Bőr- és nemi betegségek

Az emberi szervezet legnagyobb szerve a bőr, amely a test felszínét a külvilág felé fedi. Egy felnőtt embernél 1,6-1,8 négyzetméter, a testsúly 15 százalékát teszi ki. Sokrétű feladatot ellátó, bonyolult szerv, működése az élet sok szempontjából pótolhatatlan. Betegségei amellett, hogy kellemetlenek, de jól láthatók, feltűnőek is, nemcsak egészségi, hanem esztétikai, lelki problémát is jelentenek. A bőr és a szervezet egyéb részeinek szoros kapcsolata miatt a bőrbetegségeknek csupán egy része önálló bőrelváltozás , jelentős részük a szervezet egyéb betegségével függ össze.

Májfolt tünetei és kezelése

Mi a májfolt?

(másnéven: melazma)

Tünetek

Májfoltnak (latinul melazmának) nevezzük az elsősorban az arcon megjelenő, barnás-szürkés színű, szabálytalan, néha térképszerű foltokat.
A bőr fokozott melanin-termelésének következtében alakulnak ki. Homlokon, orrháton, száj körül a leggyakoribb. Napfény hatására a már kialakult májfolt - a szeplőkhöz hasonlóan - sötétebbé válik. Teljesen veszélytelen elváltozás, a későbbiekben sem válik rosszindulatúvá, de esztétikailag nagyon zavaró, sok bosszúságot tud okozni.

A májfolt előfordulása

A másfolt nagyon gyakori bőrelváltozás, főként a világosbarna bőrű, 20-40 év közötti nőket érinti. Várandós kismamákon jelenik meg leggyakrabban, ilyenkor chloasma-nak hívjuk.

A májfolt okai

A májfolt kialakulásában feltételeznek örökletes hajlamot. A valódi ok nem ismert, de a kiváltásában mindenképpen az UV-sugárzás játszik szerepet. A háttérben leggyakrabban a terhesség kapcsán megemelkedett hormonszintek, fogamzásgátló szedése, illetve hormonális zavar (például pajzsmirigy- vagy mellékvese-betegség), esetleg hormonpótló gyógyszerek szedése áll. Ritkábban előfordulhat, hogy bizonyos gyógyszerek, illetve kozmetikumok irritáló hatására alakul ki a napfénynek kitett helyeken.
Megjelenése egyes esetekben valamilyen rejtett betegségre is figyelmeztethet , például hormonzavarra, emésztési zavarokra, májbetegségre.

A májfolt tünetei

Főként az arcon lehetnek a májfoltok. A színük és méretük változó: a világosbarnától a sötét szürkés-barnáig, néhány milliméteres pöttyöktől, a tenyérnyi foltokig terjedhetnek. Szubjektív panaszt nem okoznak, csak esztétikai problémát jelentenek. A foltok nyáron a napfény hatására erősödnek, télen spontán halványodnak.

A májfolt diagnózisa

A bőrgyógyász a foltok látványa alapján állapítja meg, hogy a bőrelváltozás májfolt-e. Nagyon ritkán fordul elő, hogy a diagnózis tisztázása érdekében bőrkimetszés szükséges szövettani vizsgálat céljából.
Ha felmerül a gyanú, hogy esetleg valamilyen belső szervi megbetegedés állhat a háttérben, akkor a szakorvos további kivizsgálást javasol a betegnek.

A májfolt kezelése

A májfolt eltüntetése nehéz , de szerencsére többféle kezelés közül válogathatunk.
Gyógyszertárban beszerezhetők hámlasztó, világosító krémek. Hasznos alaposan elolvasni a gyártó alkalmazási javaslatát, mert sok készítmény pigmenthalványító hatóanyagának fényérzékenyítő hatása van, ezért körültekintő használatra van szükség.
A szakorvos kémiai hámlasztással, fagyasztással, villanófényes kezeléssel (IPL) és lézeres módszerekkel próbálkozhat. Az úgynevezett cryopeeling során folyékony nitrogént porlasztanak a kezelendő felületre, a fagyás hatására a felső bőrréteg lehámlik a felesleges pigmenttel együtt, a helyén foltmentes friss bőr marad vissza. Valójában az összes többi eljárás is hasonló elven működik: a kezelendő felületen az alkalmazott technikától függően kémiai, vagy fizikai úton gyulladást idéznek elő a bőrben, s ennek a gyulladásnak a gyógyulási folyamatához tartozó hámlás fogja feltisztítani az adott területet. Általában nem egy lépésben zajlik ez a kezelés, hanem 3-5 alkalmas kúra szokta meghozni a kívánt eredményt.
Mivel ezek az eljárások mind fényérzékenyítő hatásúak, sajnos csak a téli időszakban végezhetők, és még ilyenkor is fényvédő krém alkalmazása szükséges a kúra teljes ideje alatt, és a befejezése után is 1 hónapig.
Májfoltnak nevezzük a megjelenő, barnás-szürkés színű, szabálytalan, néha térképszerű foltokat.
Májfoltnak nevezzük a megjelenő, barnás-szürkés színű, szabálytalan, néha térképszerű foltokat.
Házi praktikák is léteznek, amelyekkel a májfoltokat halványíthatjuk: az író, a joghurt, az aloe vera, illetve a citromlé is hatásos lehet. Nyáron egyik kezelés sem ajánlott az erős napfény miatt, ekkor speciális camouflage sminkkel (vízálló, nagy a vízfelvevő képessége, ezért nyári melegben is biztonsággal viselhető) fedhetjük el a foltokat, és még felhős viszonyok között is magas faktorszámú fényvédő alkalmazása, széles karimájú kalap viselése ajánlott.

A májfolt megelőzése

Fontos, hogy kora tavasztól óvjuk a bőrünket a túlzott napsütéstől, használjunk magas faktorszámú fényvédő krémeket, illetve viseljünk kalapot.
Ha valamilyen új gyógyszert kezdünk szedni, alaposan olvassuk el a betegtájékoztatót, hogy informálódhassunk az esetleges fényérzékenyítő hatásáról.
Időnként tartsunk szüneteket a fogamzásgátló szedésében, hogy a szervezet megtisztulhasson a salakanyagaitól.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +2 °C
Minimum: -6 °C

Reggelig erősen felhős vagy borult lesz az ég, és helyenként előfordulhat hószállingózás. Ezt követően csökken a felhőzet, és a legtöbb helyen napos idő várható gomolyfelhőkkel. Az Észak-Alföldön és a Zemplén térségében viszont végig borult marad az ég, és ott kialakulhat további havazás, hózápor. Az északnyugati, nyugati szelet nagy területen élénk, helyenként erős lökések kísérik, amely főként a Bakonyban hófúvásokat eredményezhet. Estére mindenhol mérséklődik a légmozgás. A hőmérséklet kora délután -2 és +3, késő este -9 és -3 fok között valószínű. Az elmúlt napok kettős fronthatása után szombaton egy hidegfront vonul át a térség felett.