Nyári lábápolás: így kezeljük a benőtt körmöket!

Nyáron egyikünknek repedezni kezd a bőre, a másiknak a lábköröm benövése okoz fájdalmat. Éppen ezért fontos az otthoni, gondos lábápolás - nyáron is!

Benőtt körömről akkor beszélünk, ha a lábujjak éles széle belevág a bőrbe (vagy mélyebbre) a körömágy oldalánál vagy végénél.

Milyen cipőt hord? Veszélyben lehet a lába! Egy nemrég kiadott tanulmány felderítette, hogy azok a nők, akik rosszul választanak cipőt, idősebb korukban lábfájdalmaktól szenvedhetnek. Kattintson! A benövés igen fájdalmas, és gyulladást is okozhat, mely egy idő után nagyobb területre is kiterjedhet, a seb pedig gennyedzővé válhat. Ha elhanyagoljuk, megnő az elfertőződés veszélye, és a tályogossá váló benőtt körömrészt csak szakember tudja eltávolítani. Szélsőséges esetben a gyulladás a csonthártyára vagy a csontra is ráterjedhet. Mi okozza a benőtt körmöket?!

A leggyakrabban a nem megfelelő lábápolási szokások okozzák a benőtt körmöt. Minden korosztálynál előfordulhat, de a legérintettebbek a statisztika alapján a középkorú férfiak. A lábkörmöket addig kell levágni, hogy a köröm és a lábujjak csúcsa, hegye egy vonalban legyen. Előfordulhat azonban, hogy a köröm túl széles a körömágyhoz képest. A szűk cipők pedig a köröm sérüléséhez, letöréséhez, leválásához járulhatnak hozzá.

Otthon is kezelhetjük a benőtt körmöt
Otthon is kezelhetjük a benőtt körmöt

Már a legkisebb nyomás is a körmöt a körömágyba nyomhatja, tolhatja. A lenövő, benövő körmök esetén ezért kényelmes, széles cipőket érdemes hordani. Esténként emellett még megemelhetjük egy csipesszel jobb- és baloldalt a körömágyat .

Így kezelhetjük a benőtt körmöt

Ne viseljünk szűk cipőt, műszálas zoknit. A hölgyeknek a magas sarkúról is érdemes lemondani egy időre. Ha lehetséges, néhány napig részesítsük előnyben a szandálokat, papucsokat.

Ha a köröm kicsit már belenőtt a körömágyba, a pedikűrös vattát tehet a sarkába, de a köröm fellazítható szappanos vagy fekete teás fürdővel is. Az utóbbiak még fertőtlenítik is az érintett helyet. Ezután a körömszéleket el lehet távolítani vagy legalább meg lehet mozdítani. Az úgynevezett "vadhúst" azonban orvosnak kell eltávolítania - ha ilyen keletkezik.

Forrás: Spiegel Online

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: