Piros erek az orron: ezt jelzik

Bár a napsütés okozta fényterhelés hatására is megjelenhetnek az orrot behálózó piros erek, a jelenségnek azonban számos más oka is lehet. Lássuk, melyek ezek.

A megfelelő kezeléssel és életmóddal elhalványítható, eltüntethető az esztétikai zavart okozó elváltozás. Az első lépés azonban, hogy megtaláljuk, milyen kiváltó okok húzódnak meg a háttérben. A témáról dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat.

Az orron esztétikai zavart okozó piros erek megjelenéséért több kiváltó ok is felelős lehet
Az orron esztétikai zavart okozó piros erek megjelenéséért több kiváltó ok is felelős lehet. Fotó: Getty Images

Rozácea tünete is lehet a kipirosodott orr

A bőrfelszínhez közel elpattant vagy kitágult erek, a pókhálóerek valójában vékony, elszórtan elhelyezkedő, általában rózsaszín megjelenésű visszerek. Bizonyos esetben megfigyelhetők csoportosan elhelyezkedő, egy pontból kiinduló, kissé vastagabb, lilás színű visszerek is. Leginkább a lábon és arcon helyezkednek el, de bármelyik testrészen kialakulhatnak. Megjelenésükben az alábbi tényezők játszhatnak szerepet.

 • Fényterhelés: az erős, tartós napsugárzás, illetve a fényvédelem hiánya kitágíthatja az ereket.
 • Genetikai hajlam: akinek a családjában már előfordult ilyen jelenség, annál nagyobb a kockázat annak kialakulásra.
 • Hőmérséklet- és nyomásváltozás: a jelentős hideg-meleg váltakozás okozhat értágulást, ahogyan - akár hányás vagy egy nagyobb tüsszentés következtében - megnövekedett nyomás miatt is elpattanhatnak az erek.
 • Tartós alkoholfogyasztás: az alkohol kitágítja az ereket, az alkoholbetegség pedig az arc tartós kipirosodásához vezethet.
 • Várandósság: a hormonális változás miatt megjelenhetnek olyan kis erek, amelyek a szülés után többnyire el is tűnnek.
 • Környezeti irritáció: bizonyos anyagok roncsolhatják a bőr szerkezetét, ami miatt láthatóbbá válnak az erek.
 • Rozácea: a bőrbetegség eleve kipirosodással jár az orca, az orr, az áll környékén.

Hogyan kezelhető a probléma?

Mit tehetünk a rozácea megelőzése érdekében? Részletek itt.

"Ha kiderítettük, pontosan mi okozza a problémát, mindent meg kell tenni a kiváltó ok megszüntetéséért, de a már látható ereket is el lehet tüntetni, halványítani. Sok esetben beválhatnak a retinoidalapú krémek, amelyek csökkentik az erek láthatóságát és javítják a bőr állapotát, bár egyes esetekben éppen fokozzák a pirosságot és viszketést okoznak. A többi között ezért fontos, hogy szakorvos válassza ki a megfelelő kezelést, ráadásul számos hatékony gyógyszerhez csak recepttel lehet hozzáférni" - hangsúlyozta dr. Rózsa Annamária. Hozzátette, ha a külsőleges kezelés már nem tűnik elégnek, olyan orvosi eljárások is eltüntethetik a zavaró ereket, mint a szkleroterápia és a lézerterápia. Mindezeken felül pedig egyes életmódbeli tényezők is nagy súllyal esnek a latba.

Mit tehetünk az állapotromlás megakadályozásáért?

 • Egy új bőrápoló vagy sminkterméket mindig teszteljünk 24 óráig egy kis területen a bőrünkön, mielőtt a teljes arcunkon alkalmaznánk.
 • Ne fürödjünk forró vízben, de a váltott hideg-meleg fürdő és a hideg borogatás jót tehet.
 • Nyáron mindig alkalmazzunk fényvédő terméket (vannak arcra kifejlesztett krémek, spray-k), és ha lehet, viseljünk széles karimájú kalapot.
 • Az értágító hatású élvezeti szereket (kávé, csípős, erős ételek, alkohol) érdemes részben-egészben visszaszorítani, és az értágító gyógyszerekről is ajánlott az orvossal egyeztetni.
)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)