Szív- és érrendszeri betegségek

A magyarországi halálozások több mint a fele szív- és érrendszeri betegségeknek tulajdonítható, ezek közül is a koszorúér-betegség a legfőbb halálok. A statisztikai adatok jelzik, hogy még mindig nem figyelünk eléggé a kockázati tényezőkre, amelyek a betegség kialakulásához vezetnek. Ezek közül a legfontosabb a dohányzás, a helytelen táplálkozás (nem megfelelő összetételű, telített zsírokban gazdag illetve túlzott mennyiségű zsiradék, sok cukor, kevés zöldség és gyümölcs fogyasztása), a mozgásszegény életmód, az elhízás, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a túlzott mértékű alkoholfogyasztás, a cukorbetegség, a stressz, valamint az örökletes tényezők is szerepet játszanak.

Hirtelen szívhalál tünetei és kezelése

Mi a hirtelen szívhalál?

Hirtelen szívhalálnak azt nevezik, amikor valaki teljes jólét közepette összeesik, elveszti az eszméletét és meghal.

Tünetek

A hirtelen szívhalál előfordulása

Viszonylag gyakori a hirtelen szívhalál, és sajnos látványos, emiatt az egyes eseteknek hamar és könnyen híre megy. A statisztikákból az látszik, hogy Magyarországon évente nagyságrendileg 26.000 érintettről beszélhetünk, ugyanakkor a betegek egy része gyors segítséggel megmenthető. A férfiak valamivel gyakrabban lesznek érintettek, és gyakoribb a hirtelen szívhalál a fiatal sportolóknál is, mint a teljes fiatal populációban.

A hirtelen szívhalál okai

A hirtelen szívhalál leggyakoribb oka a kamrafibrilláció, magyarul kamraremegés, ami az élettel össze nem egyeztethető szívritmuszavar: azt jelenti, hogy a bal kamra izomzata kaotikusan, aprókat remegve húzódik össze, viszonylag nagy sebességgel. Ilyenkor nem tud a szív vért áramoltatni a szervek felé, ami oxigénhiányhoz, a szervek működésének leállásához vezet. Ez nem összetévesztendő a pitvarremegéssel (pitvarfibrilláció), ami önmagában nem jár eszméletvesztéssel, és önmagában nem összeegyeztethetetlen az élettel.
Maga a kamrafibrilláció többek közt szívizominfarktus, tehát érelzáródás következtében alakulhat ki, de okozhatja súlyos anyagcserezavar is, például amikor a sportolók mozgás közben extrém mennyiségben vesztenek ionokat, így káliumot, magnéziumot és nátriumot. Az így kialakult ionhiány könnyen okozhat életveszélyes ritmuszavart egy kórosan megvastagodott szívizomban. Utóbbit nem szabad összekeverni a jó értelemben vett sportszívvel, tehát az edzett szívvel, lévén inkább arról van szó, hogy valakinek genetikai okok és rossz edzés miatt lesz kórosan elfajult a szíve - ha ehhez társul a rossz ionháztartás, akkor az már lehet végzetes.
Lehet a kiváltó ok az is, hegy egy olyan szívizmot ellátó ér záródik el - tehát tulajdonképpen infarktus történik -, amelynek kiesése jelentős szívizomterület elhalásával jár együtt. Az ilyenkor érintett ér általában az a szívet ellátó főtörzs ér, amely a körbe és a lefele futó ereket egyaránt ellátja vérrel. Kiesésével tulajdonképpen a szívpumpa-funkció szűnik meg létezni, nagy szívizomterület marad vérellátás nélkül, és így áll le. Kamrafibrillációhoz vezethet még a jobb kamra izomzatának vagy billentyűjének betegsége is.
Extrém példa, de hirtelen szívhalált okozhat az is, ha valakinek a szívritmust szabályozó nyaki receptor érzékenysége miatt áll le a szívverése. Ebben azért meghalni nem igazán szoktak, csak akkor, ha valakinek eleve beteg a szíve, a szívritmusának szabályozása pedig további kárt szenved.

A hirtelen szívhalál tünetei

A hirtelen szívhalál tünete az, hogy valaki hirtelen, minden előzmény nélkül összeesik, kontaktusképtelenné válik és elveszti az eszméletét. Az érintettek höröghetnek, légzésük leállhat vagy nagyon ritkává, minimálissá válhat, végtagjai elernyednek. Ha a betegeket nem tudják megmenteni, akkor beáll a halál.

A hirtelen szívhalál diagnózisa

A hirtelen szívhalált okozó kamrafibrilláció diagnózisát csak EKG-val lehet felállítani, emiatt van szükség arra, hogy amíg a segítség nem érkezik meg, az érintett szívmasszázst kapjon és lélegeztessék. Ha a kiváltó ok érelzárósás, akkor arról katéteres vizsgálattal lehet meggyőződni.

A hirtelen szívhalál kezelése

A kamrafibrilláció okozta hirtelen szívhalál érintettjeit az első 4-5 percben még meg lehet menteni defibrillációval. Az ilyen automata eszközök egyre több helyen elérhetők, ezekkel a frissen érzékelt ritmuszavarokat lehet kezelni, ám a betegek megmentésére annál kevesebb az esély, minél több idő telik el. Az agy nagyjából 5 perc után halott lesz, így a segítségnek gyorsnak kell lennie.
Hirtelen szívhalál beálltakor még 4-5 percig megmenthető a beteg
Hirtelen szívhalál beálltakor még 4-5 percig megmenthető a beteg
Az újraélesztés szintén nagyon fontos, ha ugyanis nincs defibrillátor, ez jelenti az egyetlen esélyt: ez gyakorlatilag szívmasszázs alkalmazását és mesterséges lélegeztetést jelent, ez tudja életben tartani az érintetteket addig, amíg orvosi segítség nem érkezik. Az eljárás lényege az, hogy 30 szívmasszázs után 2 levegőbefúvást kell alkalmazni, maga a masszázs pedig 100/perc ütemű kell legyen. Amennyiben utcán vagyunk, eltekinthetünk a befúvástól, de a szívmasszázst a mentők megérkezéséig folytatni kell.
Ha az újraélesztés sikeres, és a mentő érkezéséig a szívet sikerül masszázzsal működtetni, akkor az érintettek intenzív osztályra kerülnek, ott állapítják meg a hirtelen szívhalál okát. Ha a kiváltó ok a gyanú szerint szívinfarktus, akkor azonnali katéteres beavatkozásra van szükség. Ezzel lehet megnyitni az elzáródott eret, ha pedig kell, akkor az azt elzáró vérrögöt is el tudják távolítani. Ennek köszönhetően a megnyitott érben helyreáll a keringés. A beteget ezt követően 24 órán keresztül hűtik, ezzel lehet ugyanis minimalizálni az újjáélesztés utáni sejtkárosodást. A kezelés mindaddig az intenzív osztályon történik, míg a beteg állapota nem stabilizálódik - ez jobb esetben napokat jelent. Ha a helyzet javul, a beteg aktív kardiológiai osztályra kerül, ahol figyelik, majd három hetes kardiológiai rehabilitáció következik.

A hirtelen szívhalál rehabilitációja

A hirtelen szívhalál utáni kardiológiai rehabilitáció olyan komplex program, amelynek része az beteg állapotához igazított mozgásterápia és gyógytorna, amely mellett az érintettek diétás tanácsokat is kapnak, illetve tájékoztatják őket betegségükről. Fontos a pszichológiai segítség is, lévén a hirtelen jött szívhalál olyan váratlanul érkező probléma, ami nagyon megterheli az érintetteket, sokkolja a lelket is. A betegeket a megelőzésre is felkészítik, tudatosítják bennük, hogy ennek érdekében mire kell figyelniük.

A hirtelen szívhalál gyógyulási esélyei

Aki a hirtelen szívhalált túléli, az nagyrészt felépül, noha állapota nagyban függ attól, hogy szervezete mennyi időt töltött keringés nélkül, a véráramlást mennyire tudták mesterségesen biztosítani, a mesterséges lélegeztetést mennyire tudták jól kivitelezni. Például aki sportolóként, amúgy egészséges szív mellett az ionháztartás felborulása miatt lesz érintett, és hamar el tudják látni, az maradéktalanul felépülhet. Ugyanakkor ha sok idő telik el a beavatkozásig, akkor a szervezet a lebontási termékek miatt nagyon elsavasodhat, az oxigénhiány pedig akár végzetes is lehet.

A hirtelen szívhalál megelőzése

A megelőzést segíti, ha valaki rendszeresen jár kardiológiai szűrővizsgálatra.

A hirtelen szívhalál szövődményei

Mivel a hirtelen szívhalál miatt csökken az agy vérellátása, mentális problémák maradhatnak vissza, de kialakulhatnak ideggyógyászati góctünetek is, ugyanúgy, mint egy stroke esetében. Mindez attól függ, hogy az oxigénhiány miatt melyik agyterület sérül, hol alakul ki vérellátási zavar. Visszamaradhatnak mozgásérzékelési problémák, illetve a trauma miatt személyiségbeli problémák is kialakulhatnak.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Szirmák Eszter belgyógyász és kardiológus főorvosnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +17 °C

A vastagabb, összefüggőbb felhőzet kelet felé tolódik, mögötte többnyire fátyolfelhős, napos idő ígérkezik. Késő délután az Alpokaljára esetleg már besodródhat egy-egy zápor, zivatar. A délies szél nagy területen élénk, az Észak-Dunántúlon és a főváros térségében erős lesz. A csúcshőmérséklet 26 és 32 fok között alakul. Késő estére 19 és 26 fok közé hűl le a levegő. A magasban zajló melegedés miatt melegfront jellegű hatás tapasztalható.