Emésztőrendszeri megbetegedések

Táplálkozásunk igen összetett és bonyolult életfunkció. Feladata a szervezet minden sejtjének ellátása energiával és egyéb tápanyagokkal, amelyeket azok anyagcseréjük során használnak fel. Az emésztőrendszer megbetegedései gyakoriak, és az alapbetegségen túl általában további súlyos szövődményekhez is vezethetnek, a tápanyagok felszívódásának zavara vagy hiánya miatt. A fertőzéseken kívül életvitelünk - például nem megfelelő táplálkozás, mozgásszegény életmód vagy az alkoholizmus - következménye is lehet ilyen megbetegedés. Jelenleg az emésztőrendszeri megbetegedések hazánkban az ötödik leggyakoribb haláloknak számítanak.

Toxikus májbetegség tünetei és kezelése

Mi a toxikus májbetegség?

A toxin mérget jelent. Mérgezést, általa pedig toxikus májbetegséget pedig nagyon sok anyag okozhat. Magyarországon a leggyakrabban az alkohol áll az ilyen problémák hátterében, de gyógyszerek, mérges gombák és oldószerek is okozhatnak toxikus májbetegséget.

Tünetek

A toxikus májbetegség előfordulása

Nincsenek külön adatok a toxikus májelégtelenség előfordulásáról, egyedül azt tudjuk, hogy hazánkban évente valamivel kevesebb mint 5000 ember veszti életét májelégtelenség miatt, amelynek hátterében ez a probléma is meghúzódhat.

A toxikus májbetegség okai

A toxikus májbetegség hátterében a leggyakrabban az alkohol áll. Kialakulásakor mindig az abszolút alkoholmennyiség számít, amely a férfiak esetében 80 grammot, a nők esetében pedig 40 grammot jelent: e fölötti mennyiség rendszeres fogyasztásánál nagy valószínűséggel májkárosodás alakul ki. Ez a mennyiség nem annyira sok, hiszen férfi esetében 6 százalékos sörrel számolva például nagyságrendileg 1,5 literről, azaz 3 üveg sörről beszélünk. A biztonságos szint gyakorlatilag csak napi 1-2 deci bor.
A gyógyszerek közül a diklofenák hatóanyagú készítményeket lehet kiemelni, amelyekből rengetegféle beszerezhető. Ezek ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák, gondot pedig az okozhat, hogy a betegek többféle gyógyszert is szednek ugyanarra a panaszra egymással párhuzamosan. Ilyenkor a súlyos májkárosodást okozó diklofenák, amely a nem szteroid gyulladáscsökkentők közé tartozik, túl nagy dózisban jut be a szervezetbe. Hasonló panaszokat más nem szteroid gyulladáscsökkentők is okozhatnak, amennyiben nem előírásszerűen szedik ezeket.
A paracetamoltartalmú gyógyszerek szintén dózistól függően okozhatnak májkárosodást, főleg az Egyesült Királyságban, ahol ezeket gyakran veszik be öngyilkossági szándékból. Ha ilyenkor az érintetteket sikerül is megmenteni, toxikus májbetegség még kialakulhat. Ilyen gyógyszerek nagy dózisú fogyasztása önmagában is okozhat heveny májelégtelenséget, ami azért szokott megtörténni, mert a betegek figyelmetlenségből több olyan gyógyszert szednek egyszerre, amely ezt a hatóanyagot tartalmazza.
Az előbbiek mellett más gyógyszerek is - például antibiotikumok - okozhatnak májproblémát, hiszen a készítmények 70 százaléka ezen a szerven keresztül bomlik le, sejtjeit pedig vagy a gyógyszerek alapvegyületei vagy elsődleges metabolitjai (bomlástermékei) károsítják. A gyógyszereknél egyéni érzékenységről is beszélhetünk, amelyet a máj enzimeinek eltérései határoznak meg. Ezektől függ, hogy a máj mennyire érzékeny a károsító hatásokra.
Festékek oldószerei és gombamérgezés után is jelentkezhet toxikus májbetegség. Májkárosodást számos gomba toxinja okozhat, ilyen például a gyilkos galóca és az egyéb galóca, vagy éppen a susulyka.

A toxikus májbetegség tünetei

Hogy a máj mitől megy tönkre, a betegség képét nem nagyon befolyásolja: ugyanolyan a képe a heveny toxikus májkárosodásnak, mint a vírusos heveny májgyulladásnak. A legjellemzőbb tünet a sárgaság (a bőr, a nyálkahártyák és a szemfehérje egyaránt sárgás színezetű lesz), amely mellett a széklet kezdetben világosabbá, később sötétebbé válik. Általános rossz közérzet, émelygés és gyengeség is kialakul. Súlyosabb esetben agyi működészavarok is jelentkeznek, az érintetteknél vérzések, véralvadási zavarok is érzékelhetőek, ahogy a betegek haladnak az úgynevezett májkóma felé, amikor a vérben jelenlévő méreganyagok miatt az agyi működés már elégtelenné válik. A végső állapotnál a klasszikus májelégtelenség jelei észlelhetőek. A sárgaság napokig fokozódhat, a teljes májelégtelenség, májelhalás pedig egy héten belül halált eredményezhet.
A toxikus májbetegség hátterében a leggyakrabban az alkohol áll
A toxikus májbetegség hátterében a leggyakrabban az alkohol áll
Ha a probléma nem heveny, hanem krónikus - ilyenkor a mérgezés folyamatos, hosszú időn keresztül fennálló -, akkor a máj folyamatosan duzzad, a későbbiekben, tehát a végső stádiumban pedig májzsugor alakul ki. Ilyenkor a felhalmozódott kötőszövet kezd el zsugorodni: ezért válik működésképtelenné a szerv. Az ilyenkor kialakuló idült májbetegség képe szintén járhat sárgasággal, és jellemzően hasvíz jelenik meg. A belek és a hashártyák között folyadék az albumin hiánya miatt is fölgyűlhet. Ez a fehérje eredetileg a májban termelődik, a teljes fehérjemennyiség 55-65 százalékát teszi ki: ez a szervezet legfontosabb kötő- és szállító fehérjéje.
A toxikus májbetegség jellegzetes tünete az is, hogy a felsőtesten, jellemzően a váll környékén úgynevezett póknévuszok (pulzáló közepű értágulatok) jelennek meg. Emellett vérzékenység, vérszegénység is kialakulhat.

A toxikus májbetegség diagnózisa

A diagnózis felállításának első lépése a tünetek értékelése és a májértékek vizsgálata. Vannak például olyan enzimek, amelyek emelkedése konkrét mérgezést jelezhet: ezek az epepangásra utaló értékek jellemzően antibiotikumok túlzott fogyasztására utalnak. Ha ezek tényleges szedéséről van információ, akkor a diagnózis biopszia nélkül is fölállítható.
A toxikus májbetegség diagnózisát a legbiztosabban májbiopsziával lehet felállítani, azzal lehet ugyanis kimutatni a méreganyagokra jellemző károsodást. Ez azért lehetséges, mert a különböző méreganyagok különböző károsodásokat, más-más képet eredményező májgyulladást okoznak. A májbiopsziát kórházban végzik el, a beavatkozás csak elvétve történik ambulánsan. Ezzel a vizsgálattal egyéb májbetegségeket is ki lehet zárni. Hogy a májkárosodást mi okozhatta, a kórelőzményből is kideríthető, például ha ismert, hogy az érintettnek alkoholproblémái voltak, veszélyes oldószerekkel dolgozott, vagy mérges gombát fogyasztott.

A toxikus májbetegség kórlefolyása

A toxikus májbetegség lefolyása attól is függ, hogy a mérgezés milyen mértékű. Számít például az LD50-es érték (ez medián halálos adag, amely azt mutatja, hogy egy adott anyagból mekkora mennyiség okozza az érintettek 50 százalékának halálát 24 órán belül). Alkoholnál ez az érték 400 gramm környékén van (az etil-alkohol LD50 értéke 5628 gramm/testtömeg-kilogramm), amely egy liter pálinkában vagy tömény szeszben található meg. Ha ezt a mennyiséget az emberek egyszerre megisszák, 50 százalékos eséllyel meghalnak. Toxikus májbetegség értelemszerűen azoknál alakulhat ki, akik életben maradnak. Emellett a kisebb mértékű, de rendszeres alkoholfogyasztás is okozhat toxikus májbetegséget, csak éppen nem egyik pillanatról a másikra, hanem hosszabb távon.
A kórlefolyás tempója nemcsak az alkohol esetében, hanem más anyagoknál is az elfogyasztott mennyiségtől függ. Például a gyógyszerek folyamatosan is károsíthatják a májat, de a túlzott mennyiség szedését követő májkárosodás a szedést követő néhány héten, maximum egy hónapon belül érzékelhető lehet, és ekkor már sárgaság hívja fel rá a figyelmet. Ez esetben tehát nem olyan elhúzódó a kórlefolyás, mint a hepatitis C esetében, amely 20-50 évig is tünetmentesen lappanghat.

A toxikus májbetegség kezelése

A kezelés első lépése a károsító tényezők kiiktatása, legyen ez alkohol, valamilyen gyógyszer vagy májkárosító oldószer. Emellett az orvosok olyan gyógyszert is gyakran adnak, amely a károsodást valamennyire képes kivédeni vagy enyhíteni. A paracetamolnak például van ilyen antidotuma, de csak akkor alkalmazható, ha közvetlenül a mérgezés után adják. Ha epepangás is kialakult, akkor arra külön gyógyszert kell szedni. Heveny mérgezés - például alkoholmérgezés esetén - szintén külön készítmény alkalmazható. Egyéb rehabilitációra nincs szükség, a máj nagyon jól regenerálódik - nagyon tönkre kell mennie ahhoz, hogy ez ne történjen meg. Olyan gyógyszer ugyanakkor nincs, amely a folyamatot gyorsítaná vagy fokozná, a károsodást tehát csak kivédeni lehet, helyreállítani nem. Ha a máj teljesen elpusztult, csak májátültetés jöhet szóba.

A toxikus májbetegség gyógyulási esélyei

A gyógyulási esélyek mindig esetfüggőek, és a mérgezéseket követően már a méreganyag vérszintjéből meg lehet mondani a mértékét. Ha valakinél már toxikus dózist mutatnak ki, csak a májátültetés jelent megoldást. A krónikus mérgezéseknél a gyógyulási esélyek az érintettek állapotától is függnek.

A toxikus májbetegség megelőzése

A megelőzést az alkoholfogyasztás kerülése és a májkárosító oldószerek alkalmazásnak elhagyása jelenti, illetve hogy a gombákat fogyasztás előtt bevizsgáltatják.

A toxikus májbetegség szövődményei

A toxikus májbetegségnek vérzések és hasvíz képződése lehet a szövődménye, és persze a klasszikus májelégtelenség.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Makara Mihálynak, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet hepatológus főorvosának.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -4 °C

Az ország nagy részén gyengén felhős, napos időre számíthatunk, az északkeleti, keleti harmadban lehet több a felhő, és az Eger-Békéscsaba vonal széles sávjában havazás, hózápor is kialakulhat. Kora délelőtt a Bakonyban még előfordulhat egy-egy erős széllökés, de a nap második felétől mérséklődik az ismét délire forduló légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +4 fok között valószínű, az északkeleti tájakon lesz a hidegebb.