A legjobb kezdő mozgásformák

Az életmódváltás mindenképpen nagy döntés, amelyhez nagy lelkierő és jó esetben komoly felkészülés szükséges.

Mindenki tudja, hogy a mozgás súlyfelesleg esetén is fontos, hiszen nemcsak a fogyásban segít, de számos egészségi előnnyel is jár. Ugyanakkor sokan félnek belevágni egy mozgásprogramba, vagy éppen - téves elképzelések alapján - túl hirtelen, számukra akár veszélyes mozgástípusokkal próbálnak gyors eredményeket produkálni. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője az edzés elkezdésével kapcsolatos tanácsokkal szolgál.

Nem csak a fogyás eszköze a mozgás

"A fizikai aktivitással kapcsolatban fontos elérni, hogy a túlsúlyos személyek ne csak úgy gondoljanak rá, mint egy kényszerűen alkalmazott eszközre, amelynek segítségével majd kisebb nadrágba is beleférnek. A túlsúly hordozása ugyanis komoly egészségi kockázatokkal jár, többek közt a magas vérnyomás, a szív-érrendszeri betegségek, a cukorbetegség , a depresszió, az alvászavarok és a mozgásszervi panaszok rizikóját emeli. A fogyással mindezeket csökkenthetjük - miközben természetesen javul az önértékelésünk, magabiztosabbak lehetünk, és megtapasztalhatjuk, hogy hatékonyabban is tud működni a testünk. Mindez együtt kifejezetten élvezetessé is teheti a mozgást" - hangsúlyozza Fülöp Tibor.

mozgás, testmozgás, sport, fogyás
Nem szerencsés, ha rögtön az elején túlterheljük magunkat. Fotó: Getty Images

Hogyan kezdjünk hozzá?

Mielőtt bármilyen komoly változtatást eszközölnénk az életmódunkban, túlsúly esetén fontos, hogy orvosi tanácsot, iránymutatást kérjünk, hogy kivizsgáltassuk magunkat. Elsősorban a kardiológiai, ortopédiai, szükség esetén endokrinológiai szakvizsgálatokon érdemes részt venni -természetesen saját egészségi állapotunktól függően.

Túlsúlyos vagy elhízott? Nem mindegy, számolja ki!

Az American College of Sports Medicine a túlsúlyos személyek edzésével kapcsolatos cikkében felhívta rá a figyelmet, hogy ha nincs semmilyen gátló tényező, akkor szerezzünk be jó minőségű, kényelmes sportruházatot, külön tekintetbe véve, hogy a cipővásárlásnál érdemes extra megtámasztással, esetleg betéttel rendelkező modellt választani, hiszen a pluszsúly erősen megterheli a bokát, a térdet, az egész mozgató szervrendszert. Fülöp Tibor szerint érdemes kímélőbb sportokkal kezdeni, hiszen például a túl kemény edzés vagy a túl gyors futás egyrészt elveszi a kedvét az addig nem sportoló személynek a folytatástól, másrészt nem is ajánlott a túl nagy terhelés miatt.

Íme, a legjobb kezdő mozgásformák!

Séta

Az egyik legjobb választás bárkinek, aki korábbi, mozgásszegény életmódját szeretné megváltoztatni. A távot és a tempót szép fokozatosan emelve fejleszti az állóképességet. Komoly túlsúly esetén érdemes 10-15 perces gyaloglással kezdeni, amelyet 30-60 percig is növelhetünk, mielőtt - a terjedelmet újra csökkentve - rövid résztávos terhelésként kocogószakaszokat is beiktatunk. Hasznos segítség lehet egy lépésszámláló: a közepes intenzitás kb. 100 lépés megtételét jelenti percenként.

Vízi gimnasztika

Különösen ízületi problémák esetén lehet jó választás a vízi torna, vízi gimnasztika vagy aerobik, hiszen a vízben végzett mozgás leveszi a terhet a térdről, a csípőről, a vállról - ami kivételesen előnyös lehet túlsúly esetén. Itt is lehet növelni az intenzitást az egészen alacsonytól, amikor a medence alján állunk addig a szintig, amíg lebegve végigtapossuk az óra időtartamát.

Csoportos órák

Komoly támogatást jelent, ha sikerül találnunk egy megfelelő csoportos órát, esetleg kifejezetten életmódváltóknak tervezve. Ha nincs ilyen, akkor válasszunk kíméletesebb óratípusokat, gerinctréninget, thai chit, Body&Mind órát, esetleg senior csoportot. Akik szeretik a társaságot, tapasztalni fogják, hogy támogató közegben többet bírnak.

Súlyzós edzés

Ha az orvos hozzájárul és a mozgató szervrendszer is bírja, akkor az ún. rezisztenciaedzésnek komoly előnyei lehetnek a túlsúlyos személyek számára, hiszen erősíti a gerincmenti izmokat, javít a tartáson, növeli az ízületi mozgékonyságot, és az anyagcserét is gyorsítja. A súlyzós vagy saját testsúlyos edzés helyes kivitelezését azonban érdemes szakembertől megtanulni, hiszen a rossz technika többet árthat, mint használ maga a mozgás. Az edző segíthet a megfelelő (akár a nagyobb testhez illeszkedő) eszközök és súlyok alkalmazásában is.

Biciklizés

Jelentősebb túlsúly esetén érdemes a fekvőkerékpárt választani, hiszen nagyobb alátámasztást biztosít és az ízületeket is jobban kíméli. Optimális, ha edzőteremben pattanunk biciklire, mert így senkit sem zavar, ha eleinte csak lassan tekerünk vagy 5 perc után pihenünk, és csak ezután folytatjuk. Ezt az edzéstípust is ugyanolyan fokozatosan kell felépíteni, mint a sétát és a kocogást.

Profi segítséggel könnyebb

"Akik régóta nem sportolnak vagy éppen jelentősebb túlsúllyal vágnak bele a mozgásba, tudniuk kell, hogyan érhetik el képességeikhez és állapotukhoz mérten a legjobb teljesítményt, amely még biztonságos" - hangsúlyozza Fülöp Tibor. "A személyre szabott edzéstervhez elsősorban érdemes elvégeztetni egy terhelés-élettani felmérést, amelynek segítségével pontos adatokat kaphatunk a szervezet teljesítőképességéről, terhelhetőségéről" - ismertette.

A spiroergometria egy szabályozott terhelés mellett teljesített légzésfunkciós és kardiológiai vizsgálat, amely teljesíthető futószalag-, kerékpár- vagy evezős ergométeren. A légzési és keringési adatok alapján képet kaphatunk a test igénybevételéről és erőtartalékáról az adott terhelés során. Ezen kívül rendelkezésre állnak a teljesítménydiagnosztika egyéb módszerei, hogy még pontosabb, számszerű adatokat kaphassunk az aktuális aerob teljesítőképességről és saját egyéni pulzus-célzónáinkról. Ezekre a precíz mérési adatokra már épülhet olyan edzésterv, amely a lehető legjobbat hozza ki a fogyni is vágyó életmódváltókból az egészségük megóvása mellett - jegyezte meg a szakember.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: