Bőr- és nemi betegségek

Az emberi szervezet legnagyobb szerve a bőr, amely a test felszínét a külvilág felé fedi. Egy felnőtt embernél 1,6-1,8 négyzetméter, a testsúly 15 százalékát teszi ki. Sokrétű feladatot ellátó, bonyolult szerv, működése az élet sok szempontjából pótolhatatlan. Betegségei amellett, hogy kellemetlenek, de jól láthatók, feltűnőek is, nemcsak egészségi, hanem esztétikai, lelki problémát is jelentenek. A bőr és a szervezet egyéb részeinek szoros kapcsolata miatt a bőrbetegségeknek csupán egy része önálló bőrelváltozás , jelentős részük a szervezet egyéb betegségével függ össze.

Pityriasis alba tünetei és kezelése

Mi a pityriasis alba?

A pityriasis alba egy olyan ismeretlen eredetű bőrelváltozás, amely körülhatárolt, de nem éles szélű fehér foltok formájában jelenik meg. A leggyakrabban kiszáradt bőrön tűnik föl, a legtöbbször gyerekeknél. Nem betegségről van szó, inkább egyfajta melléktünetről.

Tünetek

A pityriasis alba előfordulása

Elég gyakori a pityriasis alba, de előfordulásáról pontos statisztikák nem állnak rendelkezésre. A legtöbbször gyerekeken jelentik meg, de gyakran érint fiatal felnőtteket is.

A pityriasis alba okai

A jelenség pontos okát nem tudják, de az ismert, hogy a leggyakrabban ekcémás hajlam talján alakul ki. A probléma általában az ekcémának egyfajta melléktünete. Egyes teóriák szerint a jelenség hátterében az áll, hogy az ekcémás gyulladás a bőr pigmentsejtjei ellen autoimmun reakciót indít be, emiatt fehéredik ki a bőr bizonyos helyeken. De ezt nem tudják pontosan. Olyan teóriák is vannak, amelyek szerint a pityriasis albát bizonyos esetekben baktériumok túlszaporodása, a bőr baktériumflórájának egyensúlybomlása okozza.

A pityriasis alba tünetei

A pityriasis alba fehér fontjai nem éles szélűek, de jól körülhatároltak. Kezdetben sokszor hámlanak, halvány vörösesek, olyanok, mintha gyulladtak lennének. Amikor meggyógyulnak, a helyükön tartósan fehér foltok maradnak vissza. Van példa arra is, hogy a fehér foltok elmúlnak, a terület pedig visszapigmentálódik. A panasz fiatal lányok arcán, vállán és a karján lehet a legfeltűnőbb, de a testen bárhol, például a combon is megjelenhet. Tüneteit a laikusok gyakran összekeverik gombás fertőzésekkel, aszerint kezelik. Ennek oka, hogy nagyon hasonlít a napgombához, a pityriasis versicolorhoz.

A pityriasis alba diagnózisa

A gyakorlott bőrgyógyászok a pityriasis alba diagnózisát a klinikai kép alapján állítják föl: ha összefolyó, nagyobb elemű elváltozás látnak, egyből erre gondolnak, lévén ez nagyon tipikus tünet, míg a pityriasis versicolor inkább sok pici, élesen körülírt foltból áll. Persze utóbbi is összefolyhat, de két kórképet egy jó bőrgyógyász ettől függetlenül el tudja különíteni, főleg mert a pityriasis versicolor kezdetben gyakran barnás, az utána visszamaradó fehér foltok határa pedig sokkal élesebb. A diagnózis felállítását a kiszáradásra hajlamos bőr, illetve az ekcémás hajlam ismerete mindig segíti: ha erről van szó, eleve valószínűbb, hogy pityriasis albáról van szó. Ha a bőr izzadtabb, ha látszik, hogy megborult a biológiai egyensúlya, valószínűbb, hogy pityriasis versicolorról van szó.
A pityriasis alba nagyon halvány fehér foltokkal kezdődik, gyakran jelenik meg a beteg arcán
A pityriasis alba nagyon halvány fehér foltokkal kezdődik, gyakran jelenik meg a beteg arcán

A pityriasis alba kezelése

A bőrgyógyászok gyulladáscsökkentő készítményekkel, visszazsírozókkal, kortikoszteroid tartalmú kenőcsökkel kezelik a problémát. Kezelésre csak külsőleg és csak átmenetileg van szükség. Ha a pityriasis alba hátterében a baktériumok túlszaporodását, a bőr baktériumflórájának egyensúlybomlását feltételezik, antibiotikumos kenőcsöket is rendelhetnek.

A pityriasis alba gyógyulási esélyei

Van olyan érintett, aki teljesen meggyógyul, míg másoknál a panasz elhúzódóan fennáll, sőt előfordul, hogy valaki maradandóan fehér foltos marad. Ez nagyon változó, de a kezelés általában több hétig tart.

A pityriasis alba megelőzése

Annak, aki tudja, hogy kiszáradásra, ekcémára hajlamos a bőre, érdemes már megelőző lépéseket is tennie annak érdekében, hogy bőre ne foltosodjon. Ez a gyakorlatban az ekcéma alapkezelését jelenti, tehát azt, hogy az érintettek állandóan zsírozzák a bőrüket, már a mosakodásnál megfelelő, visszazsírozást segítő készítményeket, tusfürdőket használjanak. Fontos, hogy tusolás után bőrüket azonnal kenjék be, ha pedig panaszok jelentkeznek, akkor egyből menjenek el bőrgyógyászhoz, és kérjenek receptre felírható készítményeket.

A pityriasis alba szövődményei

A pityriasis albának szövődményei nincsenek, a probléma csak esztétikailag lehet zavaró.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász-kozmetológus szakorvosnak.
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +35 °C
Minimum: +21 °C

Estig napos idő várható a gomolyfelhők fokozatosan leépülnek, kiderül az ég. Addig elsősorban keleten, délkeleten még kialakulhat néhol zápor, zivatar, de teljesen másutt sem zárható ki. A cellákhoz intenzív csapadékhullás, erős, esetleg viharos széllökés is társulhat. Zivataroktól függetlenül gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. Késő estére 21 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg.