Táplálkozási betegségek

A táplálkozástudomány - idegen szóval dietetika - foglakozik az egészséges táplálkozással, a ételek szervezetre gyakorolt hatásaival, a betegségmegelőző és - kezelő étrendekkel. Évszázadokkal ezelőtt még a hiánybetegségek voltak a leggyakoribb táplálkozási betegségek, mára helyüket átvette az elhízás, és erősen emelkedik a táplálékallergiák gyakorisága is. Jelenleg a magyar lakosság harmada elhízottnak, közel fele pedig túlsúlyosnak minősíthető, és 10-15%-ra tehető a táplálékallergiák elterjedtsége. Az egészséges táplálkozással ezek a problémák szinte teljes mértékben megelőzhetők, és az ebből adódó halálozások száma jelentősen csökkenthető.

Beri-beri tünetei és kezelése

Mi a beri-beri?

A beriberi nevű betegséget B1 -vitamin (thiamin, aneurin) hiánya okozza. Noha az első leírása ie. 2697-ből (Kína) származik, a vitaminhiány és a kórkép közti összefüggést csak 1937-ben ismerték fel. A hiánytünetek a szív- az izom- az emésztő- és az idegrendszert egyaránt érintik.

Tünetek

A beri-beri előfordulása

A Távol-keleten a hántolt rizs fogyasztása következtében fordul elő, a fejlettebb országokban és hazánkban az alkoholbetegség okozza (itt egyszerre szerepel az elégtelen B1-vitamin felvétel, a csökkent felszívódás, és hasznosulás, és a megnövekedett szükséglet), egyéb okai ritkák (részletesen az "okok" alfejezetben).
A B1-vitamin hiány következtében kialakult kórképekben leginkább a felnőtt korosztály és az 1-4 hónapos gyermekek érintettek.

A beri-beri okai

A thiamin (B1-vitamin) egy vízoldékony, hőre bomló vegyület, mely számos enzimnek fontos alkotóeleme, továbbá az idegek ingerületvezetésében is nélkülözhetetlen szerepet játszik.
Meg kell különböztetni elsődleges thiamin hiányt, amikor a vitamin bevitele elégtelen, és másodlagos tiamin hiányt, amikor az egyébként táplálékkal normál mennyiségben bevitt thiaminnak vagy a belekből történő felszívódása nem megfelelő (például tartós hasmenés), vagy a hasznosulása csökken (pl. súlyos májbetegségben), vagy a szervezet tiamin igénye növekszik meg (például pajzsmirigy túlműködés, terhesség, szoptatás, láz).
A Távol-keleten a hántolt rizs fogyasztása okozza a vitaminhiányt és az ennek következtében fellépő betegséget. A hántolás során ugyanis a rizsszemekről eltávolítják a B1-vitamint tartalmazó burkot, így következményesen thiaminhiány alakul ki. Indonéziában még ma is a szegényebb családok mintegy kétharmadát érinti a betegség.
A fejlettebb országokban az alkoholbetegség okoz hasonló tüneteket. A tartós alkoholfogyasztás csökkenti a B1-vitamin raktárakat, amelyek -pótlás nélkül -egyébként csak mintegy 3 hétre elegendőek.
Művese-kezelés, mesterséges táplálás, az anyagcsere egyes felgyorsult állapotai (például láz, fertőzés, terhesség, tartós megterhelés) hasonlóképpen okozhatnak átmeneti vagy tartós B1-vitaminhiányt.
A betegség ritka okai, mikor a gyomor-bélrendszerből egyéb okok miatt gátolt a felszívódás, pl. gyomorműtét, vagy rendszeres (például terhességi) hányás (hiperemezesis gravidarum) következtében.
A B1-vitaminhiányos szoptató anya gyermekében szintén kialakul a betegség.

A beri-beri tünetei

A betegséget korai szakaszában hányinger, étvágytalanság, gyengeség, zavartság, ödéma jellemzi. Már igen korán idegrendszeri károsodással (polineuritisz) jár, ami a lábujjak zsibbadása, a lábfejen kialakuló égő érzés, lábikragörcsök, diffúz lábfájás formájában jelentkezik Hosszú távon izomsorvadás, idegbénulások, is fellépnek.
Súlyos B1-vitaminhiány következtében szívelégtelenség alakulhat ki visszértágulattal, nehézlégzés, tüdő- és a végtagok ödémájával.
A betegség két főbb formája részletesebben a "Diagnózis" alfejezetben olvasható.

A beri-beri diagnózisa

Korai jelek: fáradtság, apátia, fokozott érzékenység, lehangoltság, aluszékonyság, koncentráció, ill. memória zavarai, étvágytalanság, anorexia nervosa, hányinger és hányás, hasi fájdalom, székrekedés.
Az előrehaladott betegség a végtagok idegeinek gyulladásával, érzés- és reflex zavarokkal, a vibráció-érzés elvesztésével, a láb izmainak petyhüdtségével és görcshajlamával, illetve szívelégtelenség tüneteivel (légszomj, májmegnagyobbodás, ödéma) jár.
A tiamin kiváló forrásai a teljes őrlésű gabonák és a főzelékfélék, szárított élesztő, diófélék.
A tiamin kiváló forrásai a teljes őrlésű gabonák és a főzelékfélék, szárított élesztő, diófélék.
Az úgynevezett "száraz" forma elsődlegesen idegrendszeri tünetekkel jár, míg a "nedves" formában főleg a szív érintett. Az idegrendszeri zavarok utánozhatják az agyhártyagyulladás, pszichózis vagy epilepszia tüneteit, kimenetele akár halálos is lehet.
A vér vagy a vizelet thiamin-szintjének mérése, illetve egyes (thiamin-függő) enzimszintek meghatározása megerősíti a klinikai gyanút. A képalkotó eljárások nem jellegzetesek. A betegséget el kell különíteni a hasonló neurológiai tünetekkel járó, egyéb B- vitaminhiányoktól.

A beri-beri kórlefolyása

A beri-beri kimenetele és lefolyása függ a következményes szívelégtelenség mértékétől és az idejekorán elkezdett vitaminpótlástól.

A beri-beri kezelése

A thiamin szokásos terápiás dózisa 30-100 mg/nap.
A beri-beri leggyakrabban egy komplex (B-) vitaminhiány része, ezért kezelése általában teljes B-vitaminpótlás biztosítása.

A beri-beri gyógyulási esélyei

A vitamin pótlásával teljes regeneráció és gyógyulás érhető el, leszámítva a tartósan fennálló, következményes szívizom-károsodással járó eseteket.
A szívelégtelenség tünetei (szederjes ajkak, gyorsult pulzus és légzés) 1-2 nap alatt javulnak, az idegrendszeri tünetek rendeződéséhez több hónap szükséges, emellett gyakran előfordul, hogy maradvány tünetekkel gyógyul.

A beri-beri megelőzése

A megelőzés a megfelelő táplálkozást, rizikócsoportok esetén az idejekorán megkezdett vitaminpótlást jelenti.
A tiamin kiváló forrásai a teljes őrlésű gabonák és a főzelékfélék, szárított élesztő, diófélék. Zsírokban olajokban, finomított cukrokban a vitamin nem található, hőkezelés során bomlik. Javasolt a természetes étrend, a kezeletlen növényfélékből álló ételek fogyasztása.
Mivel az alkoholfogyasztás gátolja a tiamin felszívódását a bélrendszerből, javasolt az alkoholfogyasztás csökkentése, illetve ezzel párhuzamosan a B1-vitamin bevitel fokozása, akár mesterségesen (szájon át, tablettában) is.

Amennyiben szoptató anya gyermekénél jelentkezik a betegség,(ez általában 2-4 hónapos korban a leggyakoribb, jellemző tünete a szívelégtelenség, mély ínreflexek hiánya, illetve a csecsemő nem tud hangot kiadni) egyidejűleg kezelik a gyermeket és az anyát is.
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +2 °C
Minimum: -1 °C

Nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak a keleti, északkeleti tájakon vékonyodhat, szakadozhat fel a felhőzet. Kora délelőttig főként a Dunántúlon, a főváros tágabb környezetében, valamint az Északi-középhegység nyugati felén lehet havas eső, havazás, a középső tájakon eső is, de kisebb körzetekben ónos eső is előfordulhat. Ezt követően az Alföldön is egyre többfelé ered el az eső, amit nyugat felől fokozatosan havazás vált. Az Alföld északkeleti részére csak estefelé ér el a csapadék. A légmozgás nagyrészt mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és +4 fok között alakul, a Tiszántúlon ennél néhány fokkal melegebb is lehet. Késő este -3, +2 fok valószínű. Az előrejelzés szerint napközben melegfronti hatás lesz domináns, ami sokak számára okozhat kellemetlenségeket.