Súlyzó vagy edzőgép: melyik a jobb?

Egy kezdő számára sokszor gondot okozhat, hogy miként válasszon az edzőteremben az izomfejlesztést szolgáló eszközök között. Akad ugyanakkor néhány olyan támpont, amely segíthet eligazodni a súlyzók és különféle gépek fergetegében.

Andi és Sanyi, a HáziPatika.com életmódváltó újságírói immár közel két hónapja járják az egészséges élet felé vezető rögös utat. Ha szeretne csatlakozni hozzájuk, bármikor regisztrálhat a szakértők által összeállított Életmódváltók programba. Részletek itt.

"Semmi nem szab határt a mozdulatnak vagy tartásnak, szabadon mozgathatjuk a testünket" - fogalmazott a szabad súlyokkal kapcsolatban Kiss Gergely, az Életmódváltók program szakértője a WellnesCafénak. A személyi edző szerint így jobban meg tudjuk dolgoztatni és nyújtani az érintett izmokat, eközben viszont több figyelmet kell szánni a gyakorlatok helyes kivitelezésére is a sérülések elkerülése érdekében. Ugyancsak fontos, hogy súlyzózás közben a stabilizáló izmok is aktívan dolgoznak, hogy támogassák a mozdulat helyes végrehajtását, illetve az ízület mobilitásának és egészségének megőrzését.

A súlyzók és gépek között az aktuális állapotunk és céljaink alapján választhatunk
A súlyzók és gépek között az aktuális állapotunk és céljaink alapján választhatunk

"Kezdőknek a gépek használata segít elsajátítani a helyes mozdulatot és megerősíteni a célzott izomzatot, hogy később a kézi súlyzós edzésre való áttérés ne okozzon gondot" - mondta el a tréner, hozzátéve, hogy a nagyobb izmok is hatékonyabban fejleszthetők tovább gépekkel, hiszen azok pontosan azokat az izmokat dolgoztatják meg, amelyekre szükségünk van. Ezen felül ezeken az eszközökön könnyű az igényeinknek megfelelően átalakítani a terhelést és az ellenállást, így nem kell külső segítséget igénybe vennünk, egyben a sérülésveszélyt is sokkal alacsonyabbá válik.

Kiss Gergely kifejtette, néhány súlyzóval rengeteg gyakorlatot el lehet végezni, néhány komplexebb mozdulatsorral pedig rövidebb idő alatt is átmozgathatjuk a teljes izomzatunkat. Kezdők, idősebbek, sérülés után lábadozók számára ugyanakkor biztonságosabb a gépek használata, ami fájdalommentes, az aktuális erőnlétnek megfelelő terhelést tud biztosítani.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)