Táplálkozási betegségek

A táplálkozástudomány - idegen szóval dietetika - foglakozik az egészséges táplálkozással, a ételek szervezetre gyakorolt hatásaival, a betegségmegelőző és - kezelő étrendekkel. Évszázadokkal ezelőtt még a hiánybetegségek voltak a leggyakoribb táplálkozási betegségek, mára helyüket átvette az elhízás, és erősen emelkedik a táplálékallergiák gyakorisága is. Jelenleg a magyar lakosság harmada elhízottnak, közel fele pedig túlsúlyosnak minősíthető, és 10-15%-ra tehető a táplálékallergiák elterjedtsége. Az egészséges táplálkozással ezek a problémák szinte teljes mértékben megelőzhetők, és az ebből adódó halálozások száma jelentősen csökkenthető.

Tojásallergia tünetei és kezelése

Mi a tojásallergia?

A tojás fehérjéinek emésztése egészséges felnőtteknél egyszerű, problémamentes folyamat. Tojásallergiásoknál viszont a tojás egyes fehérjéi olyan allergiát váltanak ki, amely elsősorban ekcémaszerű bőrtünetekkel jár. Az érintettek többségénél már gyerekkorban jelentkezik a probléma, de kialakulhat felnőtteknél is.

Tünetek

A tojásallergia előfordulása

Bár pontos statisztikák nincsenek, a hazai adatok azt mutatják, hogy a teljes lakosság 1-2 százaléka lehet tojásallergiás. Ha az allergia enyhe, sokszor nem is veszik észre, csak valamilyen laboratóriumi vizsgálat során derül ki. A tojásallergia gyerekkorban gyakrabban alakul ki, a felnőttkori típusa pedig jellemzően 40 éves kor előtt jelentkezik, azt követően már csak elvétve.

A tojásallergia okai

A tojásallergiát a tojás fehérjéi váltják ki. A gondot az esetek többségében kétféle fehérje okozza, közülük az egyik az ovalbumin, amely nagyon stabil allergén, hő hatására sem bomlik le. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy ez az anyag a főtt tojásban is megmarad allergénként. Gyerekeknél, 3-4 éves korig ez a tojásallergia leggyakoribb kiváltó oka. Egy másik problémás fehérje az ovomukoid, amely hőre már elbomlik. Ez a típus emiatt csak akkor okoz gondot, ha a tojást nyersen - például tiramisuban - fogyasztják.
Azt nem tudni, hogy kinél és mi miatt váltanak ki allergiát a tojás fehérjéi, de a kutatók úgy gondolják, hogy ehhez szükség van genetikai hajlamra is. Szintén növeli a kockázatot, ha gyerekeknél a tojást túl korán vezetik be a táplálásba. Féléves kor alatt semmiképpen sem szabad tehát adni, bevezetését érdemes kitolni egyéves kor utánra. Kétéves kor fölött a gyerekek jellemzően már minden fehérjét kaphatnak, amit a felnőttek is esznek.

A tojásallergia tünetei

A tojásallergia az esetek többségében ekcémaszerű bőrtüneteket okoz. A szülők általában akkor szoktak rá felfigyelni, amikor azt látják, hogy ekcémára nagy eséllyel hajlamos gyereküknél (ha a közeli családtagok ekcémásak, ennek rizikója adott) bőrtünetek jelentkeznek a tojás étrendbe történő bevezetésekor. Előfordulhatnak gyomor- és bérrendszeri panaszok is, de a bőrtünetek sokkal jellemzőbbek. Nagyon ritkán jelentkezhetnek asztmaszerű rohamok is.
Növeli az allergia kockázatát, ha túl hamar vezetik be a tojást a gyermek táplálkozásába
Növeli az allergia kockázatát, ha túl hamar vezetik be a tojást a gyermek táplálkozásába

A tojásallergia diagnózisa

Bőrpróbával és vérteszttel diagnosztizálható a tojásallergia. A kórisme felállításához ugyanakkor nem elég, ha antitestek mutathatók ki, az is szükséges, hogy az érintettnek legyenek allergiás tünetei. Megesik ugyanis, hogy a vérteszt kimutat antitesteket, de bőrpanaszok nem jelentkeznek. Ilyen esetben nem beszélhetünk tojásallergiáról. A bőrpróba azért szerencsésebb megoldás, mert az a szervezet tényleges reakcióját mutatja.

A tojásallergia kezelése

A tojásallergia kezelése a tojás, illetve az abból vagy tojásporból készülő ételek kerülését jelenti. Emiatt mindig figyelni kell az élelmiszerek összetevőit. A tojássárgája csak minimális mennyiségben tartalmaz fehérjét, így azt fogyaszthatják az érintettek. Persze változó, hogy kinél milyen mennyiségű allergén vált ki allergiát, így megesik, hogy súlyos esetekben a tojássárgája, illetve a tojás két részének szétválasztása során nyomokban a sárgájához keveredő fehérje is panaszokat okoz.
A tojásfehérje esetében az aktív immunizálás nem jelent megoldást, a szervezet immunrendszere nem terelhető vissza segítségével a normális mederbe.

A tojásallergia megelőzése

Nincs biztos mód a tojásallergia megelőzésére, de ha a szülők allergiára, ekcémára hajlamosak, kiemelten figyelniük kell arra, miként vezetik be gyerekük étrendjébe a tojást. Túl hamar nem szabad, mert ha a gyermek hajlamos az allergiára, és a tojás ki is váltja azt, akkor az allergiás hajlam nagy valószínűséggel felerősödik, és a kicsit egész életében végigkíséri.

A tojásallergia szövődményei

Extrém esetben anafilaxiás reakció is előfordulhat tojásallergiánál, de a gyakorlatban erre nem igazán van példa.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük prof. dr. Nékám Kristóf allergológusnak.
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +9 °C

Estig napos idő várható kevés felhővel. Csapadék nem lesz, és a szél is gyenge marad. Késő estére 8 és 16 fok közé hűl le a levegő. A meteorológiai előrejelzés szerint napközben melegfront jellegű hatás érzékelhető, ami a frontérzékenyek panaszait erősítheti fel.