Influenza? Vegye komolyan!

Hajlamosak vagyunk alábecsülni az influenzát, pedig egy masszív fertőzésből kilábalni akár hetekig tarthat. De még nagyobb baj, hogy egy banálisan kezdődő betegségnek is lehet súlyos következménye.

Az influenza kezdeti tünetei nem túl riasztóak. Három-négy napig tartó magas láz, végtag- és izomfájdalom, fejfájás, torokfájás, köhögés. Legtöbbször olyan enyhe lefolyású, hogy az orvosok csak a tüneti kezelést javasolják: pihenés, fájdalom- és lázcsillapítók, C-vitamin, sok folyadék, esetleg köptető. Az igazi baj akkor kezdődik, amikor a gyógyulófélben lévő páciens három nap elteltével ismét lázra, rosszullétre panaszkodik. Ekkor szinte biztosra vehető, hogy szövődmény alakult ki, és ennek a veszélye közel sem csekély.

A baktériumok ugyanis megtámadják a vírusok által már megrongált nyálkahártyát. Leginkább a gennykeltő baktériumok a bűnösek (streptococcus, staphilococcus). Létezik ellenük hatékony antibiotikumos kezelés, de a gyógyulásig hosszú, keserves út is vezethet.

A legegyszerűbb persze a megelőzés lenne. Ehhez stabil, erős immunrendszer kell, és még akkor sem árt némi rásegítés!

– Védőoltás: ez a leghatékonyabb védekezés, mert a szervezetet megtanítja a vírus felismerésére és hatástalanítására.

– Vitaminok: nagyon fontos, hogy ne csak az első tünetek jelentkezésekor kezdje el szedni, hanem jóval hamarabb, mert csak így tudják kifejteni a hatásukat!

– Mozgás: enélkül nem képes mozogni szervezetünkben a nyirok, melynek a fő feladata az immunsejtek szállítása.

– Sok alvás: a kialvatlanság kimeríti a szervezetet, emiatt kevesebb védősejtet termel, ezzel szinte ablakot nyit a kórokozóknak!

A szövődmények változatosak. Minden életkorban, egészségi állapotban más-más módon támadnak!

Tüdőgyulladás - amennyiben három nap betegség után újra belázasodik, és ezt köhögés, mellkasi fájdalom kíséri, érdemes újra orvoshoz fordulnia, mert nagy a veszélye annak, hogy a tüdő felülfertőződött gennykeltő baktériummal. A tüneteket nagyon komolyan kell venni, mert a szövődményként kialakult tüdőgyulladás esetén akár 50 százalékos is lehet a halálozási arány, különösen időseknél, a krónikus és szívbetegségekben szenvedőknél.

Vérzéses tüdőgyulladás - nem mindig a baktériumok okozzák a bajt, és nem is lehet mindig az antibiotikumokban bízni. Megesik, hogy el se jut az orvoshoz a beteg. A vérzéses tüdőgyulladás gyakran minden előzmény nélkül, pillanatok alatt az illető halálát okozhatja. Ez ellen csakis megelőzéssel lehet védekezni.

Gennyes hörghurut - ha a kezdeti jobbulás után visszatérnek a nátha tünetei, nagy a kockázata annak, hogy az influenza hörghuruttá alakult át. Ennek kezdetét jelezheti a szegycsont mögötti fájdalom és a köhögés, mely kezdetben száraz, később váladékossá, majd gennyessé válik. A betegség nem minden esetben igényel orvosi beavatkozást, legtöbbször 3-5 napig tartó láz után, a nagyobb mennyiségű köpet megjelenésével enyhülnek a tünetek. A rossz immunrendszerű idősebb emberek esetében azonban a gyulladás eljuthat a kisebb hörgőkig is, és átalakulhat tüdőgyulladássá, ezért náluk rendszeres orvosi felügyeletre van szükség. A gyógyulás során a legfontosabb az ágynyugalom, az antibiotikum, a folyadékpótlás és persze a kellemetlen, kínzó köhögés csillapítása.

Arcüreggyulladás - az arcüreg elzáródását leginkább a feszülő fejfájás jelzi, mely az érintett területek nyomására fokozódhat. Gyanú esetén az orvos röntgenfelvételt, esetleg bakteriológiai vizsgálatot szokott kérni. A gyógyulás legfőbb eszköze az orrcsepp, nem szabad takarékoskodni vele, és természetesen itt is be kell vetni az antibiotikumokat. Sajnos az arcüreggyulladásra hajlamosaknál a betegség újra és újra fellobbanhat, és akár hetekig is eltarthat a gyógyulás.

Középfülgyulladás - hároméves kor alatt ez a leggyakoribb szövődmény, de érzékeny fülű idősebbek is szenvedhetnek tőle. A szenvedés sajnos szó szerint értendő, mert a betegség heves, éles fájdalommal jár. Idősebb korban gyakran már csak a csökkent hallás, gyakori fejfájás utal a szövődményre. Az általános tünetek közé tartozik még a magas láz, a bágyadtság és az elesettség.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: -2, +4 °C

Fényszegény, szürke idő lesz több helyen kisebb esővel. Megélénkül a keleties szél, 5, 10 fokos maximumokat mérhetünk. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, akár ismétlődő rosszullét is felléphet. Fennáll a megfázás és a megbetegedés veszélye, a kinti programoknak nem kedveznek a feltételek. A sorozatos fronthatások miatt érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: