Izomfájdalom csillapítása gyógyszerekkel

Az izomfájdalmak csillapítása gyógyszerrel is lehetséges, de fontos tudni, hogy a gyógyszerszedés nem helyettesíti a pihentetést, fáslizást és hűtést.

A sérülésre és az izomlázra szükség esetén a nem szteroid-gyulladáscsökkentők hatásosak. Kezdetben krém vagy gél formájában juttassuk őket a szervezetünkbe, hiszen így elkerülhetjük a mellékhatásokat. (Fontos, hogy ezeknek a kenőcsöknek használata után mossunk kezet, így a hatóanyagok nem ott szívódnak fel.)

Kaphatóak hűsítő hatású gélek is, amelyek segítségével elkerülhető az izom túlhűtése vagy esetleges fagyása. Ezek a sportkrémek általában tartalmaznak mentolt, kámfort, mentaolajat és allantoint, izomlazító hatásuk is van. Az izomsérülés és izomláz elkerülésén kívül hasznosak lehetnek ezek megelőzésében is, azonban nem helyettesítik a megfelelő bemelegítést és az izom fokozatos terhelését.

Helyi hatású szerek Zúzódás, izomhúzódás vagy izomgörcs esetén a kezelés fontos lépése a pihentetés és fáslizás után a gyulladásgátlás. Legjobb, ha gyógyszerek helyett először megpróbáljuk helyileg csillapítani a fájdalmat - kattintson!

Abban az esetben, ha a helyi hatású szerek nem hatnak megfelelően vagy túl nagy felületet kellene a krémekkel bekennünk, alkalmazhatunk szájon át bevehető gyógyszereket is. Az ibuprofen vény nélkül kapható szer viszonylag enyhe mellékhatásokkal, bár gyomorbántalmakat okozhat. Ha ez nem válik be, érdemes orvoshoz fordulni, hiszen lehetséges, hogy sérülésünk komolyabb, mint azt először gondoltuk. Kizárólag orvos írhatja fel a komolyabb melléhatások miatt az olyan gyulladáscsökkentő szereket, mint az indometacin, a fenilbutazon vagy a celekoxib.

Izomlázat, izomfájdalmat a túlterheltség okozhat

Izomlázat, izomfájdalmat a túlterheltség okozhat

A krónikus izomgyulladás kezelése

A gyulladásos megbetegedéseknél a szájon át bevehető gyógyszer is elkerülhetetlen, hiszen helyes életmóddal és mozgásterápiával karöltve a terápia fontos része.

A miozitisz nem gyógyítható, de kordában tartható betegség. Nem jár feltétlenül fájdalommal, első tünete leggyakrabban az érintett izmok gyengesége. Fontos a korai felismerés, hiszen minél később veszik észre a betegséget, annál nagyobb az esélye, hogy a gyulladás továbbterjedjen a gyomor-és bélrendszer, a légzőszervek vagy a szívizmok felé.

Az orvos általában kortikoszteroidokat, immunszupresszív szereket ír fel, mivel a betegség autoimmun eredetű. A gyógyszerek adagolását és kiválasztását mindenképpen szakemberre kell bízni a veszélyes mellékhatások miatt.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)