Mire figyeljünk futás előtt?

Ha rendszeresen futunk, és szeretnénk a lehető legtöbbet kihozni az edzésünkből, akkor érdemes tisztában lenni az alábbiakkal a maximális teljesítmény és komfortérzet érdekében.

Statikus nyújtás

A futás előtti bemelegítés nagyon fontos, ezt valószínűleg mindenki tudja már az általános iskolai testnevelésórák óta. Ugyanakkor több kutatás is igazolta, hogy még ha esetleg úgy is érezzük, hogy jól esne, a legjobb, ha a nyújtást ilyenkor kerüljük, és inkább futás utánra hagyjuk. A szakértők szerint ugyanis, ha nem így teszünk, az ronthatja a teljesítményünket - lassabbak leszünk és nagyobb erőkifejtésre lesz szükségünk.

Néhány dologra oda kell figyelni, hogy a futás zavartalan legyen
Néhány dologra oda kell figyelni, hogy a futás zavartalan legyen

Túlzásba vitt evés

Talán nyilvánvalónak tűnik, mégis fontos újra és újra elmondani, hogy ne együk tele magunkat, ha tudjuk, hogy néhány óra múlva futni megyünk. Természetesen edzés előtt egy-két órával szükségünk lesz némi szénhidrátra, hogy legyen elég energiánk, de ha túlságosan megtömjük a hasunkat, akkor sok kellemetlen tünetet tapasztalhatunk majd futás közben. Puffadás, feszülés a gyomorban, fokozott gázképződés, hányinger - ezek mind ronthatják a teljesítményünket. A legjobb taktika tehát, ha futás előtt kettő, de legfeljebb egy órával fogyasztunk valamilyen lassan felszívódó szénhidrátot, hogy a vércukorszintünket stabilizáljuk. Ha reggel, felkelés után futunk, és nem okoz egészségügyi problémát, 30-40 percet akár éhesen is mozoghatunk.

Ha sportolunk, arra is érdemes odafigyelnünk, hogy táplálkozásunk igazodjon és megfeleljen sportolási szokásainknak. Részletek itt.

Túl sok vagy túl kevés folyadék

Túlzásba esni egyik irányba sem jó: ha túl sokat iszunk, nem szívja fel a szervezetünk a folyadékot, és a hidratáltság érzése helyett csupán feszülést, lötyögést fogunk tapasztalni a gyomrunkban. Ha nem iszunk eleget, akkor akár rosszul is lehetünk, és a sérülések veszélye is megnő. A legjobb, ha a napi folyadékadagunkat folyamatosan, gyakran, kis mennyiségeket fogyasztva visszük be - lehetőleg sima vízből vagy ízesítetlen gyógyteákból. A vizeletünket ellenőrizve tájékozódhatunk a hidratáltsági szintünkről: ha sötét, akkor többet kell innunk. Az a legjobb, ha világos sárga színt látunk, az átlátszó, szinte víztiszta vizelet pedig azt jelzi, hogy túlhidratáltak vagyunk.

Túlerőltetés

Nagyon fontos, hogy ügyeljünk a testünk jelzéseire. Ha be is terveztük a futást, de nem érezzük jól magunkat, gyengék vagyunk, esetleg fájdalmaink vannak, akkor inkább vagy hagyjuk ki a futást, vagy menjünk el helyette egy 30-60 perces sétára. Fontos továbbá, hogy futás előtt mindig menjünk el mosdóba - a legjobb, ha indulás előtt 30 perccel már nem iszunk. A kávéval is legyünk óvatosak, mert ha futás előtt iszunk, biztosak lehetünk benne, hogy a koffein vízhajtó hatása miatt hamarosan vécére kell majd mennünk.

Forrás: prevention.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: