Bőr- és nemi betegségek

Az emberi szervezet legnagyobb szerve a bőr, amely a test felszínét a külvilág felé fedi. Egy felnőtt embernél 1,6-1,8 négyzetméter, a testsúly 15 százalékát teszi ki. Sokrétű feladatot ellátó, bonyolult szerv, működése az élet sok szempontjából pótolhatatlan. Betegségei amellett, hogy kellemetlenek, de jól láthatók, feltűnőek is, nemcsak egészségi, hanem esztétikai, lelki problémát is jelentenek. A bőr és a szervezet egyéb részeinek szoros kapcsolata miatt a bőrbetegségeknek csupán egy része önálló bőrelváltozás , jelentős részük a szervezet egyéb betegségével függ össze.

Histiocytoma tünetei és kezelése

Mi a histiocytoma?

A histiocytoma egy jóindulatú bőrnövedék, teljesen ártalmatlan. Leginkább egy kivakart pattanáshoz hasonlatos, ami kicsit hegesen, pigmentáltan gyógyul. Külleme egyáltalán nem ijesztő, a képlet inkább csak esztétikailag lehet zavaró.

Tünetek

A histiocytoma előfordulása

A probléma férfiakat és nőket egyaránt érinthet, előfordulási gyakoriságában nincs különbség a nemek között. A panasz viszonylag ritka, a bőrgyógyászati rendeléseken nagyjából havi rendszerességgel találkoznak vele az orvosok. Előfordulásáról pontos adatok nincsenek, de például a közismert és nagyon gyakori fibrómáknál , tehát a bőrszínű, 1-2 milliméteres csüngő bőrképleteknél lényegesebben ritkábban jelenik meg.

A histiocytoma okai

Abban nem egységes a szakirodalom, hogy a histiocytoma kialakulását megelőzi-e valamilyen mikrotrauma. Egyes források szerint rovarcsípés lehet az előzménye, míg mások szerint szőrtüszőgyulladás, amelyet az érintett elvakar. Olyan források is vannak, amelyek szerint spontán alakul ki, a páciensek nem tudnak róla, hogy helyükön korábban bármi is lett volna. A pontos kiváltó ok tehát nem ismert, de a feltételezések szerint kialakulásához alkati sajátosság is kell. Az mindenképpen erre utal, hogy aki egy histiocytomával orvoshoz fordul, annak rendszerint találnak még többet is a testén.

A histiocytoma tünetei

A jóindulatú bőrnövedék legtöbbször 3-4 milliméteres, tehát körülbelül lencsényi nagyságú, barnásszürke, tömött, heges tapintatú, a bőrből alig emelkedik ki. A közepe jellemzően jobban kitüremkedik és világosabb, a széle egy kicsit sötétebb. Viszketni nem szokott, emiatt ha például az alsó végtag hátsó részén van, általában észre sem szokták venni.
A növedék többnyire a végtagokon jelenik meg, ritkábban a törzsön, de az arc szinte soha nem érintett. A histiocytoma általában annyira jellegtelen, hogy pusztán emiatt az érintettek nem is szoktak orvoshoz fordulni: az a jellemzőbb, hogy kivakart pattanás maradványának titulálva csak akkor mutatják meg szakembernek, ha egyéb panasz miatt amúgy is bőrgyógyászhoz fordulnak.

A histiocytoma diagnózisa

A diagnózist a klinikai kép alapján állítják föl az orvosok. A tünet annyira típusos, hogy egyéb vizsgálatra, például szövettanra nincs is szükség. Elvétve fordul csak elő, hogy megítélése kérdéses, ilyenkor az eltávolítás után elvégzik a szövettani vizsgálatot.
A histiocytoma diagnózisát klinika kép alapján állítják fel
A histiocytoma diagnózisát klinika kép alapján állítják fel

A histiocytoma kezelése

Ugyan a histiocytomát el lehet távolítani, de a gyakorlatban erre ritkán szokott sor kerülni. A bőrgyógyászok erről az érintetteket azért szokták lebeszélni, mert a bőrtünet teljesen ártalmatlan, azt viszont nem lehet előre megmondani, hogy eltávolítása milyen heget hagy hátra. Ez ugyanis minden esetben az egyéni hajlamtól függ, és előfordulhat, hogy a visszamaradó heg nagyobb és feltűnőbb lesz, mint amilyen maga a histiocytoma volt. Ha az érintettet a bőrnövedék mégis zavarja, sebészileg lehet eltávolítani.

A histiocytoma gyógyulási esélyei

A histiocytoma magától nem múlik el, sebészi úton lehet csak eltávolítani. Ez esetben egyéni hajlam kérdése, hogy milyen heget hagy maga után.

A histiocytoma megelőzése

Mivel pontos kiváltó oka nem ismert, nem tudni azt sem, miként lehet megelőzni a histiocytoma megjelenését.

A histiocytoma szövődményei

A histiocytoma rosszindulatúvá nem fajulhat el, komolyabb problémát az sem jelent, ha esetleg megsértik vagy irritálják.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Erős Nóra bőrgyógyász Ph.D., kozmetológus, venerológus szakorvosnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +12 °C
Minimum: +3 °C

Mindenütt csökken, gomolyosodik a felhőzet, és egy széteső front felhőzete is átvonul felettünk, de legalább néhány órára mindenütt kisüt a nap. Néhol nem zárható ki gyenge eső, zápor. Az élénk nyugati, északnyugati szél délnyugatira, délire fordul, és estére mérséklődik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 9 és 14 fok között valószínű. Késő estére 2 és 8 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a frontérzékenyek számára is nyugodtak lesznek az időjárási viszonyok.