Tünetek

A tünet olyan, a normálistól eltérő jelenség, amelyből az orvos, a beteg kikérdezését és vizsgálatokat követően képes felismerni a betegséget. A tünet lehet szubjektív vagy objektív. Előbbi nem más, mint amit a beteg panaszként észlel, az utóbbiakat az orvos mutatja ki. Általános tünet például a láz, a fájdalom, a fáradékonyság, a viszketés, a magas vérnyomás vagy a köhögés. Más tünetek egy adott betegségre inkább jellemzőek, mint például a hirtelen jelentkező rendkívül erős szegycsont táji fájdalom szívinfarktus esetén.

Hátfájás tünetei és kezelése

Mi a hátfájás?

A hátfájás gyakori panasz, oka nagyon szerteágazó: van, amikor nem betegséget, csak rossz tartást jelez, de olyankor is komolyan kell venni. A probléma kiterjedtsége októl függően változó, érintheti a vállakat, a lapockákat, a gerincoszlopot és a gerinc menti izmokat, a derekat és a keresztcsontot, a csípőt és farizom felső részét is. Jellege szerint a hátfájás lehet akut vagy krónikus. Előbbi jellemzően egy konkrét cselekményhez – például egy rossz mozdulathoz – köthető, míg utóbbi valamely rendszeres tevékenységhez vagy alapbetegséghez. A probléma okait, tüneteit és kezelését dr. Podlovics Ágota reumatológus főorvossal tekintettük át.

Tünetek

A hátfájás előfordulása

Hosszabb-rövidebb ideig szinte mindenki találkozik a hátfájással élete során, van, akinek valamilyen alapbetegség miatt krónikussá is válik. Ilyen jellegű problémák főleg az idősebb korosztályt érintik, de gyakran kialakulnak középkorúaknál is, és elsősorban a sok ülés miatt fiataloknál is. A hátfájás nőknél gyakrabban jelentkezik anatómiai és életmódbeli okok miatt.
A hátfájás mögött számos kiváltó ok meghúzódhat. Fotó: Getty Images
A hátfájás mögött számos kiváltó ok meghúzódhat. Fotó: Getty Images

A hátfájás okai

Hátfájást a rossz testtartás (görnyedt hát) is okozhat, aminek külön kedvez, ha a hátizmok gyengék. Ilyen esetben a hát görbülete könnyen fokozottá válik, kialakulhat gerincferdülés, ami akár folyamatosan is okozhat hátfájást. Az ülőmunka szintén rizikótényező, ráadásul ahhoz, hogy hátpanaszok alakuljanak ki, nem is kell napi sok órát számítógép előtt tölteni: hosszabb távon már az is problémát okozhat, ha napi 4 óránál többet ülünk helytelen testtartással. Ez bőven elég lehet ahhoz, hogy az izmok, a porckorongok és a szalagok túlfeszüljenek és túlterhelődjenek, emiatt pedig kellemetlen, feszülő érzés, fájdalom alakuljon ki.
Állhat a hátfájás hátterében az is, ha a medence izmai nem megfelelőek (ilyenkor deréktájt jelentkezik a fájdalom). Ennek hátterében az áll, hogy a hasüreget alulról a medencefenék izmai határolják, elölről a hasizmok tartják, felülről a rekeszizom, hátulról a gerincfeszítők. Ha ezek nem elég erősek, akkor azt a terhet, amit a hasüreg jelent, főképp a gerinc viseli.
Kiválthat hátfájás a helytelen edzés is, ami eredhet abból, hogy az érintettek nem megfelelő eszközöket és gépeket használnak, vagy eleve olyan gyakorlatot választanak, ami a gerincet megterheli. Az egyszerű súlyzós edzés is okozhat hátpanaszt, ha azt nem a megfelelő testtartásban végzik. Vezethet hátfájáshoz akár a háztartási munka vagy a kertészkedés is, ha az izomhúzódással vagy szalaghúzódással jár. A vödrök emelgetéséből, hajlongásból eredő erőhatások akár komoly fájdalmat is okozhatnak. Ugyanez a helyzet a gyerekek és az unokák emelgetésével. Vezethet hátfájáshoz a féloldali cipekedés is, nem csak akkor, ha nagybevásárlásról van szó, hanem akkor is, ha csak egy egyszerű laptoptáska vagy sporttáska hurcolásáról.
Hát- és derékfájdalom akár huzat miatt is kialakulhat, de okozhatja rossz mozdulat miatti idegbecsípődés is. Lehet kiváltó ok hideg levegőt fújó légkondicionáló is, mi szintén kiválthat erőteljes hát- és derékfájdalmat.
Szintén kedvez a hátfájásnak az elhízás, elsősorban amiatt, mert a súlytöbblet statikailag másképp terheli a gerincet.
Gyakori az is, hogy a hátfájást a stressz okozza. Erre elsősorban akkor kell gyanakodni, ha a hátpanaszhoz nyakfájással is társul. Ez esetben a közvetlen kiváltó ok az, hogy a folyamatos feszültség merevvé, görcsössé teszi a hátizmokat.
Mivel a nagy mell plusz terhet jelent a hátnak, az is növeli a hátfájás rizikóját. Komolyabb probléma, de akár a mellrák is okozhat olyan fájdalmat, ami a hátba sugárzik ki, már a korai szakaszban is.
Okozhatnak hátfájást klasszikus reumatológiai betegségek is, azok közül elsősorban a kopásos, úgynevezett degeneratív elváltozások, illetve a gyulladásos kórképek. A csontritkulás és a belőle eredő csigolya-összeroppanás is okozhat hátfájást. Erre akkor kell gondolni, ha a panasz hirtelen jelentkezik és nagyon erős, több hétig fennáll. Aki erre gyanakszik, annak a segítségkérést semmiképp nem szabad halogatnia. Jelentkezhet hátfájás isiász és porckorongsérv miatt is.
Okozhat hátfájást övsömör is, amelyet gyakran reumatológusok fedeznek fel amiatt, mert a fájdalom miatt őket keresik fel a betegek. Ilyenkor a bőrgyógyászati panaszok még nem olyan látványosak, a hát pedig otthoni tükörben nem is tekinthető meg könnyen. A hátfájás egy ideig az övsömör gyógyulása után is megmaradhat, amikor hólyagoknak már nyoma sincs a bőrön.
Járhat hátfájással az endometriózis is, főleg fiatal nőknél. Náluk a gondot az okozza, hogy a méhet bélelő szövettípus a méhen kívül, elsősorban a petefészkekben vagy a kismedencét bélelő hashártyában, esetleg a méhfalban is megjelenik. Ilyenkor a panaszok – köztük a hátba, derékba kisugárzó fájdalmak – a menstruációs ciklushoz igazodva jelentkeznek. Hormonális változások miatt betegség nélkül is kialakulhat hát- és derékfájás. Például a menopauza időszakából is jelentkezhet ilyen panasz az ösztrogénhiány miatt.
Jelezheti hátfájás az úgynevezett larvált depressziót is. Ez olyan embereknél szokott kialakulni, akiknek környezetében a pszichés betegségek nem elfogadottak, így csak az engedhető meg, hogy az érintettek testi tünetekre panaszkodjanak. A fájdalmak a larvált depressziónál valóban jelentkeznek, egyebek mellett hátfájás és derékfájás formájában.

A hátfájás tünetei

A hátfájás októl függően a hát különböző területein jelentkezhet, esettől függően állandóan vagy csak időszakosan. Erőssége szintén a probléma okától függ, lehet egészen enyhe, de akár kínzó is. Sok esetben egyéb tünetek is észrevehetők a fájdalom mellett. Például a gerincferdülésnél aszimmetrikussá válik a váll is.

A hátfájás diagnózisa

A hátfájás mögött álló okokat az anamnézis felvételével és fizikális vizsgálattal térképezik fel az orvosok, szükség esetén kérhetnek képalkotó vizsgálatot is. A testi panaszok képében megjelenő depresszióra akkor gyanakodnak, ha a hátpanasznak szervi oka nincs, érdemi javulást pedig a fájdalomcsillapítók sem hoznak.

A hátfájás kezelése

A hátfájást fájdalomcsillapítókkal csak rövid távon szabad kezelni, hosszabb távon szükség van a kiváltó ok feltárására, majd annak kezelésére. Például ha hanyag tartás, helytelen edzés, cipekedés vagy gyenge házizmok állnak a háttérben, akkor az életmódon kell változtatni, szükség esetén külön gyógytornát is végezi kell. Ebben gyógytornász nyújthat segítséget. A túlsúlyból eredő hátfájásnál a testtömeg csökkentésére kell törekedni diétával és rendszeres testmozgással, amihez dietetikus, edző vagy gyógytornász adhat tanácsokat. A stresszes életvitelből eredő hátfájást a stresszkezelő módszerek elsajátítása segít csökkenti, jót tesz a masszázs is. Ha a panasz ülőmunka miatt alakul ki, akkor fontos egy megfelelő szék beszerzése (annak paramétereiről a megelőzés fejezetben bővebben is írunk). Segíthet az is, ha a székre ékpárnát, levegővel telt diner párnát helyezünk, vagy beszerzünk egy ülőlabdát.
Ha a nagy mell áll a hátfajdalom hátterében, akkor fontos mindig jó melltartót viselni, különösen sportolás közben. Szélsőséges estekben – folyamatos hátfájásnál – mellkisebbítő műtétre is szükség lehet, amelyet ilyenkor a társadalombiztosító finanszíroz. A menopauzára jellemző hormonális változások miatt jelentkező hátfájdalmat a hormonpótlás csökkentheti.
Ha a hátfájás reumatológiai vagy ortopédiai probléma okozza, akkor reumatológus vagy ortopéd szakorvos segítheti a kezelést gyógyszerekkel, fizikoterápiával vagy műtéti megoldásokkal. Ha hátfájás hátterében övsömör áll, akkor a kezelést bőrgyógyász végzi. Ha depresszió váltja ki a panaszokat, akkor pszichiátertől, pszichológustól lehet segítséget kérni, ez esetben a testi panaszt a mentális betegség kezelése szüntetheti meg.

A hátfájás megelőzése

A hátfájás megelőzését segíti, ha elkerüljük az elhízást és törekszünk a házizmok megerősítésére, illetve ha figyelünk a helyes testtartásra, helyes ülésre. Fontos, hogy a bevásárlást lehetőleg több szatyorral, illetve táskával végezzük – a hátizsák és a gurulós bevásárlókocsi még jobb megoldás –, és a két oldalt egyformán terheljük. A csontritkulásból eredő problémák megelőzését segíti, ha a menopauza időszakában elmegyünk csontsűrűségmérésre, figyeljünk a kalcium és a D-vitamin pótlására, ha pedig már kialakult a csontritkulás, akkor azt mihamarabb kezeltetjük.
Az ülőmunka miatt jelentkező hátfását úgy lehet megelőzni, ha megfelelő testtartást veszünk fül, a székünk pedig ergonómiailag megfelelő. Az ülőalkalmatosság akkor jó, ha ülés közben a csípő- és térdhajlításunk 90 fokos, a talpunk pedig a padlón támaszkodik. Ezt az segíti, ha a szék állítható magasságú. Szerencsés az is, ha a szék dönthető háttámlájú, esetleg van deréktámasza is. Léteznek úgynevezett spinális székek is, amelynek ülőfelülete egy hatalmas rugóra van felfüggesztve. Ezek azért hasznosak, mert a mély hátizmokat olyankor is aktivizálják, amikor sokat ülünk. Arra is jó figyelni, hogy a szék megfelelően viszonyuljon az asztal magasságához: ideális esetben úgy kell ülnünk egyenes háttal, hogy az alkarunk a könyökkel 90 fokos szöget bezárva fekszik föl az asztal felületére. Az is fontos, hogy az ülőmunkát – még akkor is, ha a munkaállomás ergonómiailag tökéletes – időnként megszakítsuk, félóránként például járkáljunk kicsit.

A hátfájás szövődményei

Ha a hátfájással nem foglalkoznak, akkor annak kiváltó okától függően súlyos betegségek is kialakulhatnak, vagy a már meglévők súlyosbodhatnak. Létrejöhet például porckorongkopás, kophatnak, károsodhatnak a gerinc kis ízületei is. Súlyos esetben porckorongsérv is létrejöhet.
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +14 °C

Délnyugat felől egyre nagyobb területen megvastagszik a felhőzet. Északkeleten, illetve a keleti határ mentén számíthatunk a legtöbb napsütésre. A vastagabb felhővel borított tájakon időszakos, gyenge eső várható, majd kora estétől dél, délnyugat felől már egyre több helyen valószínű eső, zápor, zivatar. A keleti, délkeleti szél megélénkül, zivatar környékén átmeneti szélerősödés tapasztalható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 29 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő estére többnyire 14 és 20 fok közé hűl le a levegő, de néhol hűvösebb is lehet. Fronthatásra hétfőn nem kell számítani, a levegő azonban néhány fokot melegszik majd, így az arra érzékenyeknél melegfrontra jellemző tünetek jelentkezhetnek.