Nem szabad lemondanunk a mozgásról. Mutatjuk, miért

Otthon maradva sem kell, sőt, nem is szabad lemondanunk a mozgásról. A szakértő szerint ráadásul még csak nem is kell feltétlenül előre betervezett edzésekben gondolkodnunk.

Nem mindenki áll készen arra, hogy enyhüljenek a korlátozások. Részletek itt.

Bár a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben sokaknak több ideje lenne sportolni, egy közelmúltbeli felmérés eredményei szerint ennek éppen az ellenkezője történik. Az emberek kevesebbet mozognak, az Egyesült Államokban például átlagosan 12 százalékkal esett vissza a fizikai aktivitás mértéke. Ennek számos oka lehet, kezdve az edzőtermek bezárásától a napi rutinunkban fellépett változásokig, például, hogy az otthonmaradásból adódóan kevesebbet gyalogolunk és több időt töltünk a monitor előtt.

A kevesebb mozgásnak ugyanakkor komoly következményei lehetnek az emberek egészségére és jóllétére nézve. Erre hívta fel a figyelmet nemrég publikált cikkében Renee J. Rogers is, aki régóta kutatja a többi között a mozgás egészségre gyakorolt jó hatásait is.

Egészségünket még néhány perc testmozgás is jól szolgálja
Egészségünket még néhány perc testmozgás is jól szolgálja

Edzés és mozgás

Az edzést strukturált és tervezett tevékenységként definiálja a szakértő, hozzátéve, hogy a szociális távolságtartás időszakában valószínűleg éppen a struktúra és a tervezés hiánya járul hozzá általános aktivitási szintünk csökkenéséhez. Ezen felül sokan úgy hiszik, mindenképpen intenzíven és sokáig kell edzeni ahhoz, hogy érezzük a hatást, holott már a teendőink közé ékelt, az ülő életmódot megtörő, néhány percnyi könnyű mozgás is nagyon hasznos lehet. Friss kutatások eredményei arra utalnak, hogy ezek a mérsékelt intenzitású, rövid szakaszok ugyanolyan előnyökkel járhatnak egészségünkre nézve, mint a hosszabb ideig tartó, keményebb edzés.

Rogers szerint a lényeg, hogy az egész napos ülőmunkát időnként szakítsuk meg egy-két perc szünettel, amikor mozgunk egy kicsit. Ez lehet bármi, legyen szó akár néhány guggolásról, indiánszökdelésről, fekvőtámaszról, táncolásról vagy csupán 5-10 perc tempós sétáról. Ezek csak percek, de a nap végén összeadódnak. A szakértő azt javasolja, egészségünk érdekében engedjük el a "mindent vagy semmit" hozzáállást az edzéseket illetően, és integráljunk annyi aktív percet az életünkbe, amennyit csak tudunk.

A rendszeres mozgás nemcsak testünknek tesz jót, hanem a bezártságból adódó szorongást és enyhe depressziót is hatékonyan csökkentheti. Immunerősítő hatása révén pedig segíthet ellenállóbbá válni a betegségekkel szemben.

Forrás: theconversation.com

Egy friss nemzetközi felmérés tanúsága szerint a kijárási korlátozások közepette egészségesebben táplálkoznak az emberek. Részleteket társoldalunk, az nlc.hu cikkében olvashat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő