Szív- és érrendszeri betegségek

A magyarországi halálozások több mint a fele szív- és érrendszeri betegségeknek tulajdonítható, ezek közül is a koszorúér-betegség a legfőbb halálok. A statisztikai adatok jelzik, hogy még mindig nem figyelünk eléggé a kockázati tényezőkre, amelyek a betegség kialakulásához vezetnek. Ezek közül a legfontosabb a dohányzás, a helytelen táplálkozás (nem megfelelő összetételű, telített zsírokban gazdag illetve túlzott mennyiségű zsiradék, sok cukor, kevés zöldség és gyümölcs fogyasztása), a mozgásszegény életmód, az elhízás, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a túlzott mértékű alkoholfogyasztás, a cukorbetegség, a stressz, valamint az örökletes tényezők is szerepet játszanak.

Aneurizma tünetei és kezelése

Mi az aneurizma?

Az aneurizma olyan éren lévő kiboltosulás, amely az érfal gyengesége miatt alakul ki. Veszélyét az adja, hogy ha kireped, vérzés alakul ki, annál nagyobb, minél nagyobb érről van szó - az aorta aneurizmájának megrepedése például életveszélyes állapotot okozhat. A fiataloknál jellemzően agyban jelentkeznek genetikai okok miatt kialakuló aneurizmák, míg idősebb korban már inkább az érelmeszesedés talaján kialakuló típusok a jellemzőek. Aneurizma nem csak az agyban alakulhat ki, hanem máshol is, súlyos, életveszélyes állapotot viszont leginkább agyban és a nagy verőérben, az aortában okoz.

Tünetek

Az aneurizma előfordulása

Nem túl gyakori az aneurizma, bár többségében nem is ismerik fel, lévén ha nem reped meg, panaszokat sem okoz. Mivel aneurizma genetikai okok miatt is kialakulhat, mindenképp nagyobb eséllyel lesz érintett az, akinek családjában már előfordult fiatalkori halál - még akkor is, ha ennek pontos oka nem ismert. Gyakori például, hogy a családban csak olyan "legenda" kering, hogy valakinek fiatal korában rendszeresen fájt a feje, aztán váratlanul meghalt. Persze ma már ez kevésbe takarhat aneurizmát, lévén azoknál, akik a közelmúltban haltak meg, mindenképpen kiderül, ha a halál oka érelpattanás volt, de régen ez nem mindig volt így.

Az aneurizma okai

Aneurizma azért jön létre, mert az érfal valami miatt gyenge. Ezt okozhatja genetikai adottság, azaz örökletesen gyenge érfal, de eredményezhet ilyesmit az is, hogy érelmeszesedés miatt az érfal megreped, két rétege elválik egymástól, közéjük vér kerül, ami álüreget képezve tornyosulni kezd. Ez tulajdonképpen egy kiboltosulást okoz. A fiatalok agyi aneurizmája lehet fejlődési rendellenesség miatt kialakuló érkiboltosulás is.

Az aneurizma tünetei

Az agyi aneurizma tünete lehet a fájdalomcsillapítóra nem szűnő kínzó fejfájás. Emiatt ha valakinek szokatlanul erős fejfájása lesz, érdemes lehet ez irányba vizsgálódni, kizárni ennek lehetőségét. Ha az aneurizma a mellkasban, az aortán van, a szívinfarktus tünetei, többek közt az erős mellkasi fájdalmak lehetnek árulkodóak.
Az agyi aneurizma egyik fő tünete a szűnni nem akaró fejfájás
Az agyi aneurizma egyik fő tünete a szűnni nem akaró fejfájás

Az aneurizma diagnózisa

Aneurizma artérián, így a nagy verőéren, az aortán, a mellkasi aorta felszálló és leszálló ágán egyaránt kialakulhat, de létrejöhet ilyen kiboltosulás az aorta hasi szakaszán is. A problémát általában véletlenszerűen diagnosztizálják, lévén ha tüneteket nem okoz, senki nem kezdi el keresni. Ez esetben a probléma általában más ok miatt végzett szívultrahang miatt derül ki, magát az aneurizmát pedig jellemzően az aorta mellkasi szakaszán szokták észrevenni. Ilyenkor a vizsgálatot mellkas CT-vel folytatják, annak segítségével állítják fel a diagnózist. Az agyi területeket érintő aneurizmát ugyancsak képalkotó eszközökkel azonosítják. Hasonló a helyzet a hasi aneurizmánál is, amelyet már hasi ultrahanggal is észre lehet venni.

Az aneurizma kezelése

Az aneurizmát nem feltétlenül kell kezelni, szerencsés esetben - ha nem reped meg - együtt is lehet vele élni. Jobb esetben arra is van példa, hogy az aneurizma vér által tágított álüregét megalvadt vérrög tölti ki, az úgymond stabilizálja és párnázza az érfalat, ami emiatt nem reped meg. Ha kezelésre nincs is szükség, az aneurizmák követése, rendszeres vizsgálata - ez esettől függően lehet egy-két hónapos, de akár éves rendszeresség is - nagyon fontos. Szintén nélkülözhetetlen a vérnyomás ellenőrzése is, lévén ilyen esetekben a magas vérnyomás kerülése kulcsfontosságú. Erre azért kell figyelni, mert a nagyobb érfalfeszülés nagyobb eséllyel repesztheti meg az aneurizmát. Az aneurizmát adott méret fölött már operálni kell, lévén ha túl nagy, akkor már megnő a repedésének a kockázata is.

Az aneurizma gyógyulási esélyei

Ha az aneurizmát műteni kell, akkor a gyógyulás teljes is lehet. Ilyenkor az érintett eret vagy pótolják, vagy úgynevezett sztentet tesznek bele.

Az aneurizma megelőzése

Az aneurizma elpattanásának kockázatát a magas vérnyomás megfelelő kezelésével lehet csökkenteni, de segít az is, ha valaki törekszik arra, hogy megelőzze az érelmeszesedést. A genetikai okok miatt kialakuló aneurizmát értelemszerűen nem lehet megelőzni.

Az aneurizma szövődményei

Az agyi aneurizma agyvérzést, tehát stroke-ot okozhat, egyértelműen ez az érkiboltosulás legkomolyabb lehetséges szövődménye. Mindez neurológiai, idegi problémákat is kiválthat, lehet maradandó következménye is. Ha az aneurizma az agytörzs közelében van és megreped, akár azonnali szívmegállás és légzésleállás is történhet.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Szirmák Eszter belgyógyász és kardiológus főorvosnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +6 °C
Minimum: +1 °C

A nap nagyobb részében többnyire borult lesz az ég, és szinte országszerte várható csapadék, döntően eső. Várhatóan északkeleten is fokozatosan szűkül a havazás területi kiterjedése, és ott is egyre több helyen válthat vegyes halmazállapotba (havas eső, fagyott eső, esetleg átmeneti ónos eső), majd esőbe a csapadék - legtovább Észak-Borsodban és az Északi-középhegység magasabban fekvő tájain havazhat. Délután nyugat felől egyre többfelé válik szakadozottabbá a felhőzet, és szűnik meg a tartós csapadék, ugyanakkor estefelé a Dunántúl fölé záporok sodródhatnak be északnyugati irányból. Délkeleten reggel, délelőtt néhol erős lökések is kísérhetik a délies irányú szelet, amely napközben egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, és késő délután, este, északnyugaton, nyugaton már előfordulhatnak belőle erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +9 fok között alakul, a fagypont körüli csúcsértékekre északkeleten van kilátás. Késő estére többnyire -2 és +5 fok közé hűl le a levegő. A mostani változékony időjárás egy melegfront következménye.