Veszélyt jelenthet a gyerekekre az eper, a szőlő és a mandarin

A tapasztalatok szerint a gyerekek a következő 10 gyümölcsöt fogyasztják a legszívesebben: alma, banán, eper, narancs, kivi, körte, mandarin, őszibarack, sárgabarack, szőlő. Nehéz azonban olyat találni ezekből, amely nem szennyezett növényvédőszer-maradékokkal.

Nehéz mérgektől mentes gyümölcsöt találni a gyerekek számára – mutatott rá egy újabb kockázatra a kockázatfigyeléssel és élelmiszeripari trendekkel foglalkozó Rizikometer. A FoodWatch cikkére hivatkozva azt írták, a Holland Élelmiszer- és Termékbiztonsági Hatóság 5 éven át elemezte a gyerekek által legszívesebben fogyasztott 10 gyümölcsöt, növényvédőszer-maradékok után kutatva.

kislány az apukáját eteti eperrel
Nehéz olyan gyümölcsöt találni, amely nem szennyezett növényvédőszer-maradékokkal.Fotó: Getty Images

Ezek a legszennyezettebb gyümölcsfélék

A szakértők azt látták, hogy a vizsgált időszakban az eper, a szőlő, a narancs és a mandarin volt a leginkább szennyezett, ugyanis ezen gyümölcsök mindegyike átlagosan 5 különféle növényvédő szert tartalmazott. De az almákon és a körtéken is 4-féle toxikus szermaradékot mutattak ki.

A gyerekek kedvenc gyümölcsei közül a kivi volt a legkevésbé szennyezett, abban »csak« átlagban 0,7 féle növényvédő szer maradékát találták meg a vizsgálatok során” – olvasható a posztban.

Alig van növényvédőszer-mentes gyümölcs

Az vizsgálat során azt is megállapították, hogy 10 év alatt mintegy 17 százalékkal nőtt az egy gyümölcsre jutó növényvédő szerek száma. A legnagyobb növekedést (+109%) az alma produkálta, de a körte (71%), a banán (37%), a sárgabarack (28%), a mandarin (25%), az őszibarack (20%) és a narancs (20%) esetében is számottevő az emelkedés. A szőlőnél (-2%), a kivinél (-14%) és az epernél (-20%) ugyanakkor csökkent a szermaradékok mennyisége. Elkeserítő azonban, hogy az összes vizsgált gyümölcsminta mindössze 6 százaléka volt teljesen növényvédőszer-mentes.

A növényvédő szerek ennyire károsak az egészségre
A növényvédő szerek olyan kémiai vagy biológiai anyagok, amelyekkel az ember által kártevőnek minősített élő szervezeteket pusztítják el. A kezelt élelmiszerek elfogyasztása során szervezetünkbe juttatott vegyszerek azonban komoly károkat okozhatnak.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

A gomolyfelhők lassan összeesnek, ellaposodnak, ezzel összhangban fokozatosan csökken a csapadékgócok száma. Főleg a Dunántúlon megélénkül az északnyugati szél, Sopronnál és a Fertőnél, valamint záporok, zivatarok nyomán erős széllökések is várhatók. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra az előrejelzések szerint napközben nem kell számítani.