A legjobb mozgásformák futás helyett

Közismert, hogy az egészség megőrzéséhez okvetlenül szükség van rendszeres testmozgásra. Nem kell azonban órák hosszat a betont koptatnunk, hogy jót tegyünk a szervezetünkkel.

Dr. I-Min Lee, a Harvard Egyetem orvosprofesszora öt edzéstípust ajánl az ízületek és az emésztőrendszer számára egyaránt megerőltető futás helyett.

Úszás

Tökéletes edzés, mivel a test majd' minden izmát megmozgatja. A rendszeresen 30-45 percig végzett úszás támogatja a szívet, valamint megvédi az agyat a korral járó hanyatlástól. Ezen felül ideális arthritisszel küzdők számára is, mivel a vízben nem nehezedik akkora teher az ízületekre, mint a szárazföldön. A brit Nemzeti egészségügyi Szolgálat ajánlása szerint az úszás olyan krónikus betegségek kialakulásának kockázatát is csökkenti, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és a stroke. Ezen felül hangulatunkra és testsúlyunkra is jó hatással van, ha teljesítünk néhány hosszt a medencében.

Az úszás ezért tökéletes mozgásforma Az úszást sokszor emlegetik "tökéletes mozgásformaként", és ez nem véletlen, mivel nemcsak erősít, de kíméletes az ízületekhez is. De ez nem minden - ennek a sportnak számos további előnye van.

Tai chi

A hagyományos kínai mozgásforma mély lélegzetvételekkel és relaxációval kombinálja az áramló mozdulatokat. Eredetileg harcművészeti stílusként fejlesztették ki a 13. században, de korra és fittségre való tekintet nélkül szinte mindenki számára elérhető mozgásforma. Főként idősek számára hasznos: kutatások igazolják, hogy a tai chi segít a 65 éven felüliek számára csökkenteni a stresszt, miközben javítja a korral egyre romló egyensúlyérzéket, a testtartást és az általános mozgékonyságot, egyben erősíti a lábizmokat is.

A tai chit bárki nyugodtan elkezdheti, de különösen idősek számára hasznos
A tai chi különösen idősek számára hasznos. Fotó: 123rf

Rezisztenciaedzés

Legyen szó akár saját testsúlyunkról, akár más súlyokról, a rezisztenciaedzés célja, hogy küzdelemre sarkallja az izmokat a gravitációval szemben. Szakértők szerint ez a mozgásfajta kiváló zsírégetéshez, izomtömeg-növeléshez, a csontok erősítéséhez és azanyagcserejavításához. A Mayo Clinic szerint az ilyen típusú edzések enyhíthetik olyan krónikus állapotok tüneteit is, mint az arhtritisz, a hátfájdalom, az elhízás, a szívbetegségek, a depresszió és a cukorbetegség. A jelenleg széles körben elfogadott ajánlások hetente legalább kétszer javasolnak rezisztenciagyakorlatokat végezni a főbb izomcsoportokon, így a lábakon, a csípőn, a háton, a mellkason, a hason, a vállakon és a karokon. Alkalmanként 8-12 ismétlést érdemes elvégezni összesen kétszer-háromszor egymás után, szem előtt tartva persze azt is, hogy két edzés között legalább 48 órára van szüksége az izmoknak a regenerációhoz.

Séta

Meglepően hangozhat, de a rendszeres séta - még kisebb távolságok esetén is - csodákat művelhet az egészségünkkel. Tudósok felfedezték, hogy már napi alig 20 perc gyaloglás is éveket adhat hozzá az életünkhöz. A Cambridge Egyetem 334 ezer ember részvételével elvégzett kutatása kimutatta, hogy még a kisebb mértékű aktivitás is meghosszabbítja az életet, és a legtöbbet éppen a legkevésbé fitt állapotban lévők profitálnak belőle. Eközben az is kiderült, hogy a mozgásszegény életmód kétszer annyi embert öl meg, mint az elhízás. Egy másik tanulmány pedig a memóriavesztés ellen is hasznosnak találta, ha a tesztalanyok heti négy napon legalább 30 percet sétáltak.

Kegel-gyakorlatok

Hogyan végezhetik el férfiak a Kegel-gyakorlatokat? Részletek itt.

A Kegel-gyakorlatok közismerten hasznosak a vizeletinkontinencia megelőzésében és kezelésében, mindez ráadásul nem csupán a nőkre, hanem a férfiakra is érvényes. A medencefenék izmait számos tényező meggyengítheti életünk folyamán, kezdve a terhességgel és a szüléssel bizonyos sebészeti beavatkozásokon át a korral és a túlsúllyal járó változásokig. De ha a megfelelő gyakorlatokkal megerősítjük az érintett izomcsoportokat, akkor megelőzhetjük a húgyhólyag szivárgásából eredő kínos baleseteket, egyben javíthatjuk szexuális életünket is. A Kegel-gyakorlatok a vizelettartáshoz használt izmok tudatos összehúzásán alapulnak: szorítsuk ezeket az izmokat két-három másodpercen át, majd engedjük el őket. Ismételjük meg ezt egymás után tízszer - az optimális eredmény eléréséhez négy-öt alkalommal naponta.

Forrás: Daily Mail

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)