Ez történik a kezeinkkel, ahogyan öregszünk

A kezeinket rengeteg dologra használjuk: mosogatásra, vezetésre, cipőbekötésre, kézfogásra, és még sorolhatnánk. Azonban ahogy egyre idősebbek leszünk, a kezünk egyre gyengébb lesz.

A kéz gyengülése és remegése a legtöbb esetben az öregedés természetes velejárója, de nem árt tudni, hogy bizonyos kézproblémák akár betegségre is utalhatnak.

Gyengülő kezek

Az, hogy milyen erősen tudunk fogni, illetve szorítani a kezünkkel, nagyban függ az életkorunktól is. A markolásunk ereje az öregedéssel - különösen 65 év felett - csökken. A gyengülés oka lehet arthritisz, a csontok gyengülése vagy izomvesztés is, amelyek mind együtt járhatnak az öregedéssel. Hirtelen jelentkező panaszok esetén azonban cukorbetegség, szívbetegség vagy magas vérnyomás is állhat a háttérben.

Kézremegés

Mikortól kóros az izmok és idegek rángása? A válaszért kattintson ide!

A kézremegés bármilyen életkorban jelentkezhet, de 50 év felett gyakoribb. Bizonyos gyógyszerek - például a hangulatjavítók, vagy a rohamok és a migrén kezelésére szolgálók - is kiválthatják, illetve ronthatnak a már meglévő kézremegésen. Emellett a szorongás, a stressz, az alacsonyvércukorszintés a túlzott koffeinbevitel is súlyosbíthatja a panaszt. A remegés zavaró lehet, ám ha olyankor jelentkezik, amikor használjuk a kezünket, akkor nincs miért aggódnunk. Ha viszont olyankor kezd remegni, amikor nem csinálunk vele semmit, annak érdemes lehet utánajárni. Így ugyanis agytumor vagy Parkinson-kór tünete is lehet.

öregedés, kéz, kézremegés, ízületi gyulladás, ráncok, májfoltok,
öregedés, kéz, kézremegés, ízületi gyulladás, ráncok, májfoltok,

Ízületi gyulladás

Az arthritisz, vagyis az ízületeket érintő gyulladás gyakran jelentkezik olyan testrészeken, amelyek korábban eltörtek, kificamodtak, megrepedtek vagy valamilyen más módon sérültek. A kezeket érintő arthritisz idősebb korban a leggyakoribb. Ilyenkor fájdalom, duzzanat és mozgási nehézség tapasztalható. Az ízületi gyulladás kezelését mindenképpen bízzuk orvosra - különösen akkor, ha krónikus gyulladásról van szó. A szakember szteroidos injekciót, a gyulladáscsökkentőt, esetleg egy merevítő sínt ajánlhat a panaszok enyhítésére.

Ráncok és májfoltok

Nem véletlenül mondják, hogy a kéz az a testrész, amiből a legjobban meg lehet állapítani egy ember korát. Az öregedés során ugyanis májfoltok, ráncok jelennek meg rajta, a bőr pedig egyre hajlamosabb lesz a kiszáradásra és el is vékonyodik, láthatóvá téve az ereket. A kéz bőrének öregedését azonban fényvédő használatával késleltetni lehet. A fényvédelem azért is fontos, mert ezzel a bőrrák kialakulását is akadályozhatjuk - ne feledjük, hogy a kézfejünk a káros sugaraknak egyik leginkább kitett terület, hiszen szinte állandóan fedetlen. Emellett használjunk rendszeresen hidratáló kézkrémet is, mosogatáshoz és kertészkedéshez pedig húzzunk kesztyűt.

Sérülések, purpurák

A kor előrehaladtával egyre többször jelennek meg a kezeken sérülések, foltok és purpurák. Utóbbiakra az öregebb, ráncosabb, vékonyabb bőr jóval hajlamosabb - ezek a lilás bevérzések azonban egy idő után elmúlnak és általában fájdalommal sem járnak. Ha túl sok purpuránk van, és vérhígítót szedünk, akkor érdemes erről beszélni az orvosunkkal, mert az ilyen gyógyszerek sérülékenyebbé tehetik a bőrt.

Forrás: webmd.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció