A legmeglepőbb tények a péniszről

Bár testük része, gyakran még a férfiak sem tudnak mindent saját péniszükről. Az alábbiakban öt olyan tényt mutatunk be, amelyek alighanem sokak számára az újdonság erejével hatnak.

A legkülönösebb érdekességeket a brit egészségügyi szolgálat (NHS) gyűjtötte össze egy cikkben. Lássuk tehát, mit nem tudunk, vagy mit tudunk rosszul esetleg a péniszről.

A pénisz is eltörhet

Melyek a nők által leginkább kedvelt szexpózok? Részletek itt.

Ha az erektált pénisz - jellemzően egy hevesebb szexuális aktus közben - hirtelen és erőteljesen meghajlik, akkor akár el is törhet. Bár csontok nem találhatók a hímvesszőben, a merevedés közben vérrel feltöltődő kötőszöveti tok azonban valóban eltörhet, elrepedhet. A traumát tünetként roppanó hang, majd az erekció gyors elmúlása, illetve a pénisz sötét elszíneződése jelezheti, ahogy a vér elszökik a kötőszöveti tokból. Rendkívül fájdalmas sérülésről van szó, ugyanakkor szerencsére csak ritkán fordul elő. Az esetek mintegy egyharmada akkor következik be, ha szex közben a nő van felül lovaglópózban. Maga a törés rendszerint annak következménye, ha a pénisz véletlenül kicsúszik a hüvelyből, és így a partner hirtelen ránehezedő súlya alatt meghajlik. Az állapot azonnali orvosi kezelést igényel, máskülönben a szerv tartós eldeformálódásához, valamint erekciós zavarok kialakulásához vezethet.

A kisebb péniszek arányosan többet növekszenek erekció során
A kisebb péniszek arányosan többet növekszenek erekció során. Fotó: Getty Images

Éjszakánként több erekció is történik

Átlagosan egy egészséges férfinek három-öt merevedése van egy teljes éjszakaialvássorán, az erekciók pedig egyenként 25-35 percig tartanak. Gyakori, hogy a férfiak reggel merev pénisszel ébrednek, ami valójában az éjszakai erekciósorozat utolsó epizódja. Hogy azonban pontosan mi áll a jelenség hátterében, egyelőre nem teljesen egyértelmű az orvostudomány előtt sem. Egyes tanulmányok szerint szoros kapcsolatban áll a REM-fázissal, az alvás azon fázisával, amikor az álmodás is a leggyakoribb. Bármi is legyen ugyanakkor a kiváltó ok, abban a legtöbb orvos egyetért, hogy az alvás közbeni merevedések annak a jelei, hogy minden a legnagyobb rendben van a férfiassággal.

A pénisz méretének nincs köze a lábmérethez

A közkeletű feltevés, miszerint a cipőméret arányos a pénisz hosszához, valójában nem több egyszerű mítosznál - derült ki egy, a British Journal of Urology International című folyóiratban 2002 októberében közzétett tanulmányból. A University College London kutatói több mint száz férfi péniszének hosszát mérték le, beleértve tinédzsereket és nyugdíjasokat egyaránt. Az átlagos péniszhossz ebben a vizsgálati csoportban 13 centiméter volt félig erektált állapotban, míg az átlagos brit férfi cipőméret 43-as. Ezzel együtt a kutatók nem találtak kapcsolatot a két mutató között.

Kis pénisz, nagy erekció

A rövidebb, kisebb péniszek arányosan nagyobb növekedésen esnek át merevedés során, mint a hosszabbak. Ez a következtetése egy 1988-as, a Journal of Sex Research című folyóiratban megjelent kutatásnak. A szerzők 2770 férfi péniszének vizsgálatával jutottak arra az eredményre, hogy a kisebb péniszek átlagosan 86, a nagyobbak viszont csupán 47 százalékkal növekednek meg az erekcióval. Magyarán az ernyedt állapotban fennálló differencia jelentős részben eltűnik, amikor elérkezik az idő a szexre.

A pénisz nem egy izom

Dacára a népszerű elképzelésnek, az úgynevezett szerelemizom egyáltalán nem tartalmaz izmokat. Nem véletlen, hogy a férfiak nem is tudják különösebben mozgatni erekció közben. Sokkal inkább egy szivacshoz lehet hasonlítani a péniszt, amely szexuális izgalom hatására megtöltődik vérrel. A vér ilyenkor két cilinder alakú járatban telítődik, ami a hímvessző megduzzadásához és megkeményedéséhez vezet. Éppen ez a duzzanat zárja el azokat a visszereket is, amelyek egyébként a vér elszállításáért felelnek a szervből. Amikor az erekció elmúlik, az artériák a két járatban ismét beszűkülnek, lehetővé téve a vér szabad kiáramlását a péniszből.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)

Figyelmeztetés!

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.