Táplálkozási betegségek

A táplálkozástudomány - idegen szóval dietetika - foglakozik az egészséges táplálkozással, a ételek szervezetre gyakorolt hatásaival, a betegségmegelőző és - kezelő étrendekkel. Évszázadokkal ezelőtt még a hiánybetegségek voltak a leggyakoribb táplálkozási betegségek, mára helyüket átvette az elhízás, és erősen emelkedik a táplálékallergiák gyakorisága is. Jelenleg a magyar lakosság harmada elhízottnak, közel fele pedig túlsúlyosnak minősíthető, és 10-15%-ra tehető a táplálékallergiák elterjedtsége. Az egészséges táplálkozással ezek a problémák szinte teljes mértékben megelőzhetők, és az ebből adódó halálozások száma jelentősen csökkenthető.

Beri-beri tünetei és kezelése

Mi a beri-beri?

A beriberi nevű betegséget B1 -vitamin (thiamin, aneurin) hiánya okozza. Noha az első leírása ie. 2697-ből (Kína) származik, a vitaminhiány és a kórkép közti összefüggést csak 1937-ben ismerték fel. A hiánytünetek a szív- az izom- az emésztő- és az idegrendszert egyaránt érintik.

Tünetek

A beri-beri előfordulása

A Távol-keleten a hántolt rizs fogyasztása következtében fordul elő, a fejlettebb országokban és hazánkban az alkoholbetegség okozza (itt egyszerre szerepel az elégtelen B1-vitamin felvétel, a csökkent felszívódás, és hasznosulás, és a megnövekedett szükséglet), egyéb okai ritkák (részletesen az "okok" alfejezetben).
A B1-vitamin hiány következtében kialakult kórképekben leginkább a felnőtt korosztály és az 1-4 hónapos gyermekek érintettek.

A beri-beri okai

A thiamin (B1-vitamin) egy vízoldékony, hőre bomló vegyület, mely számos enzimnek fontos alkotóeleme, továbbá az idegek ingerületvezetésében is nélkülözhetetlen szerepet játszik.
Meg kell különböztetni elsődleges thiamin hiányt, amikor a vitamin bevitele elégtelen, és másodlagos tiamin hiányt, amikor az egyébként táplálékkal normál mennyiségben bevitt thiaminnak vagy a belekből történő felszívódása nem megfelelő (például tartós hasmenés), vagy a hasznosulása csökken (pl. súlyos májbetegségben), vagy a szervezet tiamin igénye növekszik meg (például pajzsmirigy túlműködés, terhesség, szoptatás, láz).
A Távol-keleten a hántolt rizs fogyasztása okozza a vitaminhiányt és az ennek következtében fellépő betegséget. A hántolás során ugyanis a rizsszemekről eltávolítják a B1-vitamint tartalmazó burkot, így következményesen thiaminhiány alakul ki. Indonéziában még ma is a szegényebb családok mintegy kétharmadát érinti a betegség.
A fejlettebb országokban az alkoholbetegség okoz hasonló tüneteket. A tartós alkoholfogyasztás csökkenti a B1-vitamin raktárakat, amelyek -pótlás nélkül -egyébként csak mintegy 3 hétre elegendőek.
Művese-kezelés, mesterséges táplálás, az anyagcsere egyes felgyorsult állapotai (például láz, fertőzés, terhesség, tartós megterhelés) hasonlóképpen okozhatnak átmeneti vagy tartós B1-vitaminhiányt.
A betegség ritka okai, mikor a gyomor-bélrendszerből egyéb okok miatt gátolt a felszívódás, pl. gyomorműtét, vagy rendszeres (például terhességi) hányás (hiperemezesis gravidarum) következtében.
A B1-vitaminhiányos szoptató anya gyermekében szintén kialakul a betegség.

A beri-beri tünetei

A betegséget korai szakaszában hányinger, étvágytalanság, gyengeség, zavartság, ödéma jellemzi. Már igen korán idegrendszeri károsodással (polineuritisz) jár, ami a lábujjak zsibbadása, a lábfejen kialakuló égő érzés, lábikragörcsök, diffúz lábfájás formájában jelentkezik Hosszú távon izomsorvadás, idegbénulások, is fellépnek.
Súlyos B1-vitaminhiány következtében szívelégtelenség alakulhat ki visszértágulattal, nehézlégzés, tüdő- és a végtagok ödémájával.
A betegség két főbb formája részletesebben a "Diagnózis" alfejezetben olvasható.

A beri-beri diagnózisa

Korai jelek: fáradtság, apátia, fokozott érzékenység, lehangoltság, aluszékonyság, koncentráció, ill. memória zavarai, étvágytalanság, anorexia nervosa, hányinger és hányás, hasi fájdalom, székrekedés.
Az előrehaladott betegség a végtagok idegeinek gyulladásával, érzés- és reflex zavarokkal, a vibráció-érzés elvesztésével, a láb izmainak petyhüdtségével és görcshajlamával, illetve szívelégtelenség tüneteivel (légszomj, májmegnagyobbodás, ödéma) jár.
A tiamin kiváló forrásai a teljes őrlésű gabonák és a főzelékfélék, szárított élesztő, diófélék.
A tiamin kiváló forrásai a teljes őrlésű gabonák és a főzelékfélék, szárított élesztő, diófélék.
Az úgynevezett "száraz" forma elsődlegesen idegrendszeri tünetekkel jár, míg a "nedves" formában főleg a szív érintett. Az idegrendszeri zavarok utánozhatják az agyhártyagyulladás, pszichózis vagy epilepszia tüneteit, kimenetele akár halálos is lehet.
A vér vagy a vizelet thiamin-szintjének mérése, illetve egyes (thiamin-függő) enzimszintek meghatározása megerősíti a klinikai gyanút. A képalkotó eljárások nem jellegzetesek. A betegséget el kell különíteni a hasonló neurológiai tünetekkel járó, egyéb B- vitaminhiányoktól.

A beri-beri kórlefolyása

A beri-beri kimenetele és lefolyása függ a következményes szívelégtelenség mértékétől és az idejekorán elkezdett vitaminpótlástól.

A beri-beri kezelése

A thiamin szokásos terápiás dózisa 30-100 mg/nap.
A beri-beri leggyakrabban egy komplex (B-) vitaminhiány része, ezért kezelése általában teljes B-vitaminpótlás biztosítása.

A beri-beri gyógyulási esélyei

A vitamin pótlásával teljes regeneráció és gyógyulás érhető el, leszámítva a tartósan fennálló, következményes szívizom-károsodással járó eseteket.
A szívelégtelenség tünetei (szederjes ajkak, gyorsult pulzus és légzés) 1-2 nap alatt javulnak, az idegrendszeri tünetek rendeződéséhez több hónap szükséges, emellett gyakran előfordul, hogy maradvány tünetekkel gyógyul.

A beri-beri megelőzése

A megelőzés a megfelelő táplálkozást, rizikócsoportok esetén az idejekorán megkezdett vitaminpótlást jelenti.
A tiamin kiváló forrásai a teljes őrlésű gabonák és a főzelékfélék, szárított élesztő, diófélék. Zsírokban olajokban, finomított cukrokban a vitamin nem található, hőkezelés során bomlik. Javasolt a természetes étrend, a kezeletlen növényfélékből álló ételek fogyasztása.
Mivel az alkoholfogyasztás gátolja a tiamin felszívódását a bélrendszerből, javasolt az alkoholfogyasztás csökkentése, illetve ezzel párhuzamosan a B1-vitamin bevitel fokozása, akár mesterségesen (szájon át, tablettában) is.

Amennyiben szoptató anya gyermekénél jelentkezik a betegség,(ez általában 2-4 hónapos korban a leggyakoribb, jellemző tünete a szívelégtelenség, mély ínreflexek hiánya, illetve a csecsemő nem tud hangot kiadni) egyidejűleg kezelik a gyermeket és az anyát is.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: