A séta hihetetlen előnyei

A porckopásos betegek egészségére nézve fantasztikus hatása lehet már heti egyórányi tempós sétának - derül ki egy friss kutatásból.

Miután egy néhány nappal korábban publikált tanulmány rámutatott, hogy a sportolás segíthet megelőzni a porckopás által előidézett porckárosodást, most egy újabb tudományos munka hívja fel a figyelmet a mozgás előnyeire, a porckopásban szenvedőkre fókuszálva.

séta, sétálás, egészégügyi előnyök, tempós séta, mozgás, porckopás
Mindössze napi 10 perc séta kell az egészségesebb időskorhoz. Fotó: 123rf

Napi 10 perc csodákat tehet

A tanulmány szerzői arra hívják fel a figyelmet, hogy heti egyórányi - vagyis napi szinten alig 10 perc - tempós séta már hatékonyan segíthet megelőzni, hogy idősebb korukban mások segítségére szoruljanak a betegek. A szakértői csoport több mint 1500 felnőttet követett nyomon 2008 és 2014 között: az alanyok 49 és 83 év közöttiek voltak, és a kutatás kezdetén nem volt semmiféle fogyatékosságuk.

A sétát sokan alulbecsülik, mondván, hogy mivel nem kifejezetten megerőltető mozgásforma, biztosan érzékelhető hatása sincsen. Ez azonban tévedés. Nézze meg a rendszeres séta egészségügyi előnyeit!

A tudósok gyorsulásmérővel mérték az alanyok aktivitási szintjét és mindent gondosan feljegyeztek. Négy évvel a kutatás vége után megismételték a vizsgálatot az egykori résztvevőkkel, majd összegezték az adatokat.

Meglepő eredmények születtek

Azoknál, akik heti szinten legalább egy órát mozogtak - naponta átlagosan körülbelül 10 perc tempós sétát tudtak beiktatni -, 85 százalékkal csökkent annak veszélye, hogy a későbbiekben nehezükre essen egyedül átkelni az úttesten, valamint a felére csökkent annak kockázata, hogy az alanyok a jövőben nem tudnak elvégezni olyan hétköznapi feladatokat, mint segítség nélkül kisétálni a szobából vagy egyedül felöltözni.

A kutatócsoport tagjai azt remélik, hogy eredményeik ismeretében még több egészségügyi dolgozó ajánlja majd a rendszeres mozgást a porckopásban szenvedőknek. Továbbá úgy vélik, szükség lenne valamiféle köztes célkitűzésre azok számára, akiknek valamilyen okból le kell mondaniuk a rendszeres mozgásról.

Forrás: dailymail.co.uk

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)