Életmódunk és az oszteoporózis

Nem is sejtjük, mi mindennel ártunk vagy használunk csontjainknak. A mozgáson és táplálkozáson kívül még számos apróság közrejátszik...

Alkati gondjaink

Természetesen vannak öröklött, alkati tényezők, amelyek ellen ugyan keveset tehetünk, de talán felismerése révén jobban odafigyelhetünk a megelőzésre. A sovány testalkatú, különösen az 50 kg alatti emberek csonttömege fiatal koruktól kezdve általában eleve kisebb. Ezért ebben az időszakban különösen veszélyes a hiányos táplálkozás, és a fogyókúra, hiszen így kockáztatjuk, hogy a maximális csonttömeg csekély marad.

Hasonló, de halmozottabb kockázatot jelenthet az, ha az egyenes ági rokonok között előfordult már csontritkulás, mivel a legújabb kutatások szerint már az oszteoporózisra való hajlam is öröklődhet.

Női problémák fiatalon és kevésbé fiatalon

A későn, a 16. életév után jelentkező első havi vérzés hormonháztartási problémákat jelezhet, ami szintén hátrányosan befolyásolhatja a fiatalkori csontépítést. Ha 16 éves korig nem jön meg az első menstruáció, érdemes felkeresni a gyermek-nőgyógyászt.

A nőknél ugyancsak fokozza a csontritkulás veszélyét a korai, 40 éves kor előtti menopauza, a rendszertelen havi ciklus, a túl hosszú, több éves szoptatás, illetve, ha valaki egyáltalán nem, vagy nagyon sokszor szült. A közvetlen okok részben a felsoroltaknak a szervezet hormonháztartására gyakorolt szerepében keresendők, részben pedig a várandósság illetve a szoptatás alatti helytelen táplálkozási szokásokkal magyarázhatók. A fejlődő magzat csontrendszere sok kalciumot igényel, amit az anya szervezetének kell biztosítania. Ezért fordulhat elő, hogy sokszor szült anyáknál - a hormonális hatások ellenére - csontritkulás léphet fel. A hosszú, vagy gyakran ismétlődő szoptatási időszakok - az általában elégtelen kalciumbevitel mellett - az anyatejbe kerülő, az anya szervezetéből származó kalcium miatt növeli a csontritkulás veszélyét.

A menopauza időszaka komoly hormonális és emocionális változásokkal jár együtt - nem utolsósorban jelentősen befolyásolja a nők csontjainak egészségét. Olvassa át ehhez kapcsolódó cikkünket is!

Harc a kalciumért

Az életmódbeli tényezők között érdemes megemlíteni azokat a "kalciumelvonókat", amelyek a csontokban a kalcium megkötését, illetve a szervezetben a kalciumfelszívódást gátolva, vagy éppen a kiválasztást fokozva fosztják meg a szervezetet ettől a létfontosságú ásványi anyagtól.

Koffeintartalmánál fogva a kávéból egyetlen csésze akár 8-10%-kal is növelheti a kalciumszükségletet, és tannintartalma csökkenti a csontépítéshez nélkülözhetetlen egyéb nyomelemek felszívódását is. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy sokszor a tejeskávét kedvelőknél a kávé közvetve jelentős kalciumforrás is, hiszen sokan a tejet önmagában esetleg nem is innák meg.

Jelentős problémaforrás még a dohányzás, amely átlagosan napi 100 mg kalciumtól is megfoszthat bennünket. Azok, akik az alkoholt sem vetik meg, további kockázatnak teszik ki magukat.

Amikor tiltakozik a szervezet

Részben táplálkozási, részben természetesen öröklött rizikótényező a tejfehérje- vagy tejcukorérzékenység is, mivel a tej és a belőle készült tejtermékek a legfontosabb kalciumforrásaink. Ha nem tudjuk őket fogyasztani, máshonnan kell, hogy pótoljuk a tejben lévő kalciumot. Attól függően, hogy csak tejet nem, vagy egyéb tejtermékeket sem fogyaszt valaki, fokozódhat a csontritkulás kialakulásának veszélye. Aki tejfehérje-allergiás, életének bármely szakaszában gondoskodnia kell a kalcium mesterséges pótlásáról.

Az idült gyomor-bélrendszeri betegségek következtében kialakuló felszívódási zavarokkal élőket komolyan fenyegeti a csontritkulás, már fiatal korban is. Azok, akiknek kalciumtartalmú veseköve van, a fokozott kalcium-kiválasztás miatt kerülhetnek veszélybe.

Gyorsételek - gyors problémák

A modern élelmiszeripar is a kalciumbevitelünk "ellen" dolgozik. Míg egyes élelmiszereket kalciummal, vagy éppen D-vitaminnal dúsítanak, addig szinte mértéktelenül használják fel a foszfátokat, melyek a szervezetben megnehezítik a kalcium felszívódását és hasznosulását. A tartósított, félkész- vagy késztermékek, a húskészítmények, a konzervek, az ömlesztett sajtok és a szénsavas üdítőitalok háborút üzennek a kalciumnak.

Az öt fő bűnös

A következő pontokban összefoglaljuk, melyek azok a táplálkozási és életmódtényezők, amelyek a csontritkulás kockázatát a legnagyobb mértékben emelik.

 • A legfontosabb: kalciumban és egyéb, a csontképzés szempontjából fontos hatóanyagokban hiányos táplálkozás.
  A táplálkozás az élettani működések számára nélkülözhetetlen hatóanyagok legfőbb beviteli forrása, így a csontképzést biztosító tápanyagoké is.
 • Gyakori fogyókúra
  A hölgyek 90%-a átesett már fogyókúrán, amely általában az addigi étkezési szokások drasztikus megváltoztatását jelenti. Minden egyoldalú táplálkozás, amelyeket ilyen esetekben ajánlani szoktak, kedvezőtlen a csontok egészsége szempontjából, azok a csontépítéshez nélkülözhetetlen hatóanyagok hiányát eredményezhetik. Ilyen esetekben feltétlenül gondosodni kell a tápanyagok rendszeres pótlásáról.
 • Kevés szabadban, napfényben töltött idő
  A természetes fény, a napsugárzás egy összetett mechanizmuson keresztül segíti a táplálékokból történő kalcium-felvételt. A nap ultraibolya sugarainak köszönhetően képződik ugyanis a bőrben a d3-vitamin, amely nélkülözhetetlen a kalcium felszívódásához, hasznosulásához.
 • Ülő életmód (például irodai munka), rendszertelen testmozgás
  A csontozat rendszeres terhelése (pl. séta, kocogás, futás, de az egyszerű járás is) a csontképzés fontos ingere, amelynek hiányában gyorsabban felborul a kényes egyensúly.
 • Dohányzás, túlzott kávé- és koffeintartalmú italok (pl. kóla), alkohol fogyasztása
  Ezek az élvezeti szerek szabályos "kalciumrablók". Jellemző, hogy vagy serkentik a kalcium gyors kiürülését a szervezetből, vagy akadályozzák annak megkötését a csontokban. Pl. már egy csésze kávé akár 8-10%-kal is növelheti a kalciumszükségletet, valamint tannintartalma csökkenti a csontépítéshez nélkülözhetetlen nyomelemek felszívódását is.
)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A változékony időben átmenetileg csökken a csapadékhajlam, némi időre a nap is kisüthet. Estétől újabb csapadékzóna érkezik. Élénk nyugatias szél mellett 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Szerdán egy távozó és egy érkező kettősfront között átmenetileg frontmentes idő lesz. Ennek ellenére most is gyakori lehet a fejfájás, ingadozhat a vérnyomás, rosszullétek is felléphetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: