkat a fenekünk felé húzzuk - elméletileg növeli a rugalmasságot és csökkenti az izomsérülés veszélyét. Garry Trainer szerint azonban ez legfeljebb csak jó érzés, más haszna nem igazán van.

A Nottinghami Egyetem kutatóinak 2012-es tanulmánya szerint egy-egy nyújtógyakorlat 45 másodpercig végzett kitartása nem ártott, de nem is használt sokat: nem volt ugyanis semmiféle bizonyított jó hatása az izmok teljesítményére. Ellenben ha több mint 60 másodpercig tartottak ki egy-egy nyújtópozíciót a kutatás alanyai, akkor gyengítették az izmokat.

Ilyen a jó bemelegítés

Mit tehetünk, hogy hasznosan melegítsünk be és minimalizáljuk a sérülésveszélyt? A csontkovács egyrészt az SMR-henger használatát javasolja, amelyet átgörgethetünk a hasunkon vagy a combjainkon az edzések előtt. Sőt a szakember szerint edzés után is hasznosabb a megszokott nyújtógyakorlatoknál, ha másnap el akarjuk kerülni az izomlázat és -fájdalmat.

Dolgok, amiket sose csináljuk edzés után Hogy mit teszünk vagy épp nem teszünk sportolás után, nagy mértékben befolyásolja, milyen hatással lesz a testünkre az elvégzett edzésmunka. Nem mindegy például, hogy mit és mennyit eszünk, illetve hogy mennyit pihenünk. Mutatjuk a részleteket!

Emellett még a dinamikus nyújtást is ajánlja, amelyre jó példa, ha nem egy helyben csinálunk kitöréseket, hanem "sétálunk" az edzőteremben, illetve ha a falnak támaszkodva előre-hátra lóbáljuk az egyik lábunkat. Az előzőnél mindig egy picivel magasabbra lendítsük a lábunkat, majd jöhet a lábcsere. Más tudósok szerint legjobb, ha úgy kezdjük az edzést, hogy a választott gyakorlatot a megszokotthoz képest feleakkora intenzitással végezzük néhány alkalommal - például futás esetén kocogással indítunk -, majd lépésről lépésre kapcsolunk egyre magasabb fokozatra.

Forrás: dailymail.co.uk

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: