Tumoros megbetegedések

A szervezetben a sejtek, szövetek rendellenes növekedése, burjánzása növedékek, tumorok képződéséhez vezethet. Tumor, illetve daganat sokféle lehet, valamennyi szervünket megbetegítheti. Két alapvető formáját szokták elkülöníteni: a jóindulatú és a rosszindulatú daganatokat. A sejtek megváltozását kiválthatják bizonyos vegyi anyagok, vírusfertőzések, mechanikai behatások, radioaktív vagy erős ultraibolya sugárzás, valamint örökletes genetikai hibák is hajlamosíthatnak. A környezeti tényezők közül ki kell emelni a dohányzást, amely minden rákfajta kialakulásának valószínűségét növeli. A túlzott alkoholfogyasztás is kedvez a ráknak. A rák kialakulásának valószínűsége az életkorral nő, bár vannak kifejezetten fiatalkori rákok is.

Vékonybélrák tünetei és kezelése

Mi a vékonybélrák?

A vékonybéldaganatok a béldaganatok közé tartoznak, szövettani típusaik eltérők: lehetnek ugyanolyan hám eredetűek, mint vastagbélben lévők, de emellett nagyon gyakoriak az úgynevezett neuroendokrin daganatok is. Ezek más kezelést igényelnek, más tünetekkel járhatnak.

Tünetek

A vékonybélrák előfordulása

A vékonybéldaganatok elég ritkák: csak minden századik béldaganat ilyen, a többi a vastagbélben van. Ez alapján - mivel vastagbél-daganatos esetek száma hazánkban 10-15 ezer között alakul - a vékonybéldaganatok 100-150 embert érinthetnek. A nyálkahártya-eredetű vékonybél-daganat főképp idősebbnél, 40-70 év közötti embereknél jelentkezik, a neuroendokrin eredetű viszont már fiatalabb korban is elő szokott fordulni.

A vékonybélrák okai

A vékonybélrákok kiváltó okairól megbízható információk nem állnak rendelkezésre.

A vékonybélrák tünetei és diagnózisa

A hám eredetű vékonybéldaganatnak általános tünetei a hasi kényelmetlenségérzés vagy fájdalom, a puffadás és az étvágytalanság, az émelygés, a hányinger és a hányás, valamint a testsúlycsökkenés. Kialakulhatnak felszívódási zavarok is, amelyek a székletet kenőcsössé, a normálistól eltérő szagúvá változtathatják. A jellegtelen tünetek miatt a vékonybél hámdaganatainak közel 90 százalékát előrehaladott állapotban ismerik fel. A vékonybélben szarkómák, és limfómák is kialakulhatnak, de ezek nagyon ritkák.
A vékonybélrák olyan általános tünetekkel rendelkezik, mint a hasi görcsök
A vékonybélrák olyan általános tünetekkel rendelkezik, mint a hasi görcsök
A neuroendokrin típusra vérnyomáskiugrások, enyhe hasi panaszok és görcsök, az irritábilis bél szindrómára (IBS) jellemző tünetek utalnak. Emiatt a gond az, hogy főleg fiatal nőknél gyakran csak utóbbira gyanakodnak, azt próbálják kezelni. Magát a diagnózist jellemzően ez esetben is csak nagyon lassan, általában nyolc év után állítják fel, lévén a beteget nem vizsgálják ki kellőképp.
A másik gond, hogy a betegség azonosításához speciális diagnosztika szükséges: míg ugyanis a vastagbelet lehet tükrözni, addig a vékonybél úgy kanyarog, hogy abban endoszkóppal nem lehet végigmenni. Egyedül fölső részét, a patkóbelet lehet megnézni endoszkópos vizsgálattal, más területeit nem. Utóbbiak vizsgálatához vagy olyan kapszulát kell lenyeletni a beteggel, ami képes végigfotózni az adott bélszakaszt, vagy pedig úgynevezett szelektív enterográfiával (ez egy képalkotó diagnosztikai vizsgálat) kell vizsgálni. A CT és a hasonló vizsgálatok a levegővel telt szervekbe nem látnak be, így maximum indirekt jeleket tudnak azonosítani, így például azt, hogy a bélfal meg van vastagodva. Bár a vékonybél annyira kanyarog, hogy még ennek helyét sem feltétlenül lehet meghatározni.
A lényeg tehát az, hogy ha valakinek minden vizsgálati eredménye negatív, ugyanakkor bizonytalan hasi panaszai vannak, esetleg a vérnyomása is megemelkedik és a bőre is kipirul - ezek az úgynevezett paraneopláziás szindrómák -, akkor gondolni kell a vékonybél daganatára is. Nem gyakran, de száz esetből egyszer ugyanis ez áll a panaszok hátterében. Ha valakinek már begörcsöl a hasa vagy elzáródik a bele, akkor már egyértelműbb a helyzet, az orvosok ilyenkor már gondnak a vékonybél daganatára. Viszont ilyesmi általában csak a betegség sokadik évében történik.

A vékonybélrák kórlefolyása

A hámeredetű vékonybéldaganat kórlefolyása hasonló a vastagbélrákéhoz: viszonylag gyorsan adhat áttéteket, a neuroendokrin típus lefolyása sokkal lassabb.

A vékonybélrák kezelése

Ha a vékonybélrák hámeredetű, akkor ugyanúgy kell kezelni, mint a vastagbélrákot, ha viszont neuroendokrin, akkor egészen más terápiát igényel, más a kezelési stratégiája. Ha lehet, a daganatot mindkét esetben el kell távolítani, utána lehet arról dönteni, hogy szükséges-e további gyógyszeres onkológiai kezelés. Ha a daganat áttétes, akkor nincs előre meghatározott kezelési szám, ha nem, akkor a ciklusok száma attól függ, hogy hámeredetű-e vagy sem. Előbbi esetben 12 kemoterápiás kezelést kap a beteg, neuroendokrin daganatok esetén általában nem kemoterápiát kap a beteg.

A vékonybélrák gyógyulási esélyei

A túlélési esélyek változók, főleg azért, mert a vékonybélrákot előrehaladottabb állapotban szokták felismerni, mint a vastagbélrákot, amelynél a vérzést hamarabb észreveszik. A neuroendokrin típus túlélési esélye mindenképp jobb, a hámeredetűé nagyjából ugyanolyan, mint a vastagbélráké.

A vékonybélrák megelőzése

Mivel a vékonybélrákok kialakulásának oka nem ismert, nincs mód a megelőzésre sem.

A vékonybélrák szövődményei

A szövődmény a távoli áttétel képzése lehet, emellett daganat okozhat bélelzáródást is.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Telekes András onkológus szakorvosnak, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház osztályvezető főorvosának.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +11 °C

Nyugatról kelet felé haladva egy keskeny, szakadozott felhősáv vonul át felettünk, amelyből legfeljebb elvétve fordulhat elő kisebb záporeső. Este keleten még lesznek felhősebb területek. A szél fokozatosan mindenütt északnyugatira fordul, és szerte a Dunántúlon, majd délutántól északkeleten, keleten is megélénkül, helyenként megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 28 fok között alakul. Egészen szombatig nem várható fronthatás a meteorológiai előrejelzés szerint.