Ilyen, ha szakad az izom

Az izomszakadás akut sérülés, rendszerint egyetlen rossz mozdulat váltja ki: azt értjük alatta, amikor az izomrost folytonossága megszakad. Mivel jár és hogy gyógyítható? A Betegségek A-Z szócikkéből minden kiderül.

Nem ritka sérülés az izomszakadás, sok sportoló találkozik vele. A legveszélyeztetettebbek a 35 és 50 év közötti hobbisportolók, aminek oka az, hogy esetükben a regeneráció már lassabb, az izmok rugalmassága csökken, ugyanakkor a korcsoport lendülete és dinamikája még megvan.

Azizomszakadásesélye annál nagyobb, minél dinamikusabb az adott sportág, minél nagyobb az esély a hirtelen terhelésre: alapvetően ilyenek atlétikában a sprint számok, a foci, a squash és a tollaslabda. Ahhoz, hogy szakadás történjen, még bicsaklás sem szükséges.

Húsz eset, amikor orvoshoz kell fordulnia! Sokszor dilemmát okoz, hogy az ízületekben, izmokban jelentkezőfájdalomesetén orvoshoz kell-e fordulni vagy sem. Adunk néhány tanácsot.

Az izomszakadás tünetei

A részleges és teljes izomszakadás tünetei nem különböznek, egyedül a fájdalom mértéke lehet eltérő. Az, hogy a fájdalom mennyi ideig áll fenn, alapvetően attól függ, hogy a sérülés hol történt és mennyire komoly. Ha például az alsó végtag érintett, akkor azt nehezebb nyugalomba helyezni, mint például a felkart, emiatt regenerálódása is lassabb.

Nem ritka sérülés az izomszakadás, sok sportoló találkozik vele

Nem ritka sérülés az izomszakadás, sok sportoló találkozik vele

Az izomszakadás kezelése

A kezelés egy része otthon is kivitelezhető: ez a pihentetés, a sérült terület fölpolcolása, jegelése. Ezen túl szükség lehet fizikoterápiás kezelésekre is. Műtétre izomszakadásnál csak ritkán kerül sor. Az izomszakadás a későbbiekben ritkán okoz problémát, az izmok funkciója az esetek döntő többségében tökéletesen, 100 százalékosan visszaáll.

Tudjon meg mindent az izomszakadás tüneteiről, kezeléséről, megelőzéséről Betegségek A-Z-ig rovatunk Izomszakadás szócikkéből!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)