Így látható a cinkhiány a külsőnkön

A cinket nem véletlenül szokták szépségvitaminként is emlegetni (bár valójában ásványi anyag). Segít egészségesen tartani a bőrt, a hajat, a körmöket és a fogakat, emellett fontos szerepet játszik az immunrendszer és a libidó működésében is.

Ásványi anyagok : melyik miben segít?

A cink nagyjából 300, a testünkben található enzim aktivitásához szükséges. Ezek olyan biokémiai folyamatok működésében játszanak szerepet, amelyek létfontosságúak a proteinszintézishez vagy éppen a hormontermeléshez.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint globálisan az emberek csaknem 31 százaléka szenved cinkhiányban. A vegetáriánus, illetve vegán életmódot folytatók között gyakori a cinkhiány, mivel az ő szervezetükben általában magas a fitinsav szintje, mert sok hüvelyest és teljes kiőrlésű gabonát fogyasztanak. A fitinsav pedig csökkentheti a cink felszívódását. Általánosságban is gyakoribb a cinkhiány azoknál, akik nem esznek vörös húst, mivel az az egyik legjobb cinkforrás. A cinkhiány jele lehet az, hogy gyenge az immunrendszerünk, és fáradtak vagyunk, alacsony a libidónk és nehezen gyógyulnak a sebeink. Emellett pedig vannak olyan tünetei is, amelyek kifejezetten a külsőnket érintik - a Healthista ezeket szedte össze.

A cinkhiány egyik jellegzetes tünete a pattanásos bőr.
A cinkhiány egyik jellegzetes tünete a pattanásos bőr. Fotó: Getty Images

Hajhullás és pattanásos bőr

Az egyik ilyen a hajhullás. Napi 100 szálig normálisnak nevezhető a hajvesztés, ha viszont feltűnően sok szál marad a fésűben, érdemes lehet megnézetni a cinkszintünket. A jó hír, hogy kutatások szerint, ha helyreállítjuk a cinkszintünket, nagyjából három hónap alatt a hajunk állapota is látványosan javulni fog. Szintén a cinkhiány árulkodó jele lehet, ha a körmeink gyengék, könnyen törnek, repedezettek, esetleg fehér pöttyök jelennek meg rajtuk. Szerencsére ez is javul, ha helyreállítjuk a cink szintjét a szervezetünkben.

A cink az íny és a fogak egészségéhez is fontos. Amellett, hogy a hiányában gyengülhet a fogzománc, megnőhet a fekélyek kialakulásának esélye a szájban, emellett begyulladhat az íny , kellemetlen lehet a lehelet és lepedékes a nyelv. Egyes kutatások szerint emellett cinkhiány esetén pattanásosabb lehet a bőr, illetve a különféle sebek, hegek is lassabban gyógyulnak. Megnőhet továbbá a csontok sérülékenysége is. A csontok szilárdságának megőrzéséhez ugyanis nemcsak a kalcium, hanem a cink is fontos.

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

A napi szükséges cinkbevitel körülbelül 7 mg, ezt táplálkozással legegyszerűbben vörös hússal, cheddar sajttal, pulykahússal és mandulával vihetjük be, illetve szükség esetén az orvosunk javasolhat valamilyen cinket tartalmazó táplálékkiegészítőt.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +5 °C
Minimum: -5, +2 °C

A ködfoltos, borongós időben kisebb havazás, hószállingózás előfordulhat, nagyobb eséllyel a nap második felében. Mérsékelt lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 0, 5 fok között valószínű. Csütörtökön a nap első felében frontmentes lesz az idő, de a hideg, fagyos reggelen erős kopásos ízületi bántalmak is felléphetnek, illetve az eddigieknél nagyobb megfázásveszéllyel kell számolni. Napközben egyre erősebb kettősfronti tüneteket lehet majd tapasztalni, különösen a keringési panaszok és a vérnyomásproblémák válhatnak intenzívvé. A fokozottan érzékenyeknél görcsök is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: