Segítség, vérzik az orrom!

A vér az élet nélkülözhetetlen feltétele. Ha elszivárog a testből, maga az élet is megszűnik. Ha a vérzés tisztázatlan eredetű, túl erős vagy hosszan tartó, haladéktalanul keresse fel orvosát!

Az emberi test körülbelül öt liternyi vért tartalmaz. A belső vérzés a belső szervekben keletkező vérfolyás, míg a külső vérzések a test belsejében keletkeznek, és annak természetes nyílásain - orr, száj, végbélnyílás, húgyutak, genitális nyílások - vagy a bőr sérülésein keresztül távoznak. A nagyon erős vérzés veszélybe sodorhatja a sérült életét.

Az orrvérzés okai

Az orrvérzésnek több oka lehet, felléphet sérülés, az orr erőszakos tisztogatása, az orrnyálkahártya kiszáradása, vagy hirtelen fellépő magas vérnyomás hatására. A magas vérnyomás és a vérzékenységgel járó betegségek (például csökkent vérlemezkeszám, májbetegség, fehérvérűség, öröklődő vérzékenység és öröklődő, vérzésekkel járó hajszálértágulat) mellett az érelmeszesedés is hajlamosító tényező. Az orr vérzése nagy vérveszteséget is okozhat, főleg ha a vérző ér egy kis ütőér, vagy ha véralvadási zavar áll a háttérben. Ritka esetben még sürgős vérátömlesztésre is szükség lehet.

A vérzés csillapítása

Az orrvérzés ijesztő látvány, de általában veszélytelen. Először fújja ki az orrát, hogy az esetleg kialakult vérrögöcske, amely a vérzés fennmaradását okozhatja, távozzon az orrból. Ezután az ujjaival - ha szükséges, akkor papír-zsebkendővel - szorítsa össze az orrcimpákat. Ha a vérzés az orr elülső részén egy erecskéből ered, akkor ez a művelet valószínűleg elég ahhoz, hogy elálljon. Ha a vérzés az orr hátulsó részéből jön, vagy egy kis ütőérből, az orrlyukak elszorítása egyáltalán nem hatásos.

Ilyenkor azonnal orvost kell hívni, aki tamponálja a sérült részt. Az orrtampont érösszehúzó anyaggal és fájdalomcsillapítóval itatják át. Ha a vérzést így sem sikerül elállítani, a fül-orr-gégész beavatkozása válik szükségessé. A szakorvos ezüstnitrátoldattal, elektromos szike segítségével (ma már ritkán használják, mert alkalmazásakor a környező nyálkahártya is sérülhet), vagy hátsó tamponálással állítja el a vérzést. A tamponoknak 2-3 napig, de minimum 12 óráig az orrban kell maradniuk.

Az orrvérzéssel érdemes azonnal orvoshoz fordulni

Az orrvérzéssel érdemes azonnal orvoshoz fordulni

Nyilvánvaló helyi ok hiányában a vérzés hirtelen kialakuló magas vérnyomás következménye is lehet. Ha a vérzés egy betegség tüneteként jelentkezik, az alapbetegség diagnosztizálása és gyógyítása vezet eredményre. Például azokon a betegeken, akiknél örökletes vérzéses hajszálértágulat okoz gyakori orrvérzést, és ez súlyos vérszegénységhez vezet, az orrsövényre történő bőr átültetésével segítenek.

Törések

Balesetek következtében gyakori a csontos-porcos orr törése, sérülése. A törés tünetei jellegzetesek: a törés pillanatában reccsenés hallható, az orr alakja megváltozik, megdagad, az orrcsont fájdalmassá, kórosan mozgathatóvá válik. Az orrsövény bevérzése nagyon ritka, elfertőződve tályogot okozhat.

Ha a törés külső sérüléssel jár, a sebet fertőtleníteni kell, mert elfertőződhet. Az eltört orrcsontot helyre kell igazítani. A beavatkozás fájdalmas, de általában a helyi érzéstelenítés elegendő. Az orrsövény és a porcos részek sérülése légzési zavart eredményezhet, mely az idő folyamán rosszabbodhat. Ennek következtében gyakoribbá válhatnak a melléküreg-gyulladások.

A ferde orrsövényt , porcot műtéttel korrigálják. Az orrcsont törése gyakran plasztikai műtétet is szükségessé tesz, így nagy valószínűséggel visszaállítható a sérülés előtti állapot.

Segíts magadon - orrvérzés esetén:

  • A fejet hajtsa előre. Ne túl erősen fújja ki az orrát.
  • A hüvelyk- és a mutatóujjával szorítsa össze az orrcimpákat
  • A tarkóra helyezett hideg borogatás vagy jégtömlő segít elállítani a vérzést, mert a hideg hatására a kis erek összeszűkülnek.
  • Ha a vérzés elállt, az orrot 12 órán keresztül nem szabad tisztogatni, nehogy a sérülés ismételten kialakuljon.
  • Nyílt sérülés esetén ajánlatos a sebet tiszta, száraz kendővel, kötszerrel letakarni az orvosi ellátásig.
  • Ha a csont vagy a porc is megsérül, mindig forduljon orvoshoz!
  • Az orrvérzést okozhatja a túl száraz levegő is, párásítson a túlfűtött szobában.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: