Tyúkszem, bütyök és bőrkeményedés

Egy ember élete során átlagosan 120 000 km-t tesz meg gyalogosan, mely megfelel a Föld háromszori megkerülésének. Minden lépésnél testsúlyunk másfél-kétszerese rázza meg a csontozatokat, és nehezedik a talpra, sarokra...

Sarok bajok

A láb - de különösen a sarkunk - külső behatásoknak és fizikai megterheléseknek egyaránt ki van téve. Nyáron, amikor sokat járunk szandálban illetőleg papucsban, szinte már valamennyien éreztük, hogy sarkunk bőre hamar kiszárad, sőt időnként berepedezik. Ezek a repedések igen fájdalmasak.

A jelenség nem más, mint egy krónikus lefolyású, talpon jelentkező száraz ekcéma. A sarkon bőrkeményedés, gyulladás, hámlás, berepedés látható. A betegség kialakulásában több tényező játszik szerepet. Először is alkati tényezők, tehát veleszületett hajlam. Másodszor természetesen az sem mindegy, hogy hány kiló nehezedik talpunkra, azaz milyen súlyosak vagyunk. Végül, de nem utolsósorban fontos, hogy mennyi ideig és milyen fizikai behatásnak tesszük ki sarkunkat, tehát mennyit járunk nyáron zokni nélkül, papucsban, illetve sarok nélküli szandálban. Ezáltal ugyanis sarkunk ki van téve az időjárás viszontagságainak és irritációnak. A már kialakult betegség krónikus lefolyású és rendkívül makacs.

Általában kétszer annyi érettebb korú nő szenved krónikus lábbántalmakban, mint ahány férfi. A bütyök, a tyúkszem, a bőrkeményedés, a benőtt köröm természetesen legalább olyan gyakori, mint a berepedezett sarok. Kialakulásukban jelentős szerepe van az egészségtelen cipődivatnak, ami a női lábakat kicsi, szűk körömcipőkbe kényszeríti. Ha ugyanis lábunk hosszú távon nyomásnak, irritációnak van kitéve, védekezésre kényszerül: tyúkszemet, bütyköt, bőrkeményedést növeszt, begyullad vagy berepedezik.

A legfontosabb tanács: a megelőzés!

Járjunk egész életünkön át kényelmes, jó minőségű cipőkben (nyáron szandálban), melyben lábujjunk jól el tud helyezkedni, és nyáron is védi sarkunkat. Papucsot csak otthon viseljünk, munka után. A széttaposott cipő, vagy a cipő talpán, sarkán keletkezett kopások is sokat ronthatnak járásunkon!

Kezelésük: a bütyök, a tyúkszem, a benőtt köröm megoldása sebészi feladat. A talpi bőrkeményedések oka általában az, hogy a beteg rosszul terheli a lábát, többnyire harántboltozat-süllyedés miatt. Ilyenkor természetesen lúdtalpbetétet kell viselni, a bőrkeményedést pedig puhító, hámlasztó kenőcskeverékkel kell eltávolítani.

A sarok táji ekcemára különböző gyulladáscsökkentő (szteroidos), hámlasztó, puhító kenőcskeverékeket adunk.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés