Testépítésből meddőség: így működik a tesztoszteron

A tesztoszteron az arcszőrzeten, az izomerőn, és a potencián kívül felel az agresszivitásért, és azért, hogy a férfiak hajlamosabbak kockázatot vállalni, akár még a halálos veszéllyel is dacolva.

Mi az az androgén?

A férfi nemi hormonok gyűjtőfogalma az androgén, amelyek már a születés előtt gondoskodnak a nemi jellegek elkülönítéséről. Ugyanakkor a másodlagos nemi jellegekért is felelősek, így az arcszőrzet, a testszőrzet és a mélyebb hang kialakulásáért, elősegítik a csontok és az izmok növekedését - írta korábbi cikkében a Focus Online.

Gondot okozhat az alacsony tesztoszteronszint Kutatások bizonyították az összefüggést az alacsony tesztoszteronszint és bizonyos krónikus betegségek között. Kattintson! A fő androgén a tesztoszteron, a legismertebb és legfontosabb férfi hormon, amelynek termelése a férfiakban a herékben történik, és az agyalapi mirigy szabályozza. Mint ahogy a férfiakban is megtalálható az ösztrogén nevű női hormon, a nőkben is van tesztoszteron, náluk a petefészek és a mellékvesék termelik kis mennyiségben.

Férfi, tesztoszteron, alacsony tesztoszteronszint, tesztoszteronszint, tesztoszteronpótlás, férfi nemi hormon, férfimeddőség, meddőség, depresszió
A tesztoszteron az izomerőn és a potencián kívül sok minden másért is felel

Mindenre hatással van a tesztonteron?

A mutálás, a szakáll kialakulása, az erős testalkat vagy a pénisz növekedése mind-mind a tesztoszteronnak köszönhető, amely már az embrionális fejlődés során is képződik. Ez a hormon határozza meg, hogy a születendő gyermek fiú lesz-e. A férfi nemi jellegek a pubertáskorban kezdenek kifejlődni, mikor a herékben megnő a tesztoszterontermelés.

Befolyásolja a libidót és a férfiak szexuális potenciáját is, de felelős az agresszivitásért és a merészségért is, mint jellemző férfias tulajdonságokért. Harmincéves kor után azonban a tesztoszteron szintje a szervezetben fokozatosan csökken, évente egy százalékkal, ami nem csak a szexuális vágy lanyhulását eredményezi, hanem a fizikai állóképességét is.

Hormonterápiával a mervedési zavarok ellen

Egy hatvanéves ember tesztoszteronszintje tehát harmadával alacsonyabb egy feleannyi idős fiatalnál, több orvos ezért hormonterápiát javasol a középkorú férfi betegeinek a merevedési zavarok és az ezzel járó depresszió elkerülésére. Sokszor azonban sokkal hétköznapibb dolgok állnak a háttérben, és a megoldás is egyszerűbb.

Az elhízás, a túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás és a testmozgás hiánya ugyanis komolyan befolyásolja a férfiasság csökkenését. Vagyis az egészséges életmód növeli a tesztoszteron koncentrációját, javul a közérzet, és egészségesebb énkép alakul ki. Egy átfogó európai tanulmány kimutatta, hogy a 40 és 80 év közötti férfiak tíz százalékának alacsony a hormonszintje, újabb tíz százalékának pedig még éppen hogy a normális szinten mozog.

Fiatalabb korban az alacsony tesztoszteronszint gél, tapasz, vagy hormoninjekció beadásával visszaállítható a kornak megfelelő szintre, vagy terápiás kezelésen is áteshetnek azok, akiknek heréi alig, vagy egyáltalán nem termelnek tesztoszteront. Ezt a jelenséget hypogonadismusnak nevezzük, amelynek lehet oka baleset, műtét, daganatos megbetegedés, sugárzás, vagy gyógyszeres kezelés miatti tartós károsodás, esetleg gyermekágyi rendellenesség.

Keringenek olyan tévhitek, hogy a kopaszság magasabb tesztoszteronszintet és nagyobb férfiasságot jelent, ennek azonban semmi alapja sincs. Inkább sporttal és az izmok növelésével növelhető a tesztoszteronszint. Azonban kerüljük a mesterséges teljesítményfokozó anyagok (anabolikus szteroidok, doppingszerek) használatát, melyek szétrombolhatják a szervezetet. A mellékhatások miatt tönkretehetik a májat, és az ágyban is teljesen ellenkező hatást érhetünk el a vártnál: csökken a libidó, merevedési zavarok lépnek fel, aminek akármeddőséglehet a vége.

Forrás: Focus Online

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)

Figyelmeztetés!

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.