Fül-orr-gégészeti betegségek

A fül nemcsak a hallás, hanem az egyensúlyérzés szerve is. Leggyakoribb betegségei a középfülgyulladás, a hallójárat-gyulladás, a fülzúgás és a nagyothallás. Az orr a légzés és a szaglás egyik szerve. Feladata a belégzett levegő felmelegítése, szűrése és párásítása. Elhelyezkedéséből adódóan az orr különösen ki van téve a sérülések veszélyének, ezek mellett fertőzésekkel, orrvérzéssel és polipok kialakulásával is számolni kell. A garat a légző- és az emésztőrendszer közös része. A gége a garat és a légcső között helyezkedik el, és a hangszalagokat tartalmazza, tehát a beszéd szerve. A garat és a gége gyakran fertőződik, illetve alakulnak ki bennük gyulladások és nem daganatos jellegű szövetburjánzások.

Pickwick-szindróma tünetei és kezelése

Mi a Pickwick-szindróma?

A Pickwick-szindróma elnevezése Charles Dickens egyik művének címéből ered. A Pickwick Klub című regényben szereplő urak leírása - elsősorban Joe figurája - nagyban emlékeztet a betegség leírására: az érintettek nagy pocakkal rendelkeznek, alacsony termetűek és rövid nyakúak, nappal pedig gyakran elalszanak. Később megfigyelték, hogy az ilyen betegek a fenti jellemzők mellett gyakran mutatják az obstruktív alvási apnoe betegség tüneteit, azaz horkolnak, alvás közben légzésük kimarad (apnoe), illetve gyakran szenvednek agyi-, illetve szív- és érbetegségekben (kardio- és cerebrovascularis betegségekben). A kiváltó okok között az elhízás mindenképp megjelenik. Tulajdonképpen tehát arról van szó, hogy az érintettek elhízottak, nappal könnyen elalszanak, illetve hálótársuk vagy maga a beteg észleli az alvás közben a légzéskimaradást, ami esetleg éjszakai ébredéshez is vezethet. Mindez az életminőséget nagyban rontja.

Tünetek

A Pickwick-szindróma előfordulása

Amikor az alvási apnoét még nem ismerték, a túlsúlyos aluszékony embereket Pickwick-szindrómásoknak nevezték, csak később jöttek rá, hogy problémájuk hátterében a túlsúly által is okozott alvási apnoé áll. Ez a probléma enyhébb vagy súlyosabb formában a férfiak 20-25 százalékánál, míg a nők 8-10 százaléknál fordul elő. Az érintettek jelentős hányada túlsúlyos: rájuk használható a Pickwick-szindróma megnevezés.

A Pickwick-szindróma okai

Az obstruktív alvási apnoe a felső légutak alvás alatt ismétlődő szűkületét vagy elzáródását jelenti, amelynek leggyakoribb és elsősorban a hálótárs által panaszolt tünete a horkolás. A betegség kialakulásának hátterében alapvetően a felső légutak anatómiai elváltozásai, adottságai állnak, számtalan tényező hajlamosít azonban alvási apnoéra, többek között az elhízás. Ennek hátterében az áll, hogy az elhízott embereknél a garatfalban felszaporodó zsírszövet elősegíti a garat szűkületét, elzáródását. Az alvás közben fellépő garatszűkület vagy elzáródás következtében az alvás minősége romlik, úgynevezett mikroébredések alakulnak ki, emiatt nappali aluszékonyság jelentkezik. Ez áll annak hátterében, hogy túlsúlyos emberek nappal könnyebben elszunyókálnak, aluszékonyak lesznek. Az érintetteknek a túlsúllyal és az alvási apnoéval összefüggésben egyéb problémájuk, egyebek mellett keringési, szív- és érrendszeri betegségük is lehet.

A Pickwick-szindróma tünetei

A Pickwick-szindróma fő tünete a túlsúlyos emberek nappali aluszékonysága. Éjszaka az alvási apnoé tünetei jelentkeznek, de a betegségnél egyéb légzési és keringési problémák is fennállhatnak. A légzési panaszok közül az éjszakai hipoventillációs szindrómát lehet kiemelni, amely azt jelenti, hogy a betegeknél éjszaka lecsökken az oxigénszint. A szív- és érrendszeri betegségek közül a stroke-ot, a szívinfarktust és az érelmeszesedést lehet említeni, de szó lehet szívritmuszavarról is. Viszont ezek már inkább szövődmények, kevésbé tünetek.
A Pickwick-szindrómában szenvedőkre jellemző a nappali aluszékonyság
A Pickwick-szindrómában szenvedőkre jellemző a nappali aluszékonyság

A Pickwick-szindróma diagnózisa

A diagnózist alváslaborban állítják föl, ott mutatják ki az obstruktív alvási apnoét. A túlsúlyt már ránézésre látják az orvosok, ahogyan azt is, hogy a páciensek rendszerint a rendelőben is elalszanak, amint leülnek. Ebből adódóan a Pickwick-szindróma másik eleme eleve adott. Maga a diagnózis az alvási apnoéról szól.

A Pickwick-szindróma kezelése

A pickwick-szindrómás betegnél külön foglalkozni kell a túlsúly kezelésével, illetve ha az alvási apnoét nem csak a súlyfölösleg okozza, akkor a másik kiváltó ok rendezésével is. Az alvási apnoét külön is kezelni kell - ha szükséges, akkor légzést segítő, éjszaka használatos géppel. Ez kulcskérdés, hiszen a testsúlyvesztés lassú folyamat, addig pedig tenni kell az éjszakai légzéskimaradás, illetve az általa okozott nappali aluszékonyság ellen. Fontos a társuló betegségek, így például a magas vérnyomás kezelése, ahogyan figyelni kell az esetlegesen fennálló cukorbetegségre is.

A Pickwick-szindróma gyógyulási esélyei

Ha a Pickwick-szindrómánál jelentkező alvási apnoét kizárólag a túlsúly okozza, akkor a fogyást követően megszűnhet a probléma. Kérdés viszont, hogy a már kialakult egyéb betegségek, így például a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség mennyire lehet gyógyítható, esetükben milyen mértékben várható javulás. Az sem garantált, hogy az alvási apnoé biztosan megszűnik, hiszen kialakulásában a túlsúly mellett egyéb tényezők, köztük genetikai okok is szerepet játszhatnak.

A Pickwick-szindróma megelőzése

A megelőzést a túlsúly elkerülése segíti, de önmagában ez csak az elhízással feltétlenül együtt járó Pickwick-szindróma megelőzését teszi lehetővé, az apnoé nem kerülhető el vele biztosan, hiszen más is okozhatja.

A Pickwick-szindróma szövődményei

A Pickwick-szindrómának az éjszakai légzéskimaradás és az egyéb társuló problémák miatt, illetve eleve a túlsúly következtében lehetnek szövődményei. Ezek az aluszékonyság mellett különböző szív- és érrendszeri betegségek lehetnek. Az érintettek nagyobb eséllyel kaphatnak éjszaka szívinfarktust és agyvérzést is.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Vida Zsuzsanna PhD neurológus főorvosnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +9 °C

A kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Az északias szelet a Nyugat-Dunántúlon és a keleti harmadban időnként élénk széllökések kísérik, majd késő délután mérséklődik a légmozgás. A délutáni 21, 26 fokról késő estére 12 és 19 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásokra az előrejelzések szerint nem kell számítani, az allergiások tünetei viszont nem enyhülnek a következő napokban sem.