Hogyan eddzük magunkat német focisztárrá?

Egyszerű - de legalábbis mindenki által elvégezhető - gimnasztikai gyakorlatok révén nőtt meg a német focisták teljesítőképessége az elmúlt években. Ebben nagy szerepe volt egy amerikai edzésprogramnak, amely segítette a sérülések elkerülését, javította a játékosok dinamikáját és hozzájárult a stabilitásukhoz, vagyis cselezőkészségüket fokozta.

Németország megnyerte a labdarúgó világbajnokságot, és bár az amerikai csapat a vert mezőnyben végzett, a New York Times talált egy amerikai szakembert, aki együtt ünnepelhetett a világbajnokokkal. A német csapat erőnléti edzőinek egyike ugyanis az USA-ból érkezett: Mark Verstegen Phoenixben, Arizonában működtet egy céget, amely profi és hobbi szabadidős sportolók, vállalatvezető menedzserek edzésével foglalkozik.

Verstegent még 2004-ben kérte fel a német csapat akkori szövetségi kapitánya, hogy segítsen a Nationalelf, azaz a német válogatott teljesítményének javításában. (Érdekesség, hogy Klinsmann viszont időközben amerikai szövetségi kapitány lett, és az ő egykori segítője most Löw német kapitány mellett jutott a csúcsra fociban.)

Verstegen akkor kezdett bele a német válogatott edzésébe, amikor a Nationalelfet már igencsak gyötörte a teljesítménykényszer: utoljára 1990-ben nyertek vébét. Az amerikai edzőt mégis kétkedve fogadta a német szurkolótábor, a média, sőt még néhány játékos is. Nem hitték volna, hogy amerikaiak tudnának nekik segíteni - jegyezte meg a phoenixi szakember, Aztán 2006-ban elődöntőig jutottak a németek a vébén, idén pedig nyertek. Immár nincs olyan sok szkeptikus - már ami Verstegen módszereit illeti.

A siker tényezőiről az amerikai szakértő nyilatkozott is a New York Times egészségügyi blogjának. Így például elmondta, hogy a városról városra bolyongó csapat tréningjeit egy mobil edzőközpont, edzőtábor segítette. Ez egy 4-500 négyzetméteres szerkezet, amelyet a pálya közelében állítanak fel. Ezekben a legfrissebb technológia szerinti kardiogépek, súlyok, fitnesz és regenerációs eszközök találhatóak meg.

Itt aztán egy minipályát, egy kört alakítanak ki, amely négy állomásra tagolódik. A csapat tagjai más és más gyakorlatot végezhetnek tehát egy időben. Van, aki a csípőjét rotációs gyakorlatokkal edzheti, mások a "miniszalagos laterális járást" gyakorolhatják. Ez utóbbit sokáig kinevette a sajtó és az ellenfelek is, de ma már nem nézi le az amerikai módszert senki sem. A combokra erősített szalaggal, kicsit zsugorított pózban oldalirányú lépéseket gyakorló focisták ugyanis fontos izmokat erősíthetnek így, miközben a sérülésveszélyt is csökkenthetik.

Mi a titka a német focisztároknak?

Más módszereket is hasonló céllal vetnek be a phoenixiek a németeknél: a megfelelő izmok edzése nemcsak sérülések megelőzése miatt fontos, hanem a gyorsaságot, a dinamizmust is fokozza. A csípő edzése és annak stabilitása ráadásul a technikai elemek miatt is fontos. A játékosok stabilitását segíti cselezés, gyors fordulás és más hasonló, a futballban gyakori mozdulatok esetén. Megint más gyakorlatok - például egy szivacsgörgőn végzett edzések - az izmok ellazítását szolgálják. Ez a regenerációt segíti, illetve más esetben szintén a sérülésveszélyt csökkenti.

Verstegen szerint korábban más volt a németek erőnléti edzése: hosszú futásokat gyakoroltak, mondhatni unalmas fizikai felkészítésről volt szó. Ezt technikai és taktikai képzés egészítette ki, ami az összjátékot erősítette. Az amerikai módszerek azonban a dinamizmust és a cselezőkészséget javították, jóllehet ezek gimnasztikai gyakorlatok, tehát nem labdával végzett, hanem erőnléti edzésprogramok. A mostani, amerikai fizikai felkészítés viszont egyénre szabott és fókuszált programokat jelent. A gyakorlatokat unásig ismételgetik, ezzel a végrehajtás precizitását fokozzák.

Mindennek nyomán a németek fizikai állóképessége magas szintre emelkedett. A csoportkörökben a német focisták 113,8 kilométert futottak, csak az amerikaiak mozogtak ennél többet. A franciák ellen pedig, a negyeddöntőben, 7,5 kilométerrel többet futott a német csapat, ami annyit jelentett, mintha háromnegyed játékossal több lett volna náluk a pályán.

A New York Times nemcsak interjút készített Verstegennel, hanem videókat is közölt a phoenixi módszerről. Ezek nagy részét akár otthon is el lehet végezni, és némi gyakorlással könnyedén megcsinálhatja bárki .

Így például a szivacsos görgővel végzett gyakorlatok a tartóizmok ellazítását szolgálják, így csökkentik a sérülésveszélyt. A "laterális járás" gyakorlata speciális találmány, nagyban javította a német játékosok teljesítményét az elmúlt években. Főleg a csípőizmoknak tesz jót. Más gyakorlatok a térdek inaira hatnak, azok sérülését igyekeznek megelőzni. Ilyen gyakorlat például, ha fél lábon állva, kezünket oldalirányban kitartva, hajlunk előre. Ez a gyakorlat természetesen az egyensúlyérzéket is javítja. Az oldalra kilépő, majd hátra "sasszézó" és guggoló gyakorlat a combizmok erősítésére szolgál, de a csípőizmokat is nyújtja. A dinamikát, a gyorsulást és a technikát javítja az utolsó videón bemutatott gyakorlat, amikor kisebb akadályokat átugrálva indul neki a futásnak a sportoló.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés. Ezeken a tájakon előfordulhat felhőszakadással kísért zápor, zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti szelet élénk lökések kísérhetik. Zivatarok környezetében erős vagy viharos lökések is lehetnek. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra