Az egyik legrejtélyesebb fájdalom: a hasfájás

A hasfájás eredetének meghatározása azért nagy kihívás orvosnak és betegnek egyaránt, mert rengeteg oka lehet, amelyek mind-mind külön orvosi szakterületre tartoznak. Összegyűjtöttük a leggyakrabban előfordulókat.

Mi okozza a rejtélyes hasfájást?

A fájdalom jelentkezésénél először a beteg önmagának is megválaszolhat néhány egyszerű kérdést, amelyek közelebb viszik a diagnózishoz .

Mi okozza a rejtélyes hasfájást? hasfájás fájdalom stressz hólyaghurut gyomorfekély gyomorrontás vakbélgyulladás petefészek-gyulladás vesekő epekő
Vajon mi okozhat rejtélyes hasfájást?

Romlott étel, fokozódó stressz is okozhat hasfájást

Először is el kell gondolkozni azon, lehet-e a fájdalomnak valami kiváltó oka, például egy megkérdőjelezhető tisztaságú büfében elköltött ebéd kiválthat ételmérgezést. A diagnózishoz a fájdalom helye és jellege is közelebb visz, illetve az, hogy erősödik-e vagy stagnál. Abban az esetben, ha a szervi okokat kizárták, el lehet gondolkozni azon, hogy a fájdalom esetleg pszichoszomatikus, ugyanis a stresszes helyzetek egyes embereknél könnyen fordulnak hasfájásba. (Nem véletlenül mondjuk, hogy valakinek "összeszorul a gyomra".)

Hol fáj a has?

Több ideje fennálló, erősödő fájdalom esetén a legfontosabb kérdés a fájdalom helyére vonatkozik. Létezik generalizált (általános) és lokalizált (helyi) fájdalom, előbbi a hasnak legalább a felét érinti, míg utóbbi esetén a páciens csak bizonyos területeket fájlal. Az általános fájdalom lehet például bélelzáródás tünete , de előfordulhat, hogy helyi fájdalommá válik, tehát koncentrálódik egy adott területre.

A has alsó részének fájdalma több dolgot is jelezhet. Állhat a hátterében hólyaghurut, amely viszonylag könnyen felismerhető, hiszen kísérőtünete még a gyakori vizelési inger és a zavaros, szúrós szagú, esetenként véres vizelet. Nőknél az alhasi fájdalom jelezhet menstruációs görcsöt , de akár terhességet vagy vetélést is, férfiaknál pedig prosztatagyulladást, amely urológusi kezelést igényel.

A has közepén található a vékonybél és a gyomor, ha itt fáj, az lehet gyomorfekély vagy gyomorrontás jele is . A gyomorfekély éhségre jelentkezik, és pár falat elfogyasztása után enyhül, a gyomorrontást kísérheti láz, hányás vagy hasmenés is.

A (beteg szemszögéből nézve) jobb oldalon jelentkező fájdalom jelenthet vakbélgyulladást , nőknél pedig petefészek-gyulladást vagy akár méhen kívüli terhességet is. Szintén a jobb oldalon található az epehólyag, így az ezen a területen jelentkező fájdalom az epehólyag-gyulladás vagy az epekő tünete lehet. A has bal oldalán (szintén a beteg szemszögéből nézve) található a hasnyálmirigy, ha itt fáj, az ennek a szervnek a gyulladását jelezheti.

A gerinc két oldalán találhatóak a vesék, így az ide lokalizálódott kellemetlen érzés vesekőre utalhat .

A hasfájás egyéb okai

A fájdalom jellegét görcsösnek mondjuk, ha hullámokban jelentkezik és nagy kínokat jelent , de ezek általában nem veszélyesek. Leggyakoribb oka a gyomorrontás, amely általában hasmenéssel jár, illetve nőknél a menstruációs görcs. A görcsös fájdalom akkor válik veszélyessé, ha több mint 24 óráig tart és lokalizálódik. A hirtelen jelentkező nagyon súlyos fájdalom lehet a gyomor perforációjának jele is. Hazánkban minden ötödik felnőttet érint az irritábilis bél szindróma (IBS) , de csak kevesen ismerik fel. Ennek tünetei a görcsös hasi fájdalom, puffadás, hasmenés és székrekedés.

Így csillapítsuk a hasfájást természetes módszerekkel A különböző hasi fájdalmaknak számos oka lehet, de az közös bennük, hogy rendkívül kellemetlenek. Korábban összegyűjtöttünk néhány természetes módszert, amellyel enyhíthetők a hasi görcsök . Az otthoni módszerek elsősorban emésztési gondok és mestruációs görcsök esetén hatásosak. Ha a fájdalom nem múlik el, sőt erősödik, mindenképpen forduljunk orvoshoz, hogy kideríthessük az esetleges komolyabb problémákat!

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +24 °C
Minimum: +6, +13 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megerősödik a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 24 fokot mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Gyakori lehet a migrén és a görcsös fejfájás is, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. Többen ismétlődő rosszullétektől szenvedhetnek, és az alvásproblémák is egyre gyakoribbak. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: