Bőr- és nemi betegségek

Az emberi szervezet legnagyobb szerve a bőr, amely a test felszínét a külvilág felé fedi. Egy felnőtt embernél 1,6-1,8 négyzetméter, a testsúly 15 százalékát teszi ki. Sokrétű feladatot ellátó, bonyolult szerv, működése az élet sok szempontjából pótolhatatlan. Betegségei amellett, hogy kellemetlenek, de jól láthatók, feltűnőek is, nemcsak egészségi, hanem esztétikai, lelki problémát is jelentenek. A bőr és a szervezet egyéb részeinek szoros kapcsolata miatt a bőrbetegségeknek csupán egy része önálló bőrelváltozás , jelentős részük a szervezet egyéb betegségével függ össze.

Bőrrákok (nem melanoma) tünetei és kezelése

Mi a bőrrák?

A bőrrákok a fehér bőrű emberek leggyakoribb daganatai közé tartoznak. Lejellemzőbb formájuk a bazalioma és az elszarusodó laphámrák. A bőr bármely területén előfordulhatnak, azonban a napnak kitett területeken a leggyakoribbak.

Tünetek

A bőrrákok előfordulása

A napsugárzás mennyisége összefüggést mutat a bőrrákok kialakulásának gyakoriságával: Ausztráliában például tízszer gyakoribbak, mint Angliában.

A bőrrákok okai

A bőrdaganatok 95 százalékáért az ultraibolya-A sugárzás (ennek hullámhossza 320-400 nanométer) és az ultraibolya-B sugárzás (ennek hullámhossza 290-320 nanométer) a felelős. Ezek olyan genetikai változásokat okoznak a bőrben, amelyek csökkentik annak természetes immunvédekezését. Az idősebb kor szintén fokozza a bőrrákok kialakulásának esélyét.
A bőrrákok megjelenésének rizikóját növelheti még az immunrendszer gátlása vagy nem megfelelő működése (ilyesmi például szerv-transzplantációnál, vagy AIDS betegségnél fordul elő), de előáll arzénmérgezésnél, rosszindulatú vérképzőszervi betegségeknél is (ilyen például a limfóma és a leukémia). Az elszarusodó laphámrákok gyakoriságát a dohányzás is fokozza.

A bőrrákok tünetei

A bőrdaganatok közül a bazalioma nem képez csomót. A bőr felületen észlelhető elváltozást sokszor ekcémának vagy sebnek gondolják. Ezzel szemben az elszarusodó laphámrák fájdalommentes csomóként észlelhető a bőrben, felette a bőr sokáig ép. Tehát nem olyan, mint egy szemölcs, ami a bőrfelszínen is megjelenik. Mindkét betegség sok évig növekedhet, gyorsan fejlődő típusaik extrém ritkák.
A bőrrákok, mivel láthatók és tapinthatók, könnyen felfedezhető rákos elváltozásnak számítanak. A fő gond inkább az, hogy a jeleket a betegek nem veszik komolyan. Emiatt sokszor évekig növesztik, nem fordulnak vele orvoshoz, csak már akkor, amikor a képlet kozmetikailag zavaróvá, vagy esetleg begyulladva fájdalmassá is válik. Ezért annak, aki olyan csomót vagy nem gyógyuló sebet talál a bőrén (legyen az akármilyen kicsi), amely növekszik, illetve nem múlik el pár nap vagy hét alatt, mindenképpen érdemes orvososhoz fordulnia annak érdekében, hogy szövettani vizsgálattal tisztázhassák a probléma eredetét. Persze kiderülhet, hogy csak aterómáról, tehát a faggyúmirigy eltömődéséről, váladékkal való telítődéséről van szó, de a rosszindulatú daganat meglétét mindenképpen ki kell zárni.
A bőrrákok kialakulásáért többnyire a káros UV-sugárzás tehető felelőssé
A bőrrákok kialakulásáért többnyire a káros UV-sugárzás tehető felelőssé

A bőrrákok diagnózisa

A diagnózis felállítása szövettani vizsgálattal történik, ahogyan minden onkológiai betegség esetén.

A bőrrákok kórlefolyása

A bőrrákok ép immunrendszer mellett ritkán halálosak, mert a beteg előbb-utóbb orvoshoz fordul, az elváltozások sebészéti eltávolítása pedig az esetek döntő többségében gyógyulást is jelent. Nem ép immunrendszer esetén (például krónikus limfocitás leukémiánál) a halálozás aránya akár 10 százalékos is lehet.
Akinek már volt bőrrákja, annak rendszeresen ellenőriztetni kell a bőrét, mivel bazalioma esetén több mint 60 százalék az esélye annak, hogy 5 éven belül egy újabb daganat alakul ki. A kiújulás esélye annál nagyobb, minél nagyobb volt a bazalioma az eltávolításakor.
Az előrehaladott állapotú elszarusodó laphámrákok a nyirokrendszeren keresztül terjedve nyirokcsomóáttéteket adnak (ez nagyjából az esetek 80 százalékában megtörténik), de tüdőáttét vagy csontáttét is előfordulhat. Az áttétképzés esélye a 2 centiméternél nagyobb daganatok esetén nagyjából 6 százalékos.

A bőrrákok kezelése

Ha a bőrrák nem ad távoli áttétet, akkor a műtét az esetek döntő többségében gyógyulást eredményez. Sugárterápia vagy kemoterápia ugyancsak szükséges lehet, különösen az elhanyagolt esetekben. Fontos, hogy a daganatok kimetszése az ép részben történjen, az ép szél pedig nagyobb legyen 4-5 milliméternél. Általános szabály, hogy minél nagyobb a képlet, annál nagyobb metszés szükséges, emiatt nagy képlet esetén plasztikai sebész közreműködésére is szükség lehet, különösen arcról történő eltávolítás esetén. Erre azonban csak ritkán kerül sor, mert a bőrdaganat kisebesedhet, illetve kozmetikai okokból e betegek rendszerint már hamarabb orvoshoz fordulnak.

A bőrrákok gyógyulási esélyei

Ha a bőrdaganatokat időben felismerik és kezelik, szinte 100 százalékos a gyógyulási esély. Nehézséget csak az okozhat, ha a daganat olyan területen jelenik meg, amelyet a beteg nem lát (például a háton). Ilyen esetekben az elváltozást a partner veheti észre. Ha a daganat felismeréskor már nagyon előrehaladott, áttétet adott, akkor ugyanolyan rossz a túlélési esélye, mint más áttétes rákoknál.

A bőrrákok megelőzése

A megelőzést segíti, ha kerüljük a bőr napsugárzás okozta károsodását, illetve mellőzzük a szolárium használatát is. A bőr rendszeres ellenőrzése, ellenőriztetése a korai felismerés érdekében fontos.

A bőrrákok szövődményei

Szövődmény csak az áttétképződés lehet.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük prof. dr. Telekes András onkológusnak, a Semmelweis Egyetem Geriátriai Tanszéki Csoport munkatársának.
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +9 °C

Estig napos idő várható kevés felhővel. Csapadék nem lesz, és a szél is gyenge marad. Késő estére 8 és 16 fok közé hűl le a levegő. A meteorológiai előrejelzés szerint napközben melegfront jellegű hatás érzékelhető, ami a frontérzékenyek panaszait erősítheti fel.