Balesetek és sérülések

Testi épségünk igen törékeny: a baleseti sebészetek a kórházak és szakrendelők legforgalmasabb osztályai, és a balesetek az elsők között szerepelnek a halálozási okok listáján is. A közutakon, a háztartásokban, illetve a munkahelyen, játszótéren, vagyis az élet minden területén történhet baleset. A segítség gyorsasága és hatékonysága mellett fontos az is, hogy az lehetőség szerint szakszerű legyen, hiszen a beavatkozással semmiképpen nem szabad ártani a betegnek. Érdemes tudni, hogy a mentők 104-es, illetve a központi segélyhívó 112-es telefonszámát minden telefonról, még egy lejárt kártyájú mobilról is ingyenesen lehet hívni.

Izomszakadás tünetei és kezelése

Mi az izomszakadás?

Az izomszakadás egy akut sérülés, rendszerint egyetlen rossz mozdulat váltja ki: azt értjük alatta, amikor az izomrost folytonossága megszakad, akár részlegesen, akár teljesen.

Tünetek

Az izomszakadás előfordulása

Nem ritka sérülés az izomszakadás, sok sportoló találkozik vele. A legveszélyeztetettebbek a 35 és 50 év közötti hobbisportolók, aminek oka az, hogy esetükben a regeneráció már lassabb, az izmok rugalmassága csökken, ugyanakkor a korcsoport lendülete és dinamikája még megvan. A hobbisportolók arányaiban azért sérülnek gyakrabban a profiknál, mert a versenyzők felkészültebbek, jobban tudják, mire kell figyelniük.
A leggyakrabban a vádli és a combhajlító izom sérül, utána a combfeszítő. Egyéb izom csak viszonylag ritkán szakad. Ha mégis, akkor esetleg a bicepsz (felkarhajlító-izom) és a hasizom lehet érintett, súlyemelőknél, testépítőknél pedig a mellizom.

Az izomszakadás okai

Az izomszakadás esélye annál nagyobb, minél dinamikusabb az adott sportág, minél nagyobb az esély a hirtelen terhelésre: alapvetően ilyenek atlétikában a sprint számok, a foci, a squash és a tollaslabda. Ahhoz, hogy szakadás történjen, még bicsaklás sem szükséges, elég az is, hogy az adott izomcsoport ne legyen jól bemelegedve, viszont nagyon megterheljék. Ugyancsak tipikus ok az, amikor az izmot hosszabb időn keresztül túlterhelik. Ilyenkor több hét után az izom görcsösebbé válik, rugalmassága csökken, egy hirtelen terhelés vagy elrugaszkodás miatt könnyen szakadhat.

Az izomszakadás tünetei

A részleges és teljes izomszakadás tünetei nem különböznek, egyedül a fájdalom mértéke lehet eltérő: az éles, hirtelen jelentkező fájdalom mindkét esetben adott, az érintettek másodpercre pontosan meg tudják mondani, hogy maga a szakadás mikor történt. Eset és helyfüggő, hogy a fájdalom mellett jelentkezik-e bevérzés, kialakul-e vérömleny és komoly duzzanat, és ha igen, az mekkora. Ha a szakadás nagyon nagy területet érint, az izomsérülés pedig nagyon komoly, akkor a körülötte lévő bőr is bepirosodhat két-három nappal később.
A részleges és teljes izomszakadás tünetei nem különböznek, egyedül a fájdalom mértéke lehet eltérő
A részleges és teljes izomszakadás tünetei nem különböznek, egyedül a fájdalom mértéke lehet eltérő
Az, hogy a fájdalom mennyi ideig áll fenn, alapvetően attól függ, hogy a sérülés hol történt és mennyire komoly. Ha például az alsó végtag érintett, akkor azt nehezebb nyugalomba helyezni, mint például a felkart, emiatt regenerálódása is lassabb. Számít az is, hogy az adott izmot mennyire használjuk: például a vádliizom szakadása két-három hónapig is okozhat fájdalmat, míg a kevésbé terhelt combizom három-négy hét alatt spontán is helyrejöhet.

Az izomszakadás diagnózisa

A diagnózis felállításának első lépése a fizikális vizsgálat, az adott terület szemrevételezése. Szükség lehet ultrahangos vizsgálatra és MRI-re is. Ritka esetben az izom a csontos tapadással együtt szakad le, ilyenkor szükség lehet röntgenfelvételre is. Ezzel lehet tisztázni azt, hogy az izom mellett sérült-e csont is.

Az izomszakadás kezelése

A kezelés egy része otthon is kivitelezhető: ez a pihentetés, a sérült terület fölpolcolása, jegelése. Ezen túl szükség lehet fizikoterápiás kezelésekre is. Utóbbiak csökkenthetik a fájdalmat, gyorsíthatják a gyógyulást. Később szinte minden esetben javasolt a gyógytorna, méghozzá azért, mert a sérült izom szinte minden esetben legyengül, ahhoz pedig, hogy visszanyerje eredeti állapotát, erősíteni kell.
Műtétre izomszakadásnál csak ritkán kerül sor, lévén a nyugalomba helyezett izom heggel önmagától is nagyon szépen gyógyul. Műtét csak akkor szükséges, amikor például a tenyér, esetleg a combhajlító-izom vagy a bicepsz sérül, de ekkor is csak elvétve. Általában ezen izmok többsége is konzervatív módon, műtét nélkül gyógyítható.

Az izomszakadás gyógyulási esélyei

Az izomszakadás a későbbiekben ritkán okoz problémát, az izmok funkciója az esetek döntő többségében tökéletesen, 100 százalékosan visszaáll.

Az izomszakadás megelőzése

Fontos a bemelegítés és a fokozatos terhelés, a megfelelő regenerációs idő betartása. Ugyancsak figyelni kell a megfelelő folyadékpótlásra, hogy az izom nehogy kiszáradjon, és emiatt sérüljön könnyebben.
Segít a célzott erősítés is, amit sokan elmulasztanak: például többen azt gondolják, ha futnak, erős lesz a lábuk, és minél többet futnak, annál erősebb. Ez egy bizonyos pontig igaz is, de azon túl a futás már csak terhelést jelent a lábnak, erősítést nem. Ahhoz, hogy tovább erősödjön, más irányból kell erősíteni.

Az izomszakadás szövődményei

Ha az izom csak részlegesen szakad, de nem pihentetik, hanem tovább terhelik, akkor az adott terület sérülékenyebb lehet, teljes szakadás is létrejöhet. Ha a szakadás nagyon nagy és műteni kellene, de arra nincs mód, akkor a szakadás helyén behúzódás keletkezhet, ami részben kozmetikai, részben funkcionális problémát okoz.
Előfordulhat, hogy az izomszakadást nem jól kezelik, a sérült területet nem pihentetik elég ideig, ami miatt a későbbiekben úgynevezett kényszermozgások jelentkezhetnek. Ez más izmokat, ízületeket terhelhet túl. Kialakulhat krónikus fájdalom is, vagy olyan heg, ami problémát okoz.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Magyar Mátyás ortopéd traumatológus, mozgásszervi sebész szakorvosnak
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +37 °C
Minimum: +21 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütés várható és a déli óráktól főleg a középső országrészben számítani kell záporok, zivatarok kialakulására. A zivatarokat elsősorban felhőszakadás és viharos széllökések kísérhetik. Az eleinte déli, délkeleti, majd az északi, északnyugati irányba forduló szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható, a zivatarosabb tájakon ennél pár fokkal alacsonyabb maradhat a maximum. Az idei nyár eddigi, ha nem a legforróbb napja elé nézünk; az abszolút melegrekord is megdőlhet. Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg.