Tünetek

A tünet olyan, a normálistól eltérő jelenség, amelyből az orvos, a beteg kikérdezését és vizsgálatokat követően képes felismerni a betegséget. A tünet lehet szubjektív vagy objektív. Előbbi nem más, mint amit a beteg panaszként észlel, az utóbbiakat az orvos mutatja ki. Általános tünet például a láz, a fájdalom, a fáradékonyság, a viszketés, a magas vérnyomás vagy a köhögés. Más tünetek egy adott betegségre inkább jellemzőek, mint például a hirtelen jelentkező rendkívül erős szegycsont táji fájdalom szívinfarktus esetén.

Orrvérzés tünetei és kezelése

Mi az orrvérzés?

Orrvérzésről beszélünk minden olyan esetben, amikor vérzést észlelünk az orrjáratokból. Ennek mértéke változó lehet, az időnkénti enyhe vérzésektől a nagyon súlyosig terjedhet.

Tünetek

Az orrvérzés előfordulása

Elég gyakori problémáról van szó, és bár előfordulásáról pontos adatok nincsenek, annyi azért kijelenthető, hogy a fül-orr-gégészeteket a betegek ezzel a panasszal nagyon sokszor keresik fel. A fiatal korosztálynál illetve a gyermekeknél általában a helyi okok vannak előtérben, míg az idősebbek esetében gyakran valamilyen alapbetegség - például keringési rendellenesség vagy magas vérnyomás- kísérő tünete is lehet.

Az orrvérzés okai

Általános és helyi okai egyaránt lehetnek az orrvérzésnek. Az általános okok között gyakoriak a lázas betegségek, gyulladások, a keringési és érrendszeri betegségek, a vesebetegségek, a különböző vérképzőszervi betegségek. Ezeknek gyakran lehet kísérő tünete az orrvérzés.
Gyulladások esetében a konkrét kiváltó ok a gyulladt nyálkahártyán kialakuló értágulat és vérbőség, aminek következtében a felszínesen futó kis erek könnyen megpattanhatnak. A lázas betegségek, vérképzőszervi betegségek következtében véralvadási zavarok is felléphetnek, melyek miatt kialakuló orrvérzés intenzívebb is lehet.
Az orrüregekben, orrmelléküregben lévő daganatok ugyancsak okozhatnak orrvérzést. Vérzéssel jóindulatú daganatok is járhatnak. Kisebb orrvérzések nagyon gyakran erednek az orrsövény elülső részén lévő locus Kisselbachi nevű területről. Ilyenkor a kiváltó ok jellemzően helyi, konkrétan az, hogy az orrsövénynek ez a területe a külvilághoz közel van, kiszáradhat. Érellátása nagyon gazdag, emiatt pedig sérülhetnek az erei. Ezeket az ereket károsíthatja az is, ha valaki csak egyszerűen az orrába nyúl vagy valamit behelyez az orrüregébe. Balesetek, orrcsonttörések miatt ugyancsak sérülhetnek az orr erei, értelemszerűen ezek is okozhatnak nagyon erős vérzéseket.

Az orrvérzés tünetei

Maga a tünet az, hogy orrból vér folyik, ami a legtöbbször ártalmatlan, ámde bosszantó jelenség. A nyálkával kevert folyadék nem minden esetben kifelé távozik, iránya mindig attól függ, hogy maga a vérzés honnan ered. Utóbbi alapján beszélhetünk elülső és hátulsó orrvérzésekről: az orr elülső részéről induló kisebb vérzések általában az orrnyílásokban jelennek meg, ha viszont a hátulsó traktuslép fel a vérzés, akkor a vér amellett, hogy az orrból kifele is folyik, az orrgarat felé is távozhat. Ezáltal a beteg akár vért nyelni is kénytelen lehet.
Az orrvérzés több betegség kísérőtünete is lehet
Az orrvérzés több betegség kísérőtünete is lehet

Az orrvérzés diagnózisa

Az orrvérzés helyének pontos megállapítása, illetve a kiváltó ok felismerése nagyobb problémát jelenthet egy szakorvos számára is. Gyakran csak hosszan tartó kivizsgálás során derül fény a kiváltó okra.

Az orrvérzés kezelése

Az orrvérzés az esetek nagy részében spontán megszűnik, külön kezelésre nincs szükség. Az semmiképp nem javasolt, hogy valaki ilyenkor hátrahajtsa a fejét, abban bízva, hogy így könnyebben eláll a vérzés. Ennek oka, hogy hátrahajtott fej esetében a vér hátrafelé, a tápcsatorna irányába is távozhat, emiatt ez a megoldás önmagában eredményt nem hozhat. Másrészt a véres váladék lenyelése hányingert is okozhat, ami a helyzetet tovább súlyosbíthatja. Ezt elkerülendő a banális orrvérzés elállításának helyes gyakorlata az, ha az érintettek előrehajolnak, a vérző orrnyílás oldalán az orrszárnyat megpróbálják rányomni az orrsövényre. Utóbbival egyfajta kompressziót lehet gyakorolni a felszínen futó erekre, ami segíti a vérzés csillapítását . Ha az orrvérzés ezzel a módszerrel meg is szüntethető, de a vérzés gyakran ismétlődik, akkor érdemes szakorvost is felkeresni a pontos kiváltó ok feltérképezése és a kezelése végett.
Ha a vérzés nem szűnik a fenti beavatkozás mellett, akkor mindenképp orvosi beavatkozásra van szükség. Ennek mikéntje mindig a vérzés erősségétől és helyétől függ: enyhe esetekben elég a helyi kezelés, ami kémiai szerekkel történő ecsetelést vagy elektrokauterrel történő égetést jelent, de ha a vérzés nagyon erős, akkor az orr tamponálására is szükség lehet. A hátsó orrvérzéseknél általában nem csak elülső tamponra, hanem hátsóra is szükség van. Ennek behelyezése már szinte minden esetben kórházi ellátás keretében történik, méghozzá a garat felől (tehát nem az orr, hanem a szájüreg irányából). Ennek viselése nagyon kellemetlen, de sajnos a nagyon erős, hátsó vérzések megállítása csak így lehetséges. Ennyire komoly kezelésre csak az esetek töredékében van szükség, a gyakoribb, banális okok által kiváltott orrvérzés jellemzően magától is eláll. Külön kezelni csak a kiváltó okot kell.

Az orrvérzés gyógyulási esélyei

A gyógyulási esélyek - amelyek ez esetben a panasz ismétlődésének elkerülését jelentik - minden esetben a kiváltó októl, annak kezelhetőségétől függnek.

Az orrvérzés megelőzése

A megelőzés módja az orrvérzést okozó alapbetegségek kezelése, megelőzése. Ha az orrvérzést a nyálkahártya kiszáradása okozza, akkor megelőzésként szükség lehet annak nedvesítésére, különböző orrkenőcsök használatára, esetleg gyógyszerek szedésére is, amelyek az erek falát kissé erősítik.

Az orrvérzés szövődményei

A vérzések következménye a vérszegénység lehet. Enyhe vérszegénység több apró, spontán megszűnő orrvérzés miatt is előállhat, a panaszt ilyen esetekben is komolyan kell venni. Akut vérszegénység komolyabb orrvérzés, nagyobb vérveszteség következtében alakul ki.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész szakorvosnak.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: