A mentálisan erős ember így viselkedik a járvány alatt

Általánosságban elmondható, hogy nagy előny az életben, ha valaki mentálisan erősnek mondhatja magát. Ez a képesség vagy tulajdonság a koronavírus-járvány alatt azonban még inkább felértékelődik. Lássuk, hogyan viselkedik a mostani, fenekestül felforgatott világban egy mentálisan erős ember.

Kontrollálja a hírfogyasztását

Kutatók szerint két faktor jelzi, hogyan viseli valaki az olyan krízishelyzeteket, mint amit például egy világjárvány okozhat. Az egyik, hogy a krízis előtt mennyire volt sérülékeny a külvilág történéseivel szemben, a másik pedig, hogy a krízis alatt milyen a hírfogyasztása. Minél jobban figyelemmel követjük ugyanis a témával kapcsolatos tartalmakat, annál inkább aktiválódik az úgynevezett üss vagy fuss reakció. Ez egy vélt vagy valós ártalmas esemény, támadás, vagy a túlélést fenyegető helyzetben jön létre, és a többi között megnöveli a stressz-szintet, de akár olyan súlyos betegségek kialakulásához is vezethet, mint a poszttraumás stressz szindróma .

A mentálisan erős emberek csak a legfontosabb - és legmegbízhatóbb forrásból érkező - híreket olvassák el, nézik meg, ezzel megőrzik ugyan tájékozottságukat, de nem keltenek magukban felesleges feszültséget.

Koronavírus: így segítenek rajtunk a mémek A pszichológusok szerint az ember természetes reakciója, hogy viccet csinál a nehéz helyzetekből. Ez segít abban, hogy megküzdjünk félelmeinkkel és szorongásainkkal, s nem utolsó sorban kapcsolatot teremtsünk a világgal, személyes érintkezés nélkül. Részletek itt .

Mértékkel használja a közösségi médiát

A mentálisan erős emberek sajátja, hogy a járványhelyzet alatt a közösségimédia-oldalakat is csak akkor látogatják, ha nagyon muszáj, és inkább kapcsolattartásra használják azokat. Az ilyen felületeken egyrészt könnyű álhírekbe és olyan kéretlen tanácsokba, lehetséges gyógymódjavaslatokba belefutni, amelyek akár ártalmasak is lehetnek, másrészt lépten-nyomon szembesülnünk kell ismerőseink túlzottan "kozmetikázott" életének pillanataival. A legtöbben ugyanis még egy ilyen nehéz helyzetben is azt szeretnék sugallni, hogy a mindennapjaik tökéletesen telnek. Ezt érthetően nem könnyű megemészteni, főleg akkor, ha mi látszólag nem vagyunk olyan szerencsések, mint ők.

A mentálisan erős ember így viselkedik a járvány alatt.
A mentálisan erős ember így viselkedik a járvány alatt. Fotó: Getty Images

Nem akar mindenáron produktív lenni

A tanácsok, tippek minden helyzetben jól jönnek, de kezeljük őket okosan! Hiába folyik most a csapból is az, hogy igyekezzünk produktívak, aktívak, boldogok maradni, tanuljunk, fejlődjünk, sportoljunk a járványhelyzet alatt, nem szabad, hogy úgy érezzük: mindennapjaink összes percét valamilyen "menő" elfoglaltsággal kell eltöltenünk. A mentálisan erős emberek tudják, hogy borzasztóan frusztráló, ha valakit egy ilyen válságos helyzetben ekkora nyomás alá helyeznek, és bár mindent megtesznek azért, hogy testileg-lelkileg épen kerüljenek ki a pandémiából, ha ahhoz van kedvük, akkor nem csinálnak semmit.

Elfogadja az érzéseit

A mostani időszak egyaránt személyes és kollektív trauma, az ezzel járó negatív érzéseket azonban, mint amilyen például a félelem, idegesség, reménytelenség, düh vagy szomorúság, nem elfojtani kell, hanem elfogadni. Világunk fenekestül felfordult a pandémia közepette: bizonytalanná vált a megélhetésünk, a nap 24 órájában össze vagyunk zárva a családdal, nem láthatjuk a szeretteinket. A felsoroltak önmagukban is nehéz terhet rónak ránk, de így, együtt tapasztalva természetes, ha küzdünk a kapott csomaggal. A mentálisan erős emberek nem harcolnak a (negatív) érzéseik ellen, hanem megbékélnek velük, de közben azért igyekeznek tartani magukat.

Szükségleteinek (személyiségének) megfelelően viselkedik

Introvertált és extrovertált - biztosan mindenki ismeri ezt a kétféle embertípust, és tudja, hogy ő személy szerint melyikbe tartozik. Önmagunk ismerete különösen jól jön most, a járványhelyzetben, hiszen ennek megfelelően úgy alakíthatjuk ki mindennapjainkat, hogy jól érezzük magunkat.

Egy introvertált illetőnek, aki szívesen van egyedül, akinek jólesik a magány , és aki napokig elvan beszélgetés nélkül, nincs szüksége arra, hogy állandóan a telefonáljon, vagy csoportos online beszélgetésekben vegyen részt 10 másik emberrel. Aki viszont extrovertált, következésképpen szereti a társaságot, a programokat, az igyekezzen gyakran beszélni ismerőseivel, és a szűkös lehetőségekhez mérten izgalmas, társasági kikapcsolódást kitalálni magának. A mentálisan erős emberek tisztában vannak szükségleteikkel, és tudják, mi az, ami boldoggá teszi őket.

"Felkenem a vöröset, felveszem az ünnepi lépőmet és leviszem a szemetet" - az nlc.hu újságírói megörökítették a "nap fénypontját", azt, hogy ki hogyan viszi le a szemetet. Kattintson ide a részletekért!

Forrás: psychologytoday.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: