Majd kibújik a bőréből

Idült gyulladásos, nagyon viszkető bőrbetegség: az atópiás dermatitisz. A baj már a csecsemőkorban jelentkezik. Eleinte a tünetek fokozódnak, majd iskoláskor előtt, sőt azután is fokozatosan mérséklődnek.

Az ekcémával nem könnyű együtt élni, de a kórjóslat és a kilátások jók. Az atópiás dermatitisz karbantartható, tünetmentesíthető. Amennyiben a beteg, a család ismeri a betegség természetét, úgy könnyebben képes azt megfelelő állapotban tartani. Sok múlik a betegen és közvetlen környezetén!

Mi az atopiás dermatitisz?

A fenti név alkati, veleszületett hajlamon alapuló idült bőrgyulladást jelent. Száraz, vörös, hámló és nagyon viszkető bőrelváltozásról van szó. Az allergiás, atópiás történés következő lehetséges állomása az asztma és a szénanátha. Az alkati ekcémás esetek 10-40 százalékánál alakulhat ki asztma. A korszerű orvostudomány, az allergológia célja ma az, hogy minden eszközzel megelőzze a súlyos légzőszervi betegséget. Az ártalmas környezeti tényezők (levegőszennyezés, dohányzás, stb.) kiküszöbölésével, és főleg ártalmatlan gyógyszer alkalmazásával minden második betegnél megakadályozhatjuk az asztma kifejlődését, és talán az ekcéma súlyosságát is mérsékelni tudjuk.

Egy-egy viszonylag gyakori betegség esetén felmerül a kérdés: hány beteget érint? Az atópiás dermatitiszre vonatkozóan Magyarországon nincs pontos adat, mert a statisztikák hiányoznak. Az ország egyes területei között is nagy az eltérés, pl. vidéken kevesebb, mint városban. Nagyforgalmú gyermekbőrgyógyászati rendelésünkön az elmúlt 25 évben az összes új beteg 6-16 százaléka fordult hozzánk alkati ekcéma miatt. A lakosság egészét tekintve a külföldi felmérések is nagyon eltérőek: 10-25 százalékról számolnak be a fejlett ipari országokban. Az elmaradott országokban, a harmadik világban jóval kevesebb az atópiás ekcémás beteg.

A megváltozott életmód, a táplálkozási szokások (az "előregyártott" ételekben sok az adalékanyag), a házi poratka elszaporodása a jól szigetelt, párás, meleg lakásokban nemcsak az asztma, hanem az ekcéma kialakulásának is kedvez. Tudnunk kell azonban, hogy a két betegség között nem lehet teljes párhuzamot vonni.

A csecsemő könnyebben lesz ekcémás, ha tápszerrel tápláljuk anyatej helyett, ha anyja dohányzik, ha környezetében kutya és macska van, ha szennyezett levegőjű városban él. A szülő felelőssége mindent megtenni a csecsemő védelmében, különösen ha családjában ekcéma, asztma, szénanátha már előfordult.

Enyhe ekcéma, kórosan száraz bőr esetén is fontos szerep hárul a csecsemő vagy kisgyermek családjára. A megfelelő fürdőszer alkalmazása, testápolás, zsírozás lényeges kiegészítője a bőr karbantartásának, sőt az ekcéma megelőzésének is.

Ma még úgy tűnik, hogy nálunk az alkati ekcéma előfordulása alacsonyabb, mint a szomszédos országokban, de az irányzat az előrejelzések szerint biztosan emelkedő.

A jövő század elejére az allergiás betegségek járványszerű terjedésére kell számítanunk. A betegség allergiás jellegzetességeit tekintve úgy vélik, hogy a mindennapi fertőzések (baktérium, gomba, parazita) az immunrendszer működését a normális útra terelik, így megvédik attól, hogy kórosan, az allergiás egyénekre jellemző módon reagáljon - ezért kisebb az esélye, hogy ekcémás, asztmás legyen a gyermek.

Amennyiben a kóros reagálási mód már kialakult, és családi hajlama is van, biztonságos külső és belső szerekkel kezeljük az ekcémás gyermeket, bőrét tünetmentesíteni tudjuk, és a későbbi szövődményektől is igyekszünk megvédeni.

Az ekcémás gyermek bőre fokozottan érzékeny számos környezeti allergénre (fűpollen, kutya- és macskaszőr, házi poratka) és fogékonyabb a gennykeltők és bizonyos vírusok okozta fertőzésekre. Az alkati ekcémás betegek immunrendszerének szabályozása nem megfelelő. Csaknem minden gyermeknél kimutatható a családi öröklött hajlamosság. A családban általában egy vagy több egyénnek van ekcémája, szénanáthája vagy asztmája.

Az esetek többségében az alkati ekcéma a kor előrehaladásával fokozatosan javul. Egyénenként változik, hogy ez mikor következik be. Általában 3-5 éves kor körül áll be változás, majd újabb javulás tizenéves korban várható.

Hogyan kezelhető az ekcéma?

Olyan kezelés nincs, amely az atópiás ekcémát egyszer és mindenkorra meggyógyítja, de az ekcéma karbantartható, a tünetek visszaszoríthatók, a beteg hosszabb-rövidebb ideig tünetmentesen tartható. Az ekcéma lefolyása változó: a fellángoló és a nyugalmi időszak váltakozik. A hullámzó lefolyás gyakran megmagyarázhatatlan. A legtöbb gyermeknél a külső és belső szerek együttesen érik el a legkedvezőbb hatást. Egyéni kiegészítő módszerek (torna, úszás, relaxációs pszichoterápia) is fontosak. Minden betegnek és kezelőorvosának együttesen kell megtalálni a krémek és a tabletták egyéni kombinációját.

A kezelés sikerének záloga:

a kezelőorvos utasításait be kell tartani: mikor, mit, meddig és mennyit alkalmazzunk a kenőcsből;

ha a kezelés nem segít, vissza kell térni ahhoz, aki elkezdte a kezelést, nem új orvost választani;

minden gyermek bőre más és más, még akkor is, ha ugyanabban a betegségben (ekcémában) szenved;

másnak felírt kenőcsöt soha ne használjunk, még akkor sem, ha az más betegnél hatásos volt.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15 °C
Minimum: +6 °C

A Dunántúlon a látási viszonyok javulnak, a zárt felhőtakaró pedig lassanként szakadozik, de északon, északkeleten tartósan borult marad az ég. A keleti megyékben és a középső országrészben több helyen lehet eső, zápor. A délkeleti, keleti szél többnyire mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 11 és 17 fok között alakul, de a tartósan borult részeken néhol csak 9, 10, a naposabb déli, délnyugati tájakon akár 18, 19 fok is lehet. Késő estére 6 és 12 fok közé hűl le a levegő. Ma egy hidegfront okozhat tüneteket az arra érzékenyeknél. Elsősorban fokozott görcshajlam, fejfájás, magas vérnyomás, szédülés jelentkezhet. A légnyomás nem változik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra