A csípőt erősíti a tej és a joghurt

Ha a csontok egészségéről van szó, a tejtermékek közül sem mindegy, melyiket választjuk, nem mindegyik rendelkezik ugyanis egyformán jótékony hatással.

A bostoni Öregedéskutató Intézet szakemberei arra a megállapításra jutottak, hogy a csípő csontsűrűségének növelésére legjobb, ha tejet és joghurtot fogyasztunk, a gerinc erősítésére azonban már nem biztos, hogy ezek a legjobb választások. A vizsgálat során a kutatók több mint 3200, huszonhat és nyolcvanöt év közötti férfit és nőt követtek nyomon, akik valamennyien kitöltöttek egy kérdőívet, melyben arról kellett számot adniuk, milyen gyakorisággal fogyasztanak bizonyos ételeket, de emellett arról is kikérdezték őket, dohányoznak-e, szednek-e kalciumot vagy D-vitamint, mozognak-e rendszeresen, illetve nők esetében arra is kitért a felmérés, beléptek-e már a változókorba.

Ezért egészséges a fagylalt

Az amerikaiak közül nagyjából 44 millióan szenvednek csontritkulásban, amit az alacsony csontsűrűség okoz, és hatására megemelkedik a csonttörések (különösen a csípő, a gerinc és a csukló törésének) kockázata. A tanulmány 12 éve alatt 43 csípőtörés fordult elő a vizsgált alanyok körében, és mivel ez a szám elég alacsony, arra sem elég, hogy kellő konklúziót vonjanak le belőle a szakemberek arra nézve, vajon a tejtermékek mennyire befolyásolták a törések mértékét. Azt azonban ennyi adat alapján is leszűrték a kutatók, hogy a csípő alsó csontjának sűrűségére pozitívan hatottak a különféle krémes tejtermékek, például a fagylalt, a tejföl, a krémsajtok vagy a tejszín.

Az Archives of Osteoporosis című lapban megjelent tanulmányt készítő Shivani Sahni elmondta, hogy a tejszín különbözik a többi tejterméktől abban, hogy magasabb a szaturált zsírtartalma, ám kevesebb benne a kalcium, a fehérje és a D-vitamin. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy sem a kemény, sem a lágy sajtok nem növelték a csontsűrűséget a csípőben vagy a gerincben.

A kutatók egy kisebb méretű, 2700 felnőtt bevonásával készült vizsgálatot is elvégeztek, amely során arra a következtetésre jutottak, hogy aki napi 2,6 adagnyi tejet, joghurtot vagy sajtot fogyasztott, annak mind a csípőjében, mind a gerincében nagyobb csontsűrűség volt mérhető. Sashi úgy véli, a kutatások alapján kijelenthető, hogy a tejtermékekben található különféle tápanyagok - azaz a fehérje, a kalcium és a D-vitamin - együtt sokkal pozitívabban hatnak a csontok egészségére, mint külön-külön bármelyik.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)