Vesemedencerák tünetei és kezelése

2016.11.03.15:30

 Szabó Emese

 dr. Telekes András onkológus szakorvos

Mi a vesemedencerák?

A vesemedence-daganatok a vesemedence hámjából, más szóval nyálkahártyájából indulnak ki, és mivel ez a hám más szövettani típusba tartozik, mint a vese többi része, a belőle kiinduló rákot is más módon is kell kezelni, mint a többi vesetumort. Az azoknál alkalmazott biológiai kezelések például nem használhatóak a vesemedenceráknál.

A vesemedencerák előfordulása

A vese daganatai nagyon ritkák, 100 ezer emberből ötöt-nyolcat érintenek, ennek pedig csak kb. 10 százaléka a vesemedencerák. Utóbbi azt jelenti, hogy egymillió emberből 5-8 lehet vesemedencerákos. A vesemedencerák jellemzően 55 éves kor felett jelentkezik, azt megelőzően extrém ritka. Mivel a férfiak általában többet dohányoznak és kevésbé figyelnek oda magukra, mint a nők, gyakrabban érinti őket ez a ráktípus.

A vesemedencerák okai

Nem tudni, miért alakul ki vesemedencerák, csak sejthető, hogy mi áll a hátterében: mivel a bélrendszerhez hasonlóan a vese is salakanyagokat választ ki, a vizeletben, és így a vesében is sok mérgező anyag van. Ezek állandóan érintkeznek a vese nyálkahártyájával, így ha például valaki dohányzik, és emiatt az átlagosnál is több méreganyag van a vizeletében, nő a kockázata. Esetükben nem csak a vesemedence-daganat, hanem a hólyagdaganat is gyakoribb. Tudjuk azt is, hogy a vesemedencerákra való hajlam nem örökölhető, a betegségnél nem figyeltek meg családon belüli halmozódást.

A vesemedencerák tünetei

Vesemedencerákra elsősorban a vérvizelés utalhat, így ha ilyesmi jelentkezik, minden urogenitális daganatot ki kell zárni, beleértve az urétert, tehát a húgyvezetéket és a hólyagot is. A véres vizelet mellett árulkodóak lehetnek az amúgy vesekőre jellemző vesetáji görcsök is. Utóbbi miatt ezeket a jeleket nagyon komolyan kell venni, pláne ha a vesetáji görcsök ismétlődőek. Ha ugyanis vesekőről van szó, akkor azt minél hamarabb szét kell zúzni, ha pedig tumorról, akkor kezelését mihamarabb meg kell kezdeni, lévén a beteg túlélési esélyei annál jobbak lesznek.

A vesemedencerák egyik tünete lehet a vesetáji görcs

A vesemedencerák egyik tünete lehet a vesetáji görcs

A vesemedencerák diagnózisa

Tumorgyanú esetén a képalkotó vizsgálatok minimum CT-t, de inkább MRI-t jelentenek - ilyenkor az ultrahang már nem elegendő. Ha a képalkotó vizsgálatok tumor gyanút igazolnak, akkor szövettani vizsgálatra van szükség, amelynek mintavétele műtéti úton történik. Erre mindenképp szükség van, mert ugyan a képalkotó vizsgálat már 95 százalékban igazolja betegséget, de pusztán erre alapozva a vesét még nem távolítják el.

Abból először csak műtéti úton vesznek fagyasztott metszetet, amelyből a patológus 10 perc alatt megmondja, hogy daganat-e vagy sem. Ha rákról van szó, akkor annak típusától függően kiveszik a teljes vesét és a vizeletelvezető rendszert. Ritka, hogy a daganat mind a két vesét érintené, inkább csak az fordul elő - de az is csak ritkán -, hogy a másik vese évekkel később lesz érintett.

A vesemedencerák kezelése

A vesemedencerák kezelése minden esetben műtéti, a beteg vese teljes eltávolítását jelenti. A vesetumornál alkalmazott biológiai kezelések nem használhatóak a vesemedence-tumorra, bár az utóbbi időben már vannak olyan adatok, amelyek szerint ezek között vannak olyanok, amelyek ez esetben is hatásosak lehetnek. Ezekkel azonban még tartanak a klinikai vizsgálatok.

A vesemedencerák gyógyulási esélyei

Ha a betegséget időben felfedezik, nagyon jók a gyógyulási esélyek, áttét esetén viszont elég rosszak. Ma a betegek 95 százaléka ebbe hal bele bármilyen daganatnál.

A vesemedencerák megelőzése

Mivel a pontos kiváltó ok nem ismert, nincs mód a biztos megelőzésre, bár a dohányzás kerülése biztosan segíti azt. Fontos az is, hogy az emberek eleget igyanak, az ugyanis jó, ha a vizelet nem annyira koncentrált, a méreganyag nem dúsul fel benne annyira, hogy hatása irritáló lehessen a vese nyálkahártyájára nézve. Fontos az is, hogy az apró tüneteket is komolyan vegyék, pláne ha azok ismétlődnek.

Szövődmények

Az egyoldali veseeltávolításnak szövődménye általában nincs, a másik vese teljesen átveszi a feladatát, a legrosszabb esetben idővel hipertrófizál és nagyobb lesz. Ez azonban jelentősebb életminőség-romlást nem jelent. A műtétnek egyedül sebészeti szövődményei lehetnek. A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Telekes András onkológus szakorvosnak, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház osztályvezető főorvosának.

Kategória: Tumoros megbetegedések

Orvost vagy magánrendelőt keresek Vesemedencerák kezelésére! További kérdésem van Vesemedencerák témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +25 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütést fátyolfelhők szűrik, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag